Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ batman v superman : ένα διαχρονικό δίλημμα μιας σύγχρονης κοινωνίας

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Ποτέ κανείς δεν πρόκειται να το παραδεχτεί και ανάμεσα σε αυτούς, ούτε εγώ, ούτε εσύ, αλλά κάπου εκεί έξω από την ημέρα που αποκτούμε λογική ως εκείνη που κλείνουμε τα μάτια μας, υπάρχει κάποιος ή κάτι το οποίο θαυμάζουμε, το οποίο μας ασκεί μία λογική ή ακατανόητη γοητεία γιατί είτε η ταύτιση μαζί του αποτελεί τον υπέρτατο στόχο είτε αυτός ο κάποιος είναι τόσο πέρα απ' τις δυνάμεις μας, που μας αρκεί να τον αποθεώνουμε.

Χρησιμοποίησα επίτηδες παραπάνω τις λέξεις "δυνάμεις" και "αποθεώνω" διότι ήθελα να σας εισάγω στον σημερινό προβληματισμό που αφορά έμμεσα την πρεμιέρα μίας ταινίας. Ως είθισται σε κάθε πρεμιέρα ταινίας που αφορά τον Batman, το +yannidakis βρίσκει μία κοινωνική προέκταση για να καταπιαστεί και σήμερα με αφορμή την υπέρτατη μάχη ηρώων "Batman v Superman" ας ασχοληθούμε ακριβώς με αυτό το δίλημμα. Αλλά πρώτα, ας το γνωρίσουμε.

Από τη μια ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα πια, πάσχει από
ψυχώσεις που δεν του επιτρέπουν να ζήσει μία φυσιολογική ζωή. Πλούσιος, φιλάνθρωπος, καλλιεργημένος, με αίσθημα ευθύνης για το κοινό καλό, αλλά παρανοϊκός και υπερβολικά αφοσιωμένος στον δικό του προσωπικό στόχο. Ο Batman είναι σε αυτή τη ταινία οργισμένος και θα δούμε γιατί.
Από την άλλη ένας εξωγήινος. Ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα από άλλο πλανήτη που μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με την ανθρώπινη κουλτούρα. Βρέθηκε πρόσφατα να σώνει τον πλανήτη από ένα άλλο πλάσμα και από ξένος έγινες σωτήρας. Από φρικιό έγινε πρότυπο. Από είδος έρευνας έγινε το απόλυτο εργαλείο του κράτους, του κόσμου, του κάθε κατατρεγμένου. Ο Superman δεν είναι, λατρεύεται όμως σαν θεός γιατί οι δυνάμεις και η επιρροή του, είναι... θεϊκές.
Στην ταινία ωστόσο, ο Batman εξοργίζεται από την μάχη κατά την οποία ο Superman έσωσε τον κόσμο. Μέσα σε μία κατοικημένη πόλη προκλήθηκε μια αδυσώπητη καταστροφή με αμέτρητα κατεστραμμένα κτίρια και αμέτρητες ανθρώπινες (παράπλευρες) απώλειες. Μπρος στην σωτηρία του κόσμου, θα μπορούσε να είναι ψιλά γράμματα, όχι όμως για τον άνθρωπο που φοράει την μαύρη στολή της νυχτερίδας τα βράδια και ο οποίος αποφασίζει να τα βάλει μαζί του, όχι για να τον εκδικηθεί, αλλά από τον φόβο ότι αυτή η ανυπολόγιστη δύναμή ή και εξουσία που έχει ή μπορεί να έχει, ενδέχεται κάποτε να αποβεί μοιραία. Ποιος θα μπορούσε να τον σταματήσει αν κάποτε τα πράγματα πήγαιναν στραβά;
Και φτάνουμε στο σημείο που πρέπει να επιλέξουμε. Ναι, εμείς οι κοινοί θνητοί. Με ποιου το πλευρό θα είμαστε σε αυτήν την μάχη ιδεών, αντιλήψεων, αξιών και στόχων; Με κάποιον που μοιάζει σε όλα με θεό εκτός από τις... ανθρώπινες αδυναμίες ή με κάποιον που είναι σαν κι εμάς, ικανός να λυγίσει στο έδαφος υπερασπίζοντας τις δικές του αξίες ως το τέλος;
Ποιανού τα στοιχεία αξίζει να θαυμάσουμε, με ποια να ταυτιστούμε και ποια δύναται να υιοθετήσουμε; Σε τελική ανάλυση... ξέρουμε να διαλέγουμε πρότυπα στις μέρες μας; +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. εγώ Αλέξη μου δεν έχω τις... διασυνδέσεις που έχεις εσύ, όμως επειδή έχω τις δικές μου επαφές στην DC comics γνωρίζω αρκετά για την πλοκή της, τα νοήματά της, αλλά και το συνδετικό κρίκο με τις μελλοντικές ταινίες που θα βγουν

      Διαγραφή
    2. Θα περιμένω με περιέργεια την άποψή σου, γιατί άλλο να ξέρεις, κι άλλο να το βλέπεις. Όπως κατάλαβες, δε μου άρεσε. Πάντως ο Affleck ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός ως Batman.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  2. "Όλοι" περιμένουμε έναν "superman" (να μας σώσει), άλλα (όπως είναι φυσικό) δεν θα έρθει ποτέ. Αντίθετα ενώ "batman/en" υπάρχουν αρκετοί, δεν την φοράνε την στολή ή δεν τους επιτρέπουν να την φορέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην απόλυτη αποκωδικοποίηση του χαρακτήρα του Batman θα διαπιστώσει κανείς πως οτιδήποτε σε αυτόν είναι συμβολικό. Έτσι η στολή δεν είναι ποτέ αληθινή, συμβολίζει ωστόσο την σκοτεινή ανεξερεύνητη πλευρά μας.
      Ακόμα, ο Joker συμβολίζει την παράνοια που όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε
      ο Riddler συμβολίζει τις νοητικές παγίδες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε
      κ.ο.κ.
      Αν μετά από όλα αυτά, θέλουμε απλά έναν... Superman για να περάσουμε την ζωή μας (εύκολα) τότε αυτό δείχνει και το ποιον του καθένα..

      Διαγραφή
  3. Οι δύο χαρακτήρες συμβολίζουν κάτι τελείως διαφορετικό Ο Σούπερμαν είναι ένα Ον χωρίς αδυναμίες που μπορεί να φέρει το καλό στους ανθρώπους.. Ο Μπάτμαν είναι ένα Ον με πολλές αδυναμίες που θέλει να εξυπηρετήσει την Δικαιοσύνη, η οποία έπειτα θα φέρει το καλό στους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το