Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY ΙΟΥΛΙΟΥ: ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (skype)

Καληνωρίσματα. Η τεχνολογία δεν είναι στάσιμη, όμως πολλές φορές μία τεχνολογία μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας, στην ενημέρωση, στην εργασία,  στη διασκέδαση και στην επικοινωνία μας. Μιλώντας για επικοινωνία, ας δούμε τη σημερινή εταιρεία η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε πολύ διάσημη και θα δείτε γιατί.

 

Αναφέρομαι στο Skype, το οποίο προσέφερε στους χρήστες του, δωρεάν επικοινωνία με ήχο και εικόνα, οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς χρεώσεις imageτηλεφώνου, απλά και μόνο με τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ασφαλώς πρόκειται για μια επαναστατική και χρήσιμη υπηρεσία που φυσικά είναι δωρεάν εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Δεν βρίσκω γιατί να μην γίνει αμέσως διάσημο, όπως και έγινε δηλαδή. Το skype ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2003 από έναν σουηδό, έναν δανό και έναν τύπο από το New Jersey που απλά σκέφτηκαν λίγο πιο πρακτικά από όλους εμάς. Έφτιαξαν την πλατφόρμα τους στην Ιαπωνία με τη φιλοσοφία του peer-to-peer ανταλλαγής αρχείων και… έτοιμοι! Ο δρόμος άνοιξε διάπλατα για ένα εκ των πιο διάσημων διαδικτυακών υπηρεσιών και τους ιδρυτές τους.

 

Και επειδή όλα αφορούν το χρήμα, το 2005 η εταιρεία eBay αγόρασε το skype για δύο δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια δολάρια σε μια χρονιά (2005) που η Κίνα είχε απαγορεύσει τη χρήση του! Οι νέοι διαχειριστές εισήγαγαν νέες υπηρεσίες, εμπλουτίζοντας την ήδη διάσημη πλατφόρμα καθώς κατά βάση εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες που προσέφεραν οι πιο γρήγορες ταχύτητες του διαδικτύου. Το 2008 η eBay πωλεί το 70% των μετοχών της βλέποντας πως μπορεί ακόμα να κερδίσει από μια τέτοια συναλλαγή, ενώ οι managers της εταιρείας συνεχώς εμπλουτίζονται και κερδίζουν διακρίσεις για την δραστηριότητά τους εκεί. Τον Μάιο του 2011 όμως θα γίνει μια συμφωνία “σταθμός” καθώς είναι σειρά της Microsoft να αποκτήσει το skype έναντι οκτώμισι δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το υπέρογκο αυτό ποσό αυτό όπως δήλωναν οικονομικοί αναλυτές ήταν περιέργως πολύ μεγαλύτερο από την αξία της υπηρεσίας. Οπότε κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την αγορά αυτή. Η απάντηση κρύβεται σε μιαν άλλη συμφωνία του skype, αυτή τη φορά με το facebook. Συγκεκριμένα το facebook θα επιτρέπει πλέον την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών του με εικόνα και ήχο μέσω του skype. Τι σημαίνει αυτό; Πως εμμέσως η Microsoft συνεργάζεται με το facebook. Και ποιος είναι ο νέος και βασικός ανταγωνιστής του facebook στα κοινωνικά δίκτυα; Μα, το google+ φυσικά. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως η Microsoft προσπαθώντας να μη μείνει πίσω από την google, πέτυχε συνεργασία με τον βασικό της ανταγωνιστή και κυρίαρχο ως τώρα στην αγορά και μάλιστα για να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (Microsoft-Facebook) από τη συνεργασία αυτή, “δώρισε” την υπηρεσία του Skype για περαιτέρω παροχή υπηρεσιών. Η απόλυτη επιχειρηματική συμφωνία με φόντο την πληθώρα εθισμένων χρηστών του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.

 

Σε τελική ανάλυση, το skype κέρδισε, όμως είναι δεδομένο πως από μια ανεξάρτητη πλατφόρμα, μετεξελίχθηκε σε ένα συμπληρωματικό κομμάτι άλλων υπηρεσιών στο βωμό της εξυπηρέτησης της επικοινωνίας ανθρώπου από άνθρωπο.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το