Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΜΥΘΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟ (μέρος 1/4)

ΜΥΘΟΣ yannidakis
Μια φορά σε έναν καιρό σε μια μέση μικροαστή γειτονιά του Λοτζ στην Πολωνία, η imageΑνίτα και η Τάνια κατοικούν μαζί. Δεν είναι παρά ένα τυπικό απόγευμα Παρασκευής. Ο κόσμος μαζεύεται γύρω απ’ το τζάκι ή κάνει μια γρήγορη βόλτα ανάμεσα στις μικρές γραφικές γέφυρες που έχουν σκεπαστεί απ’ το χιόνι. Απ’ τα ηχεία της πόλης έχουν ήδη ξεκινήσει χριστουγεννιάτικες μελωδίες ενώ το στολισμένο τοπίο είναι γεμάτο χρώματα και αρώματα από γλυκά και ζεστή σοκολάτα. Η Ανίτα έχει μόλις γυρίσει απ’ τη δουλειά και η Τάνια απ’ την τελευταία μέρα σχολείου. Ξεκινούν οι διακοπές των Χριστουγέννων. Μόνες, χωρίς τους γονείς τους καλούνται να τα βγάλουν πέρα με όσα χρήματα κερδίζει η Ανίτα απ’ το ταξιδιωτικό γραφείο που εργάζεται. Είναι όμως δύο αγαπημένες αδερφές. Κατάξανθες με γαλανά μάτια έχουν 12 ολόκληρα χρόνια διαφορά καθώς πριν λίγες μέρες η Ανίτα έγινε 27 ετών.

- “Πες μου. Πως θέλεις να περάσεις τις φετινές σου διακοπές. Διάλεξε κάτι που θέλεις να κάνουμε” η Ανίτα ρώτησε στοργικά την αδερφή της ενώ μαγείρευε.
- “Θέλω να κάτσουμε δίπλα στο τζάκι και να μου λες ιστορίες απ’ τους γονείς μας κι αν κάτι δε θυμάσαι, τότε θα το συμπληρώνουμε μαζί, με τη φαντασία μας” απάντησε με ενθουσιασμό μικρού παιδιού η Τάνια. Η Ανίτα σάστισε για λίγο. Δεν ήξερε τι να πει στην μικρή αγαπημένη της. Σίγουρα δικαιούνταν να ξέρει όλα όσα μπορούσε η ίδια να ανακαλέσει απ’ τη μνήμη της. Θα ήταν όμως μια πολύπονη διαδικασία.

Το βράδυ πραγματικά έκατσαν δίπλα στο τζάκι μασουλώντας αργά τα κάστανα που είχαν ψήσει δίπλα στη φωτιά σκεπασμένες με την μάλλινη κουβέρτα. “Η ιστορία που θα σου πω είναι μεγάλη, γιατί ο μπαμπάς και η μαμά έρχονται από τόπους μακρινούς. Εκείνος έρχεται απ’ τη μακρινή Αίγυπτο και η μαμά ήταν από τη Ρωσία τότε που ήταν τόσο όμορφο να είσαι ρώσος. Από πλούσιες οικογένειες και οι δύο έζησαν πολύ όμορφα παιδικά χρόνια. Να, όπως τα ονειρευόμασταν πάντα εμείς, με τους γονείς μας δίπλα και πολλούς φίλους και παιχνίδια και ξεγνοιασιά”. Η Ανίτα σταμάτησε για λίγο. Η Τάνια είχε ήδη δακρύσει, οπότε δεν είχε νόημα και για κείνη να κρύβει την ευαισθησία της. Βρήκε όμως τη δύναμη να συνεχίσει: “Μετά από χρόνια όμως η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε και τα μικρά κράτη που δημιουργηθήκαν έπεσαν σε μαρασμό και φτώχια. Η οικογένεια της μαμάς μας έχασε όλα τα πλούτη όταν σκότωσαν τον παππού μας κλέβοντάς του πολύ απ’ την περιουσία του. Η γιαγιά, φτωχή πια, πήρε την κόρη της και έφυγαν απ’ τη χώρα για την Ευρώπη που τα πράγματα ήταν καλύτερα. Έφτασαν ως την Νάπολη της Ιταλίας όμως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ονειρικά τελικά. Αναγκάστηκαν να καθαρίζουν σπίτια και να ζουν πολύ φτωχικά, μέχρι που μια μέρα ο πατέρας μας είχε έρθει από την Αίγυπτο σε ένα επαγγελματικό ταξίδι όπου και συνάντησε τη μαμά. Εκείνος νέος και δυναμικός. Εκείνη στην ηλικία του και εκθαμβωτικά όμορφη. Αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν. Έμειναν μαζί στην Ιταλία”. Η Τάνια απορημένη την ρώτησε: “Γιατί άφησε την πλούσια ζωή στην Αίγυπτο για την Ιταλία;” Η Ανίτα μη έχοντας μιαν απάντηση, αγκάλιασε την αδερφή της σφιχτά.

:[ το δεύτερο μέρος του Μύθου την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου

9 σχόλια:

  1. Γιατί σάστισε η Ανίτα όταν ζήτησε η αδερφή της να μιλήσουν με τους γονεις τους?
    διαβάζοντας τον μύθο Δεκεμβρίου μια σκέψη μου πέρασε απο το μυαλό μου μήπως τελικά η Τάνια δεν είναι άδερφή της αλλά κόρη της Ανίτας?

    Όπως και να εχει ανυπομονώ για την συνέχεια, σαν ταινια είναι η ιστορία σου Γιαννηδάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Ιωάννα!
    η Ανίτα φερεται εδω και χρονια με ιδιαιτερη στοργη στην Τανια. Οι δυο τους ζησανε πολλα και ναι, η Ανιτα συμπαραστεκεται στην μικρη της αδερφη σαν μητερα πλεον.
    Πουθενα ως τωρα ομως δεν εχουμε διαβασει για την μητερα των κοριτσιων, αρα δικαιωματικα κανεις αυτην την υποθεση.
    Μενει να διαβασουμε το δευτερο μερος του Μυθου για να επιβεβαιωθεις ή να διαψευτεις :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΈΧΟΥΜΕ ΑΓΩΝΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ. ΝΑ ΤΙΣ ΒΆΖΕΙΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο.
    Πραγματι έχω αγωνία για τη συνέχεια.
    Δεν ξέρω αν σου το έχω γράψει...
    Πάντως είσαι μέσα στα κοινωνικά (καθημερινά) θέματα!!!
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ ENTITA
    η αγωνια μπορω να υποσχεθω πως θα ειναι συναρπαστικη. Η δυο κοπελες θα εχουν μια δυσκολη συνεχεια με απροβλεπτες συνεπειες...
    Καθε Μυθος ανα μηνα χωριζεται σε οσες Παρασκευες εχει ο μηνας αυτος. Για το μηνα Δεκεμβριο υπαρχουν 4 Παρασκευες, οποτε μεινε συντονισμενη καθε Παρασκευη, 13:00 για να διαβαζεις τις συνεχειες του Μυθου :[

    :[ annyra
    Αννα μου, η αναγνωριση απο εσενα, μια σπουδαια συνοδοιπορο στα blogs αποτελει επισφραγισμα επιτυχιας. Οι καθημερινοι προβληματισμοι, τα σχολια της ημερα τα μεσανυχτα, οι μουσικοι κωδικοι και εδω, οι Μυθοι του μηνα, προσπαθουν παντοτε να εκθειαζουν σημαντικα κοινωνικα ζητηματα. Χαιρομαι που το διακρινεις.
    Ευχαριστω για τη συμμετοχη σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα yann!
    δε θέλω ποτέ να "υποψιάζομαι" συνέχειες...
    συνεπώς, βρίσκω άστοχη την παρατήρηση της Ιωάννας...
    όταν ξέρει κανείς πως κάτι έχει συνέχεια, περιμένει...
    με όλη μου τη συμπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :[ katabran
    η αληθεια ειναι οτι οτιδηποτε χωριζεται σε κομματια, προκαλει ερωτηματικα ως προς τη συνεχεια του.
    Για μενα δεν ειναι τοσο σημαντικο το αν κανεις θα πετυχει τη συνεχεια του Μυθου, οσο να απολαυσει τον τροπο που αυτη θα αποδοθει.
    Ευχομαι αυτος ο Μυθος να κρατησει το ενδιαφερον μεχρι τελους που ειναι η 31η Δεκεμβριου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. με προβληματίζει ο προγραμματισμός σου...
    μπας κι είσαι ρομπότ yann;
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. :[ katabran
    εχεις κανεναν καλο τροπο να το ανακαλυψεις αυτο;
    σε προκαλω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το