Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΤΙΟΥ: ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΓΗΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ

Καληνωρίσματα. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που καθιερωμένα ξεκινά η νηστεία της μεγάλης Τεσσαρακοστής που μας οδηγεί τελικά στα σπουδαία γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας και τελικά στο συμβολικό Άγιο Πάσχα. Βέβαια η Τεσσαρακοστή συνδυάζεται με την κύρια δραστηριότητα που αφορά την προετοιμασία του πιστού για το γεγονός της Ανάστασης και αυτή είναι η νηστεία. Τι είναι όμως η νηστεία; Τι πραγματικά είναι και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους πιστούς; Βοήθεια στην απάντηση αυτή παίρνουμε από τον θεολόγο, κύριο Σταμάτη Ζουζουράκη.

Κύριε Ζουζουράκη, ολοένα και λιγότερος κόσμος στις μέρες μας και αναφέρομαι περισσότερο στους νέους, νηστεύει και προετοιμάζεται κατάλληλα για το Πάσχα. Έχει να κάνει με τη γενική δυσπιστία του κόσμου προς την Εκκλησία;
Δεν ξέρω αν η λέξη που ψάχνουμε είναι, δυσπιστία.  Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αφήσει πολύ λίγο χώρο στην καλλιέργεια του πνεύματος, καθώς οι υλικές ανάγκες καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο και χρόνο από την καθημερινότητά μας. Η Εκκλησία αντίθετα, δείχνει ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει σε αυτήν την τάση ώστε να προλάβει να προστατεύσει τον άνθρωπο από την κατάχρηση αυτή. Ο άνθρωπος απομακρύνεται από την χριστιανική ζωή και κατ’ επέκταση και από τη νηστεία.

Συνήθως όταν ακούμε από κάποιον ότι νηστεύει, αναφερόμαστε στη στέρηση συγκεκριμένων τροφών όπως του κρέατος, των γαλακτοκομικών κλπ. Είναι η νηστεία η στέρηση από το φαγητό;
Η νηστεία έχει πολλές μορφές και πολλές διαστάσεις. Να αρχίσω λέγοντας πως αποτελεί μία από τις υποχρεώσεις του πιστού. Αν κάποιος θέλει να λέγεται πιστός χριστιανός οφείλει να νηστεύει κάποιο διάστημα. Η Εκκλησία ορίζει συγκεκριμένες μέρες νηστείας, όπως τη σπουδαιότερη που διανύουμε τώρα, τη Σαρακοστή, όμως ο καθένας είναι ελεύθερος να νηστέψει κατά το δοκούν για τις προσωπικές του ανάγκες, την προσευχή και την εκτόνωση. Το φαγητό είναι ένα μέρος της νηστείας. Σημαντικό μεν, αλλά μονάχα ένα μέρος.

Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει τις άλλες μορφές της νηστείας. Θα θέλατε να μας γνωρίσετε τις μορφές της νηστείας;
Η νηστεία είναι η δραστηριότητα της εγκράτειας του πιστού παράλληλα imageμε την προσευχή. Νηστεύω σημαίνει εγκρατεύομαι από τα πάθη μου, από τις υπέρμετρες απολαύσεις και προσεύχομαι ώστε να έχω τη δύναμη να μένω πιστός στην νηστεία αυτή. Η νηστεία μπορεί να γίνει στο κάπνισμα, στην κατανάλωση αλκοόλ, την τιθάσευση της νευρικότητας, την ταπείνωση του εγωισμού, στη συνουσία. Δεν υπάρχει όριο ή περιορισμός. Βλέπετε πως και το φαγητό δεν είναι παρά ένα ακόμα μέρος της νηστείας. Ο πιστός θα επιλέξει ποιά πάθη –και όχι απαραίτητα κακά, αλλά εκείνα που θέλει να ελέγξει για μια δεδομένη περίοδο- θέλει να πατάξει είτε σε ένα προκαθορισμένο χρόνο που ορίζει η Εκκλησία, είτε όταν εκείνος το έχει ανάγκη.

Νηστεία λοιπόν στο μυαλό και την ψυχή πρώτα. Πως ο χριστιανός πρέπει να χειριστεί την νηστεία για φέτος, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, αλλά και για τον πλανήτη με πολέμους και θεομηνίες;
Ο πιστός πρέπει να μάθει να εργάζεται συλλογικά. Ο Θεός αυτό διδάσκει. Πρέπει να νηστέψει, να εγκρατέψει και να προσευχηθεί για το συνάνθρωπο του, για τον κόσμο όλο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από τη νηστεία.

Ευχαριστώ πολύ. Καλή Σαρακοστή

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΤΕ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΤΡΟΠΟ :[

7 σχόλια:

  1. Πριν από 6 χρόνια ήμουν στην Αμερική. Είχαμε πάει λοιπόν μια Κυριακή σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία για την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία. Τον Δεκαπενταύγουστο διανύαμε. Ε, και πως να το κάνουμε μια νηστεία για την Παναγία μας την κάνουμε. Ρωτήθηκε λοιπόν ο ιερέας τί είναι νηστεία τι περιμένει ο Θεός από μας. Η απάντησή του μέχρι και σήμερα ηχεί στα αυτιά μου. "Ο Θεός περιμένει από εμάς ό,τι μπορούμε, περιμένει από μας το καλύτερο." Τί ειναι λοιπόν το καλύτερο? Προσπαθώ να νηστεύω όσο μπορώ και όταν μπορώ από την στέρηση του φαγητού αλλά και από τις άλλες τις πιο όμορφες στερήσεις που έχουν να κάνουν με την σκέψη μας με τα λόγια μας με το πόσο καταπίνουμε τον εγωϊσμό μας.

    Αυτη είναι η νηστεία. Καλή νηστεία λοιπόν καλή πνευματική υγεία καλό και ευλογημένο Αγιο Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Ιωάννα!
    εγώ πάλι έχω ένα πρόβλημα όταν το θέμα είναι υποκειμενικό ή αφήνεται στην διακριτικότητα του καθένα, όμως η αλήθεια είναι εκείνη που ο ιερέας ανέφερε και νομίζω πως πολύ σωστά σου έμεινε!
    Καλή Σαρακοστή λοιπόν όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιόλογο θέμα...!!!
    Για το τι σημαίνει νηστεία πάντα είχα μια δική μου εξήγηση... πίστευα πως εκτός από προετοιμασία της ψυχής να βιώσει το επιθυμητό γι αυτή γεγονός της ανάστασης είναι και ένα είδος κάθαρσης του κατοικιτηρίου των συναισθημάτων ώστε να έχει την δύναμη που χρειάζεται μια ακριβή και ωφέλιμη προσευχή.
    Απόλαυσα την διαδρομή της ανάλυσης απ`τον ιερέα ως προς τις μορφές της νηστείας και αποχής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Τζωρτζίνα
    αφού διευκρινίσω πως δεν πρόκειται για ιερέα, αλλά για θεολόγο, θα ήθελα να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για τον όρο της "κάθαρσης" που χρησιμοποιείς. Εύχομαι να με/μας αξιώσει ο Θεός να συνεχίσουμε με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς μέχρι το Άγιο Πάσχα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωχ συγνώμη το διάβασα γρήγορα και ξέχασα πως αναφερόσουν σε Θεολόγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία συνέντευξη και πολύ σωστά μας τα υπενθύμισε -ή και επεξήγησε για κάποιους- ο κος Ζουζουράκης όσον αφορά τι ακριβώς περιλαμβάνει η νηστεία. Όπως είπες κι εσύ, λίγοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για το φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :[ Aaylita
    έτσι είναι και είναι πολύ χρήσιμο να τα θυμόμαστε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ημέρες προετοιμασίας του Πάσχα, αλλά και όλο το χρόνο όταν εμείς το κρίνουμε απαραίτητο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το