Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Καληνωρίσματα. Τα δρώμενα στη Λιβύη προβλημάτισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη αυτές τις μέρες. Ο μονάρχης Καντάφι προελαύνει από πόλη σε πόλη της χώρας του σκοτώνοντας τους επαναστάτες που εκπροσωπούν τους πολίτες της χώρας και επιθυμούν εκλογές και δημοκρατία στη χώρα τους. Εναλλακτικά τους δίνει την επιλογή να φύγουν από τη χώρα ή να αλλαξοπιστήσουν.

Ένα από τα σενάρια που ακούστηκαν από την πρώτη στιγμή ήταν η πολεμική σύρραξη με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Προσωπικά θυμάμαι τα τελευταία 20 χρόνια τις ΗΠΑ υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να επιτίθενται σε πολλές χώρες στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, προκαλώντας το μένος όλων των παγκόσμιων πολιτών. Σήμερα όμως το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να δείξει πως μπορεί να έχει έναν πραγματικά παγκόσμιο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα. Τα γεγονότα λένε πως αθώοι άνθρωποι σκοτώνονται από ομοεθνείς τους απλά επειδή δεν υπάρχει δημοκρατία. Αν δεν είναι τώρα η στιγμή για το ΝΑΤΟ να δράσει, να επιτεθεί στις δυνάμεις του Καντάφι, τότε πότε;

Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός στρατιωτικής ετοιμότητας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι αυξημένος. Το αμερικανικό ναυτικό βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας με μεγάλη δύναμη και λίγο πιο πέρα, στο λιμάνι του Ηρακλείου, το γερμανικό ναυτικό έδωσε δυναμικό παρόν σοκάροντας τους ηρακλειώτες. Το σχέδιο θέλει σε ετοιμότητα τα αεροδρόμια στο Άκτιο και την Τανάγρα, ενώ το αεροδρόμιο στο Τυμπάκι ηρακλείου θα χρησιμοποιηθεί ως σταθμός ανεφοδιασμού. Την ίδια ώρα έχει επιστρατευτεί και το ραντάρ της Ζήρου (στην Κρήτη). Είναι προφανές πως το ΝΑΤΟ θα έχει σαν ορμητήριο στην Κρήτη στην επίθεση κατά του Καντάφι στη Λιβύη, καθώς η απόσταση είναι ιδανική.

Αυτό το τελευταίο με την απόσταση κρατήστε το. Γιατί λειτουργεί και imageαντίθετα. Αν ο Καντάφι θέλει να αντεπιτεθεί στις νατοϊκές δυνάμεις, θα το κάνει με δύο τρόπους. Πρώτον με την άμυνα στις επιθέσεις που θα δέχεται και δεύτερον με χτυπήματα σε καίρια σημεία που μπορεί να πλήξουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και που όμως θα βρίσκονται εντός βεληνεκούς των πυραύλων του Καντάφι. Έχετε καμιά ιδέα που μπορεί να βρίσκεται αυτό το σημείο; Μα, στην Κρήτη φυσικά! Η γεωστρατηγική θέση του νησιού αποτελεί ένα πλεονέκτημα που εύκολα μπορεί να το μετατρέψει ιδιαίτερα ευάλωτο και είναι αλήθεια πως κανένας στην Κρήτη δεν είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια επίθεση. Κανένας εκτός από τους διάσημους S-300 που πολύς λόγος είχε γίνει όταν είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη. Σήμερα, οι πύραυλοι S-300 αποτελούν το βασικό οπλοστάσιο της μεγαλονήσου και ακόμα και αν το ΝΑΤΟ υποβαθμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης, η ελληνική πλευρά οφείλει να επιδείξει σπουδαίο βαθμό ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο.

Θέλω να πιστεύω και πολιτικά σκεπτόμενος εκφράζω την πεποίθηση μου πως τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα γίνουν. Όμως μετά την Λιβύη, η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού εκτόνωσης μιας παγκόσμιας κρίσης και αυτό δεν είναι δυνατό να μη μας προβληματίσει.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ :[

4 σχόλια:

  1. :[ thaliak1
    καλησπερα και απο μενα απο την... ετοιμοπολεμη Κρητη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ Γιαννιδάκη, ανατρίχιασα και αναφρίκιασα τώρα...
    Δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ ούτε να το φανταστώ...
    :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :[ Bio-μπαξές
    και να μην..
    ολα θα κυλησουν ομαλα και η ενταση συντομα θα εκτονωθει. Ειμαι σιγουρος :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το