Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ~ το νατο στο αιγαίο. καλό ή κακό;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Σύντομα το Αιγαίο και οι πολλοί -τελευταίως- εμπλεκόμενοι σε αυτό, αναμένεται να ζήσουν μία νέα πραγματικότητα. Πρόκειται για την είσοδο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της τουρκίας, τον υγρό τάφο των προσφύγων και φυσικά το πεδίο αντιπαραθέσεων με τόσα θύματα κατά καιρούς... Ας προβληματιστούμε σήμερα, με το Αιγαίο που γίνεται πολυεθνικό!

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με δύο ξενέρωτους παράγοντες ώστε να ξεκαθαριστούμε. Τα πλοία που θα υπάρχουν προσεχώς στο Αιγαίο θα βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι του ενώ δεν θα έχουν κατασταλτικό παράγοντα. Με άλλα λόγια δεν θα επιχειρούν, δεν θα είναι μάχιμα. Θα επιβλέπουν, θα ενημερώνουν και θα συμμετέχουν μόνο εφόσον κρίνεται σοβαρή ανάγκη διάσωσης.

Το ενδιαφέρον όμως σε όλο αυτό είναι πως η ύπαρξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "παγώνει" τις δράσεις των δύο άμεσα εμπλεκόμενων χωρών. Ελλάδα και τουρκία και επίσημα δεν θα μπορούν να αλληλεπιδρούν άμεσα ή έμμεσα ή με άλλα λόγια η ευθύνη πηγαίνει πλέον σε ουδέτερες δυνάμεις και αυτό είναι καλό(;). Σκεφτείτε το: οι τούρκοι προωθούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (κοινό μυστικό) και οι έλληνες είναι παντελώς άχρηστοι στο να διαχειριστούν την υποδοχή τους.

Ένα άλλο ζήτημα που αξίζει να μας προβληματίσει είναι στον εντοπισμό του προβλήματος. Βλέπετε, το ΝΑΤΟ ζητάει από καιρό να υπάρχουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την κυβέρνηση να απορρίπτει αυτό το αίτημα. Όπως αναφέρω και παραπάνω, η Ελλάδα κρίνεται (από μένα) ανίκανη να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως μέσα στον φαύλο κύκλο αυτό, υπάρχει μία σωστή παρατήρηση από την ελληνική πλευρά που θέλει την συμμετοχή/επίβλεψη του ΝΑΤΟ να μην γίνεται στο Αιγαίο, αλλά στα παράλια της τουρκίας. Ναι, αυτό είναι σωστό! Αν η βάρκα φύγει από τα παράλια είναι μάλλον πολύ αργά, έτσι δεν είναι; Από την άλλη, ποιος πείθει τους τούρκους να δεχτούν στα παράλια τους δυνάμεις του ΝΑΤΟ; Χλωμό...

Και φτάνουμε στο ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης. Τι θα συμβεί από δω και μπρος; Είναι προφανές πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται εκεί υπό την σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας και της τουρκίας, όμως το κατά πόσο η αποστολή θα κριθεί αποτελεσματική εξαρτάται και από την συνεργασία τους και κυρίως της τουρκίας. Αν είναι αλήθεια πως οι τούρκοι θέλουν να βοηθήσουν στην παύση των προσφυγικών ροών θα φανεί εν καιρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε και μία πολύ αστεία εναλλακτική τροπή των πραγμάτων, με τους τούρκους να στέλνουν τους πρόσφυγες στα νότια νησιά του Αιγαίου (αφού είπαμε πως το ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στον βορρά).

Όλα καλά, έως το σημείο που κάνουμε και την δική μας αυτοκριτική. Μην ακούσω ανοησίες τύπου "καταπάτηση των χωρικών μας υδάτων" και άλλες γραφικότητες. Η Ελλάδα -ξαναλέω- είναι ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα και του ελέγχου του Αιγαίου και της υποδοχής των προσφύγων και της προώθησής τους στα σωστά σημεία. +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το