Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός σαββάτου - ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ: Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ (Smooth Criminal)

Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες μέχρι που μπήκε μέσα με ένα ψυχρό χαμόγελο όλο νόημα. Δεν κοίταξε κανέναν μας και με υπεροπτικό ύφος μας ξεπέρασε φτάνοντας στο μεγάλο γραφείο. Δεν άργησε τότε να βγει με τον διευθυντή ο οποίος περήφανα ανακοίνωνε πως ο Έτσι θα συνεργαστεί με τον Αλλιώς στο νέο πλάνο της εταιρείας. Πάγωμα. Ξαφνικά είχα γίνει ο Αλλιώς και οι υπόλοιποι στην αίθουσα δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν. Ήξεραν πως έπρεπε να χειροκροτήσουν όμως κοιτούσαν εμένα περιμένοντας την οργισμένη μου αντίδραση. Δεν μίλησα, δεν κοίταξα, δεν συμφώνησα, δεν διαφώνησα. Περίμενα η ώρα να περάσει για να τελειώσει αυτό το μαρτύριο.

Και όταν η μέρα τελείωσε, ο κόσμος έφυγε και μείναμε οι δυο μας. Με κοίταξε. Ήξερε. Μπορεί και να χαμογέλασε ειρωνικά ή μπορεί να είναι ιδέα μου. Άρχισα να του μιλώ φωνάζοντας, κραυγάζοντας, βρίζοντας και χειροδικώντας. Προσπάθησε να το παίξει ανώτερος μα ξέσπασε κι αυτός. Μπουνιές, κλωτσιές, ανάσες που τελείωναν και ξανά από την αρχή. Εγώ έλεγα πως αυτό το τμήμα μου ανήκει κι εκείνος πως έφτασα ως εδώ με μέσο.

Και τότε μπήκε στην αίθουσα ένας μικρός μαθητής που ξέσπασε πάνω στον νταή του σχολείου για όλες τις φορές που του έκλεβε το χαρτζιλίκι και χαλούσε το παιχνίδι.

Και τότε έκανε την εμφάνιση του ένας εργάτης που άρχισε να δέρνει τον εργοδηγό για όλες τις απλήρωτες υπερωρίες.

Και προστέθηκε και ένας πιτσιρικάς που άρχισε να χτυπάει με δύναμη τον καθώς πρέπει κύριο που η αστυνομία έπιασε να ασελγεί σε ανήλικους.

Και να πιο πέρα και ένας διαδηλωτής που αρχίζει να κλωτσά τον πολιτικό που ευθύνεται που έμεινε στην ανεργία.

Σε λίγα λεπτά η αίθουσα ήταν γεμάτη από ζευγάρια ανθρώπων που ξεσπούσαν για χρόνια καταπίεσης και εξευτελισμού, που επιτέλους έβρισκαν μια ευκαιρία να εκφράσουν την αδικία και την ταπείνωση παίρνοντας μια βίαιη εκδίκηση για όλα. Κοίταξε τα πρόσωπα όλων. Μίσος, ανταγωνισμός. Τα δόντια τρίζουν και οι φλέβες τεντώνονται. Ο ένας κοιτάει τον άλλο με γουρλωμένα μάτια χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει λέξεις.

Και τότε τελειώνει η μουσική. Φεύγουν όλα. Αγκαλιασμένοι όλοι φεύγουν παρέα υποσχόμενοι να κάνουν μια νέα αρχή :[

1 σχόλιο:

  1. η σημερινή αποκωδικοποίηση αφορά το κλασικό πλέον κομμάτι "Smooth Criminal" του 1987 που ερμήνευσε ο αείμνηστος Michael Jackson στη συλλογή "Bad".
    Η εκτέλεση που επέλεξα είναι από το δίδυμο 2Cellos όπου χωρίς φωνητικά και με τσέλο γίνεται μια απίστευτη ερμηνεία το κομματιού :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το