Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ από την νέα ελλάδα στην νέα τουρκία

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Το τελευταίο διάστημα γίνομαστε μάρτυρες ιστορικών αλλαγών ανά τον κόσμο. Τρομοκρατία, πολιτικές αποφάσεις που αλλάζουν τις συμμαχίες μεταξύ των χωρών, δημοψηφίσματα, εκλογές με σαφέστατες δραματικές συνέπειες και φυσικά τα αποτελέσματα οικονομικών αποφάσεων που σιγά-σιγά προσδιορίζουν εκ νέου ολόκληρους λαούς.

Ανάμεσα σ' όλα η Ελλάδα και η τουρκία. Αναρωτιέται κανείς, τι κοινό μπορεί να κρύβουν αυτές οι δύο χώρες; Κι όμως είναι κάτι που ποτέ δεν θα περιμένατε...

Βλέπετε, στην Ελλάδα όλα κατρακυλούν σε μία τσουλήθρα χωρίς τέλος. Οικονομία, νοοτροπία, πολιτισμός, μετανάστευση, εγκληματικότητα, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, αθλητισμός. Η χώρα μας δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς και συνήθως βγαίνει πάντα μετεξεταστέα.

Στην αντίπερα όχθη η τουρκία βρίσκεται σε οικονομική άνθηση. Άνθηση που μεταφράζεται στον αθλητισμό, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την παραγωγή, την διπλωματία και τελικά στο κύρος της χώρας. Ναι, η τουρκία είναι μία χώρα που κατάφερε να κρύψει το αληθινό πρόσωπο του ισλαμισμού, και της έλλειψης πολιτισμού. Το έκανε έξυπνα και μεθοδικά.

Όμως παρά τους αντίθετους βίαιους των δύο χωρών, είναι γεγονός πως κατά έναν παράξενο τρόπο Ελλάδα και τουρκία έχουν φτάσει σε ένα σημείο τομής. Είναι το σημείο που φεύγουν από το παλιό και έρχονται στο νέο. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αλλάξει για πρώτη φορά ολοκληρωτικά ταυτότητα, αφού από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πιο γυμνή οικονομική χρονιά στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής οικογένειας που θα στείλει τα παιδιά της στο σχολείο μαζί με επιπλέον 25.000 προσφυγόπουλα που θα πάρουν και με τον νόμο την θέση τους στα ελληνικά έδρανα, τις ελληνικές πλατείες, τις ελληνικές θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα αλλάζει από πολλές πλευρές. Και η επόμενη γενιά θα ζει σε μία Ελλάδα εντελώς άγνωστη σε εμάς που την προλάβαμε με εθνική ταυτότητα και αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο.

Στην αντίπερα όχθη η τουρκία έχει έναν εχθρό και είναι ο ίδιος της ο εαυτός. Η μεγαλύτερη εκκαθάριση στην ιστορία του τουρκικού έθνους με απολύσεις και συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων είτε πρόκειται για στρατιωτικούς, είτε για εκπαιδευτικούς, είτε για δημοσιογράφους, είτε για υπαλλήλους σε άλλα δημόσια αξιώματα. Τι σημαίνει αυτό; Μα είναι απλό! Ο Ερντογάν αλλάζει για πάντα την τουρκία, αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο της χώρας του και καθιστώντας τον εαυτό του κάτι περισσότερο από σουλτάνο. Κανείς δεν θα μπορεί να τον κρίνει, κανείς δεν θα μπορεί να τον αντικρούσει, μα περισσότερο απ' όλα... οι επόμενες γενιές θα μεγαλώσουν ακριβώς όπως εκείνος το επιθυμεί, διδασκόμενες την ιστορία που εκείνος θέλει να ξέρουν και αποκτώντας την παιδαγώγηση που εκείνος επιθυμεί να αποκτήσουν οι αυριανοί πολίτες του.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επόμενες γενιές θα ζουν σε δύο "διαφορετικά" και αλλοιωμένα κράτη. Και στις δύο περιπτώσεις οι κυβερνήσεις θα έχουν καταφέρει να αλλάξουν ολόκληρη την ροή της ιστορίας στις χώρες τους. Και στις δύο περιπτώσεις το απόλυτο θύμα είναι ο απλός λαός. Αυτός που δεν θα έχει τις ελευθερίες του χθες, αυτός που θα βλέπει να αλλοιώνεται η ταυτότητα και η ελευθερία του μέρα με την ημέρα. +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το