Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

βράβευση τσι τετάρτης - τι να διδάξω τα παιδιά

καταχώρηση τσι μέρας 
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΣΙ ΜΕΡΑΣ
από protagon.gr

Τι να διδάξω τα παιδιά;

Ημέρα σκοτεινή ξημέρωσε σήμερα. Το κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο, παρανάλωμα πυρός για άλλη μια φορά, παραδομένο στα χέρια αδίστακτων βανδάλων, που λεηλάτησαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς ιστορικά κτήρια και ξένες περιουσίες, στράφηκαν με ωμή βία κατά της ανθρώπινης ύπαρξης και παγίδευσαν με σχοινιά και λάδια τους δρόμους για να τραυματιστούν μοτοσικλετιστές.

Αυτή είναι η Ελλάδα του Φωτός και των Γραμμάτων; Το έθνος στο οποίο άνθισαν τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη; Και τι θα πω στους μαθητές μου; Σήμερα, παιδιά μου, θα μάθουμε για την Ελευθερία. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα "ελεύθω" και το ουσιαστικό "όρια" που σημαίνει: "Φτάνω στά όριά μου" (πόσο μάταιο...). Γι' αυτό και στον Επιτάφιο του Περικλή γράφει ο Θουκυδίδης: "Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί, που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Η άκρατη ελευθερία οδηγεί στην ασυδοσία". Επομένως, η έννοια της ελευθερίας έχει από τη φύση της όρια. Και τι θα απαντήσω στα παιδιά, όταν με ρωτήσουν: "Μα καλά, κυρία, πού είδατε την ελευθερία και το σεβασμό; Γιατί δεν την αναγνωρίζουμε στην καθημερινότητά μας; Γιατί οι κυρώσεις στους παραβάτες της είναι επιλεκτικές; Πού είναι η δημοκρατία για την οποία χύθηκε αίμα;"

Σε όλα αυτά τα δύσκολα ερωτήματα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και μέσα από τα συντρίμμια να γεννήσουμε μια μικρή φλόγα, όχι καταστροφής, αλλά ελπίδας, φωτός, αισιοδοξίας, ανάσας. Δεν είναι μόνο το ιστορικό μας παρελθόν που μας αναγκάζει να ανασυντεθούμε αλλά και η ίδια η ανθρώπινη φύση που θέλει να πιστεύει σε κάτι ανώτερο, σε κάτι καλύτερο...
Ας μην τους στερήσουμε αυτή την πίστη. Αυτό κι αν είναι αντιδημοκρατικό.


  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. 
Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το