Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

βράβευση τσι τρίτης - oι γάλλοι προσκυνούν την ιστορική αλήθεια

καταχώρηση τσι μέρας 
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΣΙ ΜΕΡΑΣ
από Newstr@p

Οι Γάλλοι "προσκυνούν" την ιστορική αλήθεια

"Κανείς δεν άκουσε τη σιωπή των δράκων και των δεμένων σταυρών.

Όμως οι πέτρες έγιναν κορμιά και τα κορμιά δέντρα που έκοβε ένα αόρατο τσεκούρι.

Και τα κεφάλια πλήγωναν τη γη", Ν.Λυγερός.

Περισσότεροι από 1.500.000 Αρμένιοι "χάθηκαν" στις 24 Απριλίου του 1915, σφαγιασμένοι από το Κίνημα των Νεότουρκων(1908-18).

Η γενοκτονία που μεταφράστηκε σε "βίαιο εκτοπισμό" των Αρμενίων από την Τουρκία, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, έχοντας αυτήν τη φορά έναν πανισχυρό υποστηρικτή.

Ζύμωση μηνών δηλώσεων, διαδηλώσεων και τουρκικών "απειλών" επέφερε και την τελική απόφαση που κλονίζει τη γαλλοτουρκική "ηρεμία".

Με 127 "ναι" η γαλλική Γερουσία ενέκρινε χθες το βράδυ νομοσχέδιο, ήδη ψηφισθέν από τη γαλλική Βουλή στις 22 Δεκεμβρίου του 2011. Το "εκρηκτικό" νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ για όποιον κριθεί ένοχος για άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωρισθεί δια νόμου από το γαλλικό κράτος.

Μεταξύ των γενοκτονιών, εκείνη των Αρμενίων, είναι κι αυτή που θα επιφέρει αναστάτωση στη μέχρι πρότινος "φίλη" της Γαλλίας, Τουρκία, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τις διακρατικές τους σχέσεις.

Τα γαλλικά "oui", ήταν τόσο εκκωφαντικά που "έφτασαν" την Τουρκία, κατάφεραν να "υπερκεράσουν" την ασφάλεια του Υπουργείου Εξωτερικών της και να "εισέλθουν" στα λόγια του Υπουργου, Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν καν καταμετρηθούν. «Αποφασίσαμε να αναβάλουμε την επίσκεψη στις Βρυξέλλες για τε σύσκεψη της Ε.Ε για το Ιράν και τη Συρία, ώστε να παραμείνουμε στην Τουρκία, όποια κι αν είναι η έκβαση της ψηφοφορίας στη γαλλική γερουσία», δήλωσε χθες ο υπουργός εξωτερικών.

Η βόμβα ανάμεσα στις γαλλοτουρκικές σχέσεις τοποθετήθηκε πλέον άριστα και περιμένει την πυροδότησή της από το Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει το πολύκροτο νομοσχέδιο πριν τη διακοπή των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου στα τέλη Φεβρουαρίου, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο.

Άραγε η λογική που επιτάσσει ο Γάλλος Πρόεδρος στη "μαινόμενη" τουρκική κυβέρνηση θα υπερισχύσει έτσι ώστε "να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως αρμόζει μεταξύ δύο χωρών που είναι σύμμαχοι και εταίροι"; Με μια επιστολή που διαβεβαιώνει τον Ερντογάν ότι "αυτό το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα κράτος ή έναν λαό", ευελπιστεί ότι "η Τουρκία να αναλογιστεί τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς μας".

Η τουρκική αντίληψη, ωστόσο, δε δείχνει να συνάδει στο "συμμαχικό" πνεύμα του Γάλλου Προέδρου. Η "πλήρης έλλειψη σεβασμού" απέναντι στην Τουρκία που "νιώθει" ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Ερμίν, αντικατοπτρίζει πέρα από τη ρήξη έναν υποβόσκοντα θυμό απροσδιορίστου βαθμού αντίδρασης και αντιποίνων.

Μία γενοκτονία που τείνει(;) να ταυτιστεί με τα συμφέροντα και τις διακρατικές σχέσεις δημιουργεί δυνατούς συμμάχους παρότι συνεχίζει να έχει αξιόλογους αντίπαλους.

Πέμπτη φορά το βουλγαρικό κοινοβούλιο απέρριψε διακήρυξη που αναγνώριζε την εν λόγω γενοκτονία. Το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 11 Ιανουαρίου του 2012 από το ακροδεξιό κόμμα «Ατάκα» (Ataka), απερρίφθη καθώς, σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή, Λιούτβι Μεστάν, της εθνικής Τουρκικής Κίνησης για τα Δικαιώματα και την Ελευεθερία, το κοινοβούλιο δεν είναι αρμόδιο "να αναγνωρίζει ιστορικές αλήθειες". Στη βουλγαρική θέση, βέβαια, αξίζει να προσμετρηθεί ότι περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι ζουν στη Βουλγαρία, απαρτίζοντας τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα της χώρας.

Αναγνωρισμένη ήδη από τις 26 Δεκεμβρίου 2011,  από 21 κράτη, η γενοκτονία των Αρμενίων κατάφερε σχεδόν 100 χρόνια μετά να κατακτήσει τη γαλλική βούλα. Συγκεκριμένα, 20 από τα 193 (10%) κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, 11 από τα 27 (41%) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 4 από τα 12 (33%) κράτη μέλη της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών. Ανθρώπινη ή διπλωματική, η γαλλική δικαίωση φαίνεται να αποδίδεται σ έναν λαό που ακόμα μετράει πληγές. Ωστόσο, επικαλούμενη και πάλι το Ν.Λυγερό:

"Κράτα τα μάτια ανοιχτά.

Δεν ξέρεις ακόμα και δεν μπορείς να πληγωθείς από το ψέμα της βαρβαρότητας".


  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. 
Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το