Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

αφιέρωμα #εκλογές2015 στο yannidakis ~ ο νικητής των εκλογών

#εκλογές2015 στο yannidakis
το πριν...
η μέρα...
το μετά...
Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΟΙ ΕΝΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Προφανώς, ο νικητής των εκλογών είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Εξ αρχής θα ήθελα να διευκρινίσω
πως δεν αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσωπικά στον Τσίπρα. Άλλωστε τι είναι το κόμμα αυτό; Ένας Συνασπισμός. Οι παλιοί θα θυμάστε ότι ποτέ δεν αποκαλούσαμε το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Συνασπισμό το λέγαμε. Ποτέ δεν ήταν ένα κόμμα, μία άποψη, μία ιδεολογία. Ένα συνονθύλευμα απόψεων και προτάσεων από ανθρώπους με Αριστερές αρχές, ήταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίστηκε από τους κομουνιστές που δεν άντεχαν τον αρνητισμό του ΚΚΕ και από σοσιαλιστές που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι, το κόμμα έμπαινε μεν στην Βουλή αλλά πάντα ήταν ένας κομπάρσος της πολιτικής σκηνής. Τι χρειαζόταν; Αφενός έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να οργανώσει και να παντρέψει αυτό το διαφορετικό καθώς και να εμπνεύσει τον κόσμο και αφετέρου μία αφορμή που θα ωθούσε τον κόσμο να αναζητήσει αυτό το διαφορετικό.

Ε, λοιπόν ο Αλέξης ήταν το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη στιγμή, όπως πριν μερικές δεκαετίες ήταν ο Αντρέας στην θέση του. Μόνο οι παλιοί θα μπορείτε να κάνετε τον παραλληλισμό και να συμφωνήσετε μαζί μου. Ο Αντρέας βέβαια έφτιαξε μια αυτοκρατορία γιατί μπορούσε να δανείζεται και να ασκεί κοινωνική πολιτική, ενώ τώρα ο Αλέξης δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό όμως δεν του στερεί μία σπουδαία και ιστορική νίκη όντας ο πρώτος σαραντάρης πρωθυπουργός της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Την ημέρα των εκλογών στο live του yannidakis λέγαμε πως το μόνο ερώτημα είναι αν θα πετύχει την αυτοδυναμία. Δεν το κατάφερε, όμως δεν το κατάφερε για πολύ λίγο κι άλλωστε είναι καλύτερο μια συγκυβέρνηση εκατόν εξήντα δύο βουλευτών από μία αυτοδύναμη εκατόν πενήντα ενός. Τώρα έχει το άλλοθι της μοιρασιάς της ευθύνης...

Ο Αλέξης πέτυχε μία νίκη για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος. Κάποιοι από ενδιαφέρον, κάποιοι από θαυμασμό, κάποιοι από φόβο και κάποιοι από φθόνο! Πλέον έχει έξι μήνες να αποδείξει τι από αυτά που είπε μπορεί να κάνει και να δικαιολογήσει γιατί δεν θα κάνει όσα δεν καταφέρει να κάνει.

Ως νικητές βέβαια μπορούν να λογίζονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (βλέπε αυριανό αφιέρωμα) οι οποίοι ενώ δημοσκοπικά ήταν εκτός Βουλής, ξαφνικά απέκτησαν χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση! Νικητές μπορούν να λογίζονται και οι χρυσαυγίτες (βλέπε μεθαυριανό αφιέρωμα) που ουσιαστικά χωρίς προεκλογική εκστρατεία, κλεισμένοι στη φυλακή έγιναν τρίτη δύναμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν νίκησε μόνος του μια ολόκληρη εκλογική εκστρατεία. Δεν έχει την λευκή επιταγή που είχε κάποτε ο Αντρέας, όμως μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος. Από αύριο θα διαπιστώσει πως στον μέσα στον χορό τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και γι' αυτό θα ήθελα να πω κάτι: Εδώ και καμπόσα χρόνια περνάω από σκληρή -συνήθως χιουμοριστική- κριτική τον Τσίπρα. Είχα πάντοτε ωραίες αφορμές για να το κάνω. Σήμερα όμως οι στιγμές απαιτούν συσπείρωση και συνεργασία. Απαιτούν κατανόηση και καλώς νοούμενη κριτική. Απαιτούν ωφέλιμο προβληματισμό και δράση - όχι αντίδραση+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το