Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

βpάβευση κυριακής ~ η αλήθεια της τηλεόρασης

καταχώρηση τσι μέρας 
η βράβευση της καλύτερης καταχώρησης για την ημέρα που πέρασε στον χώρο των ιστολογίων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΣΙ ΜΕΡΑΣ
από protagon

Η αλήθεια της τηλεόρασης

Τα mainstream media πέθαναν, ζήτω τα social media. Η τηλεόραση και οι εφημερίδες δίνουν τη θέση τους σε  ντοκιμαντέρ που προβάλλονται διαδικτυακά, σε interactive πλατφόρμες και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία που λειτουργούν με τη μορφή της δημοσιογραφίας των πολιτών. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα –και κυρίως τη γνώση- να διασταυρώσει όσα διαβάζει, με πηγές και παραπομπές. Όνειρα θερινής νυκτός, για να εναρμονιστούμε με τα ζεστά βράδια του Ιούλη. Όχι μόνο φαντάζουν μακρινά όλα τα παραπάνω, αλλά και οι φιλόδοξες προσπάθειες που έχουν αρχίσει, εγκαταλείπονται σταδιακά. Χειρότερο από το ψέμα είναι η μισή αλήθεια και ακόμη πιο επικίνδυνη είναι η πραγματικότητα τοποθετημένη, εσκεμμένα, σε λάθος χρόνο.

Οι περισσότεροι θα θυμάστε το γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι, με το οποίο η Ιταλία έκανε το 2-0 κόντρα στη Γερμανία. Εκτός από μία στιγμή γνήσιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς είναι και η αφορμή για το «ξεγύμνωμα» της UEFA. Ο τηλεοπτικός φακός εστιάζει στο πρόσωπο φιλάθλου. Το δάκρυ κυλά και το φρόνημα των Γερμανών σε όλη την Ευρώπη λυγίζει. «Είναι πολύ νωρίς για δάκρυα», αναφέρει ο Άντριαν Χίλι, εκφωνητής του δικτύου ESPN. Όμως δεν ήταν νωρίς, αντίθετα ήταν αργά. Πολύ απλά, αυτή η στιγμή δεν ήταν ζωντανή. Ο σκηνοθέτης της UEFA είχε καταγράψει το πλάνο πριν τον αγώνα και το έριξε στον αέρα κατά τη διάρκειά του. Στημένο συναίσθημα, κατασκευασμένη συγκίνηση.

Η Άντρεα από το Ντίσελντορφ εξηγεί τι είχε γίνει. Είχε δακρύσει κατά την στιγμή της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων. Δεν έφταιγε ούτε αυτή, ούτε η ΕΡΤ, ούτε τα εκατοντάδες δίκτυα που μετέδιδαν την εικόνα ως live. Ήταν τακτική της UEFA και δεν ήταν η πρώτη φορά. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Γερμανία αντιμετώπιζε την Ολλανδία. Κανονικά το άγχος θα περίσσευε και τα νεύρα θα ήταν τεντωμένα. Κι όμως, ο Γιοακίμ Λεβ βρήκε την ηρεμία και αστειεύτηκε με το ball boy. Μία απόλυτα ανθρώπινη στιγμή, ένα στιγμιότυπο που δείχνει ότι το ποδόσφαιρο παραμένει γιορτή, παρά την γκλαμουριά και το μάρκετινγκ που έχει στηθεί γύρω του. Με μία μόνο διαφορά: Το βίντεο ήταν και πάλι μαγνητοσκοπημένο, αλλά προβλήθηκε στη ροή του αγώνα, σαν να είχε συμβεί εκείνη την στιγμή. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στα τέλη Ιουλίου, με το BBC και το NBC να έχουν δεσμευτεί ότι θα μεταδώσουν με κινηματογραφικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο. Η διάκριση μεταξύ ταινίας, μονταρισμένου ντοκιμαντέρ και ζωντανής κάλυψης θα γίνει πιο δυσδιάκριτη από ποτέ. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για θέαμα και ποιότητα δουλειάς τότε, καμία αντίρρηση, το αποτέλεσμα είναι άρτιο. Είστε σίγουροι, όμως, ότι σας αρκεί να ζείτε με κονσέρβες και ακόμη χειρότερα με ψευδαισθήσεις;

Το πρόβλημα αρχίζει όταν το βίντεο δεν αφορά ποδόσφαιρο. Το Δεκέμβριο του 2008, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ελληνικό κανάλι έδειξε το επίμαχο βίντεο αλλοιωμένο. Τρία χρόνια αργότερα, ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Μέσου εξήγησε τι είχε συμβεί. Εάν η διαφήμιση είναι –μεταξύ άλλων- η τέχνη να κατασκευάζεις ολόκληρα ψέματα από μισές αλήθειες, τότε αυτό που πιστεύουμε ότι βλέπουμε είναι κάτι χειρότερο. Κονσέρβα. Σκεφτείτε πόσες έχετε καταναλώσει και πόσο κοντά είστε στο σκορβούτο.

  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. 
Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το