Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ θεωρίες συνωμοσίας ή θεωρίες αλήθειας;

Περί... προβληματισμού "Ευαγγέλιον" στο +yannidakis 


Δεν ξέρω για εσάς, εμένα πάντως, με ιντριγκάρει πολύ το συγκεκριμένο concept. Όντας και λίγο (αρκετά) περίεργος, αρέσκομαι στο να ξεψαχνίζω υποθέσεις οι οποίες τραβούν την προσοχή και αφήνουν αναπάντητα ερωτηματικά. Αμφισβήτηση μέσα σε λογικά πλαίσια δηλαδή, έτσι, επειδή κάτι δεν κολλάει.


Τι είναι όμως μια «θεωρία συνωμοσίας»; Την απάντηση θα την βρείτε εδώ, ενώ θα πάρετε και μια μικρή γεύση μέσα από τα επόμενα παραδείγματα, (για να μπείτε και λίγο στο κλίμα οι μη-γνώστες). Παρακάτω σας παραθέτω τρεις από τις πιο γνωστές Conspiracy Theories, που ίσως αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που σκέφτεστε και βλέπετε τα πράγματα γύρω σας. Συνεχίστε να διαβάζετε με δική σας ευθύνη…!

Θεωρία Νο1: Apollo 11, και τα πρώτα βήματα στη Σελήνη.

Το 1969, ο αμερικανός αστροναύτης Neil Armstrong γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περπατά στο Φεγγάρι. Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού από την αποστολή, θύελλα αντιδράσεων ξεσπά, ορμώμενη από πολλά και διαφορετικά μέτωπα, τα οποία όμως κατηγορούν την NASA για το ίδιο πράγμα: «Η αποστολή, δεν συνέβη ποτέ». Από τα πιο σοβαρά στοιχεία εναντίον της, στάθηκε η φωτογραφία που βλέπετε στα αριστερά, η οποία απεικονίζει κάποιο στιγμιότυπο ενός φιλμ από την αποστολή. Το γεγονός ότι η σημαία κυματίζει, ενώ στην Σελήνη δεν υφίσταται αέρας, κρίθηκε «αδύνατο» και ενίσχυσε την θεωρία ότι η αποστολή δεν έγινε, αλλά.. σκηνοθετήθηκε εδώ στην Γη. Έκαναν άραγε οι ΗΠΑ ένα τέτοιο «σκηνοθετικό» λάθος, μέσα στην βιασύνη τους να κερδίσουν τον αγώνα δρόμου εναντίον της, τότε Σοβιετικής Ένωσης, για το ποιος θα πατήσει πρώτος στο φεγγάρι; Μπορεί και ναι…

Θεωρία Νο2: Χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.
Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είναι μια ημερομηνία η οποία έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων, ως το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα μέχρι σήμερα, το οποίο προκάλεσε ριζικές αλλαγές, σε διεθνές επίπεδο, τόσο κοινωνικά, όσο και πολιτικά. Τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη, κατελήφθησαν από αεροπειρατές της al-Qaeda, με σκοπό να προσκρούσουν σε συγκεκριμένους στόχους -Δίδυμοι Πύργοι, Πεντάγωνο και (πιθανόν) Λευκός Οίκος-  με τα 3 από αυτά να το καταφέρνουν. Το 4ο, αυτό της πτήσης93, προσέκρουσε τελικά σε ανοιχτό έδαφος, έπειτα από προσπάθεια των επιβατών για ανάκτηση του ελέγχου του αεροσκάφους. Έκτοτε, πολλά ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα και πολλές.. απορίες έχουν εκφραστεί, σχετικά με το συμβάν,  όπως: ο, μαθηματικής ακρίβειας, τρόπος που κατέρρευσαν οι Πύργοι, ο οποίος θυμίζει προσχεδιασμένη κατεδάφιση κτιρίου·  τα ίχνη σκόνης εκρηκτικών που λέγεται ότι βρέθηκαν στα ερείπια τους· γιατί το μοναδικό αεροπλάνο που δεν βρήκε το στόχο του ήταν αυτό που, μάλλον, είχε ως στόχο τον Λευκό Οίκο· και τελικά, ήταν ή δεν ήταν προσχεδιασμένο γεγονός έτσι ώστε να ξεκινήσει ο Πόλεμος εναντίον της… τρομοκρατίας σε Ιράκ και Αφγανιστάν; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Θεωρία Νο3: Το αεροπλάνο ΜΗ370, που δεν βρέθηκε ποτέ.
Τον Μάρτιο του ‘14, ένα πολιτικό αεροσκάφος των αερογραμμών της Malaysia, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. 1 ώρα μετά την απογείωση του, σταμάτησε η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου, ενώ, εν συνεχεία, χάθηκαν όλα τα ίχνη του. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις ευρύτερες περιοχές της ενδεχόμενης πορείας του, δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κάποιο στοιχείο που να σχετιζόταν με το αεροπλάνο. Σαν υπενθύμιση του τραγικού συμβάντος, 4 μήνες μετά, ένα ίδιου τύπου αεροπλάνο της εταιρείας, συνετρίβη κοντά στην Ουκρανία, εξαιτίας πυραύλου που δέχτηκε. Πολλά περίεργα -και μη- σενάρια ακούστηκαν τότε, για το τι μπορεί να συνέβη,  με πιο τραβηγμένο αυτό που θεωρούσε τα 2 αεροσκάφη, να είναι στην πραγματικότητα.. το ίδιο. Τον περασμένο Ιούλιο, ανακαλύφθηκε ένα κομμάτι φτερού αεροπλάνου, το οποίο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι άνηκε στο ΜΗ370. Το «κυρίως σώμα» του δεν έχει βρεθεί ακόμα. Αυτά που έχουν αποκλειστεί ως αίτια που οδήγησαν στο.. χαμό του αεροσκάφους πάντως, είναι τα καιρικά, αλλά και τα τεχνικά, αφού σύμφωνα με το κέντρο επικοινωνίας, δεν ελήφθη κάποιο προειδοποιητικό σήμα. Άρα, τι μένει;   

Συνοψίζοντας, το μόνο αρνητικό όσον αφορά τα παραπάνω περιστατικά, αλλά και τα υπόλοιπα για τα οποία έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχες θεωρίες, είναι ότι δεν θα μάθουμε -μάλλον ποτέ- ξεκάθαρα τι ακριβώς συνέβη. Κατά την γνώμη μου, οι θεωρίες συνωμοσίας –αλλά και η οποιαδήποτε θεωρία, εφόσον δεν αγγίζει τα όρια της παράνοιας-, βοηθούν στο να εξετάσουμε επιπλέον πτυχές και πλευρές ενός γεγονότος, που αρχικά δεν είχαμε λάβει υπόψη.  Μας επιτρέπουν να δούμε το ίδιο συμβάν, από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να συμπεριλάβουμε καινούργια δεδομένα και ενδεχόμενα στην έρευνα μας. Οι θεωρίες αυτές μπορεί να αφορούν ανεξήγητα φαινόμενα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με γεγονότα όπως: η δολοφονία του John Kennedy –μέρα μεσημέρι- και ο άγνωστος δράστης, μέχρι πιο απλά (φαινομενικά)  όπως η κατάρριψη ενός αεροσκάφους για.. παραβίαση συνόρων


Και κάπου εκεί, αρχίζει να μπλέκεται η θεωρία με το γεγονός και να συνυφάζεται η συνωμοσία με την αλήθεια. Το τι θα κρατήσουμε και τι θα απορρίψουμε από τις πληροφορίες που θα πάρουμε, βέβαια, είναι δική μας επιλογή. Σίγουρα όμως, οι θεωρίες αυτές μας βοηθούν, εν τέλει, να περάσουμε αυτές τις πληροφορίες από περισσότερα φίλτρα, να μην κατεβάζουμε αμάσητη την τροφή που μας προσφέρουν και να μας γεννούν, τι άλλο.. προβληματισμούς.

Εις το Επανιδείν… +Vaggelis Episkopou  

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

10 σχόλια:

  1. Ίσως οι θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν ακριβώς επειδή δεν θα μάθουμε τι έχει γίνει.... Όσο αποτελούν τροφή για σκέψη κακές δεν είναι... αρκεί να μην αγγίζουν τα όρια της Παράνοιας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!
      Συμφωνώ και στα 2 σημεία του σχολίου σου. Όσον αφορα τα όρια της.. παράνοιας, το "καλύτερο" που διάβασα σήμερα (και γι'αυτό δεν κατάφερα να το συμπεριλάβω), είχε να κάνει με τον Πούτιν και την πραγματική του ηλικία...

      Διαγραφή
    2. Το διάβασα κι εγώ! Δεν αληθεύει?!?!?!

      Διαγραφή
    3. Χωρίς να θέλω να "συγκλονιστείς".. όχι, δεν αληθεύει...

      Διαγραφή
  2. Τα δύο πρώτα δεν είναι καθόλου θεωρίες συνωμοσίας:
    Όσον αφορά το ταξίδι στην Σελήνη:
    Υπάρχουν φωτογραφίες όπου οι σκιές από τις πέτρες και τα αντικείμενα υποδηλώνουν πολλές πηγές φωτός, δηλαδή φωτογραφικό στούντιο. Έχω μεταφράσει αμερικάνικο βιβλίο όπου οι σχετικές φωτογραφικές αποδείξεις είναι πράγματι καταπληκτικές.
    Όσον αφορά τους δίδυμους πύργους:
    1) Στο βίντεο της κατάρρευσης (όταν παιχθεί σε αργή κίνηση και μεγεθυνθεί) φαίνονται καθαρά εκρήξεις που συμβαίνουν αρκετούς ορόφους κάτω από το εκάστοτε σημείο κατάρρευσης. Θυμίζουν τις ελεγχόμενες κατεδαφίσεις που όλοι έχουνε δει κατά καιρούς.
    2) Οι πρώτες βιντεο-μαρτυρίες (που μετά ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ) δείχνουν ανθρώπους να μιλάνε για συνεχόμενες ισχυρές εκρήξεις που συγκλονίζουν το κτίριο.
    3) Εκτός από τους πύργους έπεσε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και το Κτίριο 7 χωρίς προφανή λόγο.
    4) Αν και η σύγκρουση σε συνδυασμό με την πυρκαγιά υποτίθεται ότι κατέστρεψε τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων, το FBI μπόρεσε να βρει σε άριστη κατάσταση το διαβατήριο του Σατάμ Αλ Σουκάμι, ενός από τους υποτιθέμενους αεροπειρατές.
    5) Το υπουργείο Άμυνας επέλεξε την 11η Σεπτέμβριου να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με σενάριο την πτώση αεροπλάνων που κατέλαβαν αεροπειρατές σε ουρανοξύστες!
    6) Πώς κατάφεραν οι Αμερικανοί, μια ώρα μετά τη σύγκρουση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, να αφήσουν ένα αεροπλάνο να συντριβεί πάνω στο Πεντάγωνο;
    7) Είναι πρακτικά αδύνατον ακόμα και σε έναν έμπειρο πιλότο να καταφέρει να σημαδέψει τόσο χαμηλό κτίριο αφού ουσιαστικά προσγειώθηκε για να πέσει επάνω του. Κανονικά το αεροσκάφος που «έπεσε» στο Πεντάγωνο θα έπρεπε να κάνει βουτιά από ψηλά.
    8) Στο Πεντάγωνο ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ίχνη από φτερά αεροσκάφους. Το κτίριο είναι ανέπαφο δεξιά και αριστερά, εκεί όπου θα έπρεπε να χτυπήσουν τα φτερά που κουβαλάνε τα καύσιμα. Οι κινητήρες έχουν εξαφανιστεί πράγμα αδύνατον σε μία πρόσκρουση αεροπλάνου.
    9) Ένα αεροπλάνο δεν θα τρυπούσε ποτέ τρεις πτέρυγες ενός τόσο ογκώδους κτιρίου.
    10) Δεν είδαμε ΠΟΤΕ βίντεο από την πρόσκρουση του αεροσκάφους στο Πεντάγωνο, αφού οι μυστικές υπηρεσίες κατέσχεσαν αμέσως το υλικό από τις κάμερες που υπάρχουν και το κρατάνε ακόμα μυστικό.

    Υπάρχουν δεκάδες ακόμα λεπτομέρειες που «δεν παίζονται» στα ΜΜΕ και όλες βαπτίζονται ασκαρδαμυκτί θεωρίες συνομωσίας.
    Από εκεί και μετά υπάρχουν πολλές βλακείες που κυκλοφοράνε (πχ ο Πρίσλευ που δεν πέθανε) και χρησιμεύουν σαν προπέτασμα καπνού για κάποια σοβαρά ερωτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη έχει πολύ ενδιαφέρον η τοποθέτησή σου. Για την ακρίβεια θα ήθελα να μας δώσεις ένα link με φωτογραφίες που παρουσιάζουν πολλαπλές σκιές. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει επίσημη αιτιολογία επ' αυτού και αφορά τον φωτισμό που είχαν στήσει εκεί οι αστροναύτες.

      Σε ότι αφορά τη Νέα Υόρκη, ακούγονται διάφορα, αλλά συνοδεύονται από αποδείξεις κι άλλα όχι.

      Σε κάθε περίπτωση όλα είναι θεωρίες συνωμοσίες ή τέλος πάντων εντάσσονται σε αυτήν την (ερεθιστική) κατηγορία.

      Διαγραφή
  3. Καλά τι πρωτοκουβάλησαν οι αστροναύτες μέσα στον στενό χώρο της σεληνακάτου; Δεν είδαμε ποτέ μπαταρίες, ηλιακές κυψέλες φόρτισης και προβολείς, που σημειωτέον τότε είχαν όλα τεράστιο μέγεθος λόγω της τεχνολογίας της εποχής.
    Λίνκ δεν έχω. Έχω μόνο το βιβλίο «Dark Moon: Apollo and the Whistle-Blowers» που μεταφρασμένο στα ελληνικά, αποτελείται από 390 πυκνογραμμένες σελίδες Α4 και μικρό περιθώριο σελίδας, χώρια οι 550 φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο!
    Πάντως αν βάλεις τον αγγλικό τίτλο στο ψαχτήρι θα βρεις αρκετά παρόμοια μικρότερα κείμενα για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι όποια φωτογραφία έχω δει, δεν φαίνεται να έχει κάποιου είδους εξοπλισμό φωτισμού (που να αναγνωρίζεται, τουλάχιστον) όπως επίσης δεν έχω βρει και κάποια με πολλαπλές σκιές. (Ευχαριστούμε και για τον κόπο σου, να μεταφέρεις όλα τα παραπάνω!).

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το