Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗΣ

καταχώρηση τσι μέρας
σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από SANTORINIOS-GATOS
σσσσσσσ! Το πολιτικό σύστημα κοιμάται.

Ο ωμός, ξερός λόγος που χρησιμοποίησαν οι τεχνοκράτες της τρόικας για να δημοσιοποιήσουν τη συμφωνία αξιοποίησης της ελληνικής ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, ξάφνιασε, ξένισε και εξόργισε τον πολιτικό κόσμο, όπως φάνηκε από τις μετέπειτα αντιδράσεις.
Το πρόβλημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και κυρίως για την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων των εκπροσώπων της τρόικας απλώς επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο αυτό που το δημόσιο αίσθημα καταλαβαίνει βαθιά… στο στομάχι του: Ότι η πίεση των δανειστών για περισσότερα μέτρα, όχι απλώς δεν χαλαρώνει, αλλά αυξάνεται και ότι η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ ούτε καν διακρίνεται πια.
Η οικονομία μας μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, και τίποτα δεν δείχνει αρκετό ούτε για να σταματήσει την καθοδική πορεία, ούτε πολύ περισσότερο για να λειτουργήσει ανυψωτικά.
Είναι, άραγε, μόνο οικονομικά τα εργαλεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ανυψωτικά»; Μάλλον όχι. Η εμπειρία του τελευταίου χρόνου δείχνει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το γεγονός ότι αν και η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να προστρέχει προς βοήθεια στα γνωστά πολιτικά εργαλεία…
Ακόμη κι όταν έχει βάλει την υπογραφή της κάτω από μία συμφωνία, όπως αυτή για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προσπαθεί να κρυφτεί βάζοντας το κεφάλι στην άμμο και δείχνοντας τον απέναντι της.
Θα μπορούσε να είχε πάρει εδώ και πολύ καιρό στα χέρια της την υπόθεση της ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να δύναται να ορίσει και τα όρια εντός των οποίων επιθυμεί να κινηθεί. Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά επιμένει μέχρι σήμερα να εμφανίζει τον εαυτό της ως θύμα, πιστεύοντας ανοήτως ότι είναι προτιμότερο να σε λυπούνται (οι πολίτες στην προκειμένη, παρά να σε σέβονται).
Θα μπορούσε να πάρει την κοινή γνώμη με το μέρος της, αν υπερασπιζόταν με σθένος μια ευφάνταστη πολιτική αξιοποίησης όλων των λιμναζουσών δυνατοτήτων της χώρας. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, αρνείται σθεναρά να παρακάμψει την πεπατημένη, έστω κι αν επί της ουσίας, έχει λοξοδρομήσει από καιρό. Και το χειρότερο: Η κυβέρνηση δυσκολεύεται τραγικά – γιατί δεν θέλει ή δεν μπορεί- να αναπτύξει πολιτικές που θα μειώσουν θεαματικά την ψαλίδα της άνισης κατανομής των θυσιών, η οποία ακυρώνει το ηθικό υπόβαθρο της κυβερνητικής έκκλησης για συλλογική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Ποιος θα της πει όχι αν, για παράδειγμα, παρουσιάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων που κυριολεκτικά ρημάζουν, παρηκμασμένα και παρατημένα; Είναι απόλυτη αλήθεια ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην αξιοποίηση και το ξεπούλημα. Γι’ αυτό και είναι διακριτές οι διαφορές στην κάθε πολιτική που επιλέγεται. Δεν συνιστά εξ ορισμού ξεπούλημα το εγχείρημα, μόνο και μόνο γιατί η επικεφαλίδα ξενίζει.
Ποιος δεν θα επιβραβεύσει την κυβέρνηση αν αποδείξει στην πράξη ότι η προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής απέδωσε δραστικά αποτελέσματα; Και ποιος, άραγε, θα της ασκήσει σοβαρή κριτική αν αποφασίσει να απαλλάξει τη χώρα από όλα τα υπάρχοντα αντικίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα στοχεύουν στην ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονασμάτων της χώρας;
Μέσα σε έναν χρόνο, το οικονομικό επιτελείο επέβαλε μέτρα ύψους περίπου 38 δισ. τα οποία, οι πολίτες, δέχθηκαν σχεδόν αδιαμαρτύρητα, με την μύχια ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σήμερα, τα περιθώρια στενεύουν δραματικά.
Η ανοχή πάει πάντα παράλληλα με την αντοχή.
Αν η κυβέρνηση μείνει στην ανοχή, πάλι δεν θα έχει ξεφύγει από την πεπατημένη. Αν, όμως, την αναγνώσει ως στάση αναμονής έως και προσμονή μιας συνολικής μεταπολιτευτικής διόρθωσης, τότε σίγουρα θα αντλήσει το κίνητρο και τη δύναμη που της λείπει για να βάλει τα δυνατά της και να εφαρμόσει ευφάνταστες, σύγχρονες πολιτικές που σε εύθετο χρόνο θα βάλουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η πρόκληση είναι μεγάλη… και οι δυνατότητες μάλλον υπαρκτές. Ακόμα.
οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το