Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

yannidakis τετάρτης - Η ΓΡΑΦΙΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Καληνωρίσματα. Από καταβολής του κόσμου ο άνθρωπος προσπάθησε να δημιουργήσει πιο γερές, πιο σταθερές κατασκευές. Η εποχή του χαλκού με τα πρώτα του όπλα και εργαλεία, ύστερα η εποχή του σιδήρου κλπ. Έκτοτε πολλά υλικά ακολούθησαν, όπως το ατσάλι και φυσικά το σπανιότατο διαμάντι. Παρότι τα δύο τελευταία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά, το πλαστικό έτυχε πιο ευρείας χρήσης εξυπηρετώντας πολύ περισσότερο την καθημερινότητά μας. Το ίδιο και η σιλικόνη που βοήθησε πολύ στην τεχνολογία και την ιατρική.

Γιατί όμως να προσπαθούμε να βρούμε ένα ανθεκτικό υλικό; Είναι προφανώς αντικείμενο μιας συνεχούς έρευνας για την βελτίωση της ύλης, δραστηριότητα που μάλλον είναι ανεξάντλητη. Από την άλλη είναι και ο στόχος της εξοικονόμησης υλικών και χώρου όταν αυτό είναι εφικτό. Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών κατέκτησε το Νόμπελ φυσικής καθώς εισήγαγε στην εφαρμοσμένη επιστήμη πρακτικές εφαρμογές ενός imageάγνωστου υλικού. Της Γραφίνης. Η γραφίνη είναι τελικά το πιο ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό που υπάρχει στον πλανήτη. Η χρησιμοποίησή της όμως εξάγει ένα επιπλέον συμπέρασμα. Το ότι είναι και εξαιρετικά ευέλικτη κάτι το οποίο είναι μάλλον οξύμωρο με τα σημερινά δεδομένα. Κι όμως η γραφίνη καταφέρνει να συνδυάζει και τα δύο. Άλλωστε το κριτήριο στην ανθεκτικότητα ενός υλικού είναι σχετική. Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε πως ο ιστός της αράχνης είναι από τα πιο δυνατά υλικά, εντούτοις σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με το σκοινί. Η εξέταση είναι κατά περίπτωση και κατά συνθήκες. Έτσι και η γραφίνη θεωρητικά δεν είναι πιο ανθεκτική από το διαμάντι, όμως τείνει να θεωρηθεί πιο χρήσιμη.

Η ουσία είναι πως η εκμετάλλευση της γραφίνης μπορεί να φέρει επανάσταση στην ύλη του σήμερα. Σκεφτείτε ότι η ευελιξία του υλικού βασίζεται στην ύπαρξη ηλεκτρισμού στα κύτταρά του. Η γραφίνη μπορεί να αλλάζει μορφή κατά περίπτωση και να χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί συστατικό στοιχείο στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν νανοτεχνολογία, την επιστήμη του μέλλοντος. Άτομα της ύλης μπορούν να ενσωματώνονται σε κυκλώματα, ιατρικά εμφυτεύματα, ακόμα και φάρμακα προσφέροντας μικρότερες και πιο ανθεκτικές συσκευές με ένα πεδίο δράσης που δεν έχει όρια.

Είναι η γραφίνη το υλικό του μέλλοντος; Ναι, είναι. Η χρησιμοποίηση της θα παράγει περισσότερες συσκευές σε μικρότερο χρονικό διάστημα, σε μικρό μέγεθος και με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Το αν πρόκειται να είναι και οικονομικό είναι προφανώς πέρα από τη γνώση μας, καθώς η τιμή θα καθοριστεί από τη ζήτηση.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το