Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

βpάβευση δευτέρας ~ γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πάνε για μπάνια

καταχώρηση τσι μέρας 
η βράβευση της καλύτερης καταχώρησης για την ημέρα που πέρασε στον χώρο των ιστολογίων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΤΣΙ ΜΕΡΑΣ
από antinews

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πάνε για… μπάνια

H επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου ήταν το θέμα που κυριάρχησε προεκλογικά και ήταν αυτό που ξεχώρισε τη ΝΔ από το «όσα παίρνει ο άνεμος» σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του. Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για ελάφρυνση των ασθενών κοινωνικών ομάδων και για αλλαγές στα σκληρά μέτρα που «σκότωσαν» την οικονομία.

Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, όμως, εδώ πρέπει να πούμε και ορισμένες αλήθειες. Το Μνημόνιο δεν περιέχει μόνο τα κακά, σκληρά, άθλια μέτρα που όλοι βιώνουμε. Έχει και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο κράτος, το φορολογικό καθεστώς, τα επαγγέλματα, την απελευθέρωση των αγορών, τη βελτίωση του ανταγωνισμού. Ίσως, μάλιστα, αν είχαν γίνει αυτές οι μεταρρυθμίσεις να μην είχαμε τη φορολογική λαίλαπα των τελευταίων ετών.

Επομένως, όταν κάποιοι μιλούν για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων έχουν δίκιο στο σκέλος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Δε μας φταίνε οι τροικανοί που δε μπορούμε να κλείσουμε ούτε έναν άχρηστο δημόσιο φορέα. Δε μας φταίει κανείς που δε μπορούμε να κάνουμε μια ιδιωτικοποίηση, μια αξιοποίηση ακινήτου ή δεν είμαστε ικανοί να ανοίξουμε το επάγγελμα του φαρμακοποιού, του ταξιτζή κ.λπ.

Κάποιοι, λοιπόν, εντός κι εκτός της κυβέρνησης, έχουν την εντύπωση ότι η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα χαλαρώσει, δε θα εφαρμόσει απολύτως τίποτε και ως δια μαγείας οι δανειστές μας θα μας επαναφέρουν στον ψεύτικο παράδεισο που ζούσαμε πριν το 2009. Αμ δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Οι ξένοι για να μας δώσουν πρέπει και να πάρουν. Αν θέλουμε ελάφρυνση των επαχθών μέτρων πρέπει να τους δώσουμε δεσμεύσεις ότι θα ξεκολλήσει το κράτος από το τέλμα των τελευταίων δεκαετιών.

Ότι θα πάψει η χώρα να ζει πάνω από τις δυνάμεις της κι ότι δε μπορεί να βολεύει κολλητούς και κουμπάρους δίνοντάς τους παχυλούς μισθούς. Ότι δε μπορεί να συνεχίσουμε να δίνουμε συντάξεις και επιδόματα μαϊμού αλλά ούτε και να είμαστε ανίκανοι να απορροφήσουμε τα κονδύλια της Κομισιόν.

Τα πάντα είναι δούναι και λαβείν. Κι αν λοιπόν νομίζουν κάποιοι ότι με το που «ηττήθηκε» η Μέρκελ εμείς θα πάμε άνετοι κι ωραίοι για μπάνια, γελιούνται. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ είναι εδώ, δεν το ξέχασε κανείς και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε κι εμείς. Εκτός αν θέλουμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος και πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί και να προχωρήσει στις δεσμεύσεις της και να επαναδιαπραγματευτεί.

Και μη νομίζετε ότι τα λέμε αυτά γιατί έτσι μας ήρθαν. Όλοι οι ξένοι μας το λένε εμμέσως πλην σαφώς. Τηρείστε τα συμφωνηθέντα κι εμείς είμαστε εδώ. Πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Ασμούσεν δήλωσε: «Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να χαλαρώσει το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα, χαρακτήρισε το υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές ευθύνες της κρίσης. Ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως ακόμη και χωρίς το υφιστάμενο πρόγραμμα η Ελλάδα αναγκαστικά θα εφάρμοζε τη δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα θα το έκανε με πιο βίαιο τρόπο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία δεν απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα αλλά από τις μη βιώσιμες πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονταν επί πολλά έτη στη χώρα.

Όσον αφορά στο αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων (μόνο 35% έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής). Παρατήρησε δε ότι το Ευρωομόλογο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση εν μέσω της διαχείρισης μιας κρίσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση των χωρών – μελών.

  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. 
Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας 
μετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το