Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ~ ισπανικές εκλογές ρίσκο με απρόοπτα

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Υπάρχουν στιγμές που το καταλαβαίνεις όταν γράφεται ιστορία. Μια τέτοια μέρα, ήταν χθες στην Ισπανία, όπου οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν με ένα αποτέλεσμα που μάλλον δεν αφήνει πολλά περιθώρια συζητήσεων. Απλά γράφει ιστορία στην Ισπανία και την Ευρώπη.

Όπως έγραψε και στην Ελλάδα, πέρσι τέτοια εποχή περίπου όταν ο Τσίπρας, εκπρόσωπος της Αριστεράς, του απλού πολίτη, της ελευθερίας και αντίπαλος του Μνημονίου, του ευρώ, της αστυνομίας και της πεπαλαιωμένης πολιτικής, έφτασε στο σημείο να γίνει εκείνος ο εκφραστής όλων όσων ήταν αντίπαλος.

Στην Ισπανία τα πράγματα δεν είναι απαραίτητα διαφορετικά. Ο Ραχόι είναι δεδομένο πως αν θέλει να φτιάξει μια κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με Αριστερούς καθώς κανένας από τους Δεξιούς της νέας Βουλής δεν επαρκεί για να έχει πλειοψηφία. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως κάποιος από τους Αριστερούς θα δεχτεί να συνεργαστεί μαζί του. Κατόπιν αυτού, το σενάριο αποτυχίας του Ραχόι και σχηματισμού μιας νέας διευρυμένης Αριστερής κυβέρνησης, είναι πλέον πολύ πιθανό.
Σε αυτό, θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετέχουν και οι Podemos. Πρόκειται για τους τύπους που έμεναν σε σκηνές και έτρωγαν κονσέρβες φορώντας βρώμικα ρούχα και μένοντας αξύριστοι για μέρες ή αλλιώς για τους "αγανακτισμένους" αλά ισπανικά. Οι Podemos από κίνημα έγιναν κόμμα και από άπλυτοι έγιναν βουλευτές με ισχυρές πιθανότητες διακυβέρνησης της χώρας!

Τώρα, αν αυτό πρέπει να θεωρηθεί καλό είναι εντελώς διαφορετικό σενάριο. Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για άτομα με μηδενική πείρα στην πολιτική και ουσιαστικά οι πιθανότητες επιτυχίας τους φαντάζουν λιγότερες απ' αυτές που είχε ο Τσίπρας να σκίσει το Μνημόνιο.

Και αν αποτύχει το πείραμα της Αριστεράς τότε τα πράγματα είναι δύσκολα, δύσκολα και για εμάς. Σαν έλληνες, επιθυμούμε έναν ισχυρό νότο. Μας συμφέρει, το χρειαζόμαστε, το χρειάζεται συνολικά η Ευρώπη. +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το