Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Καληνωρίσματα. Ακούγοντας για τον θεσμό του καρναβαλιού δεν έχω ποτέ ιδιαίτερα έντονες αναμνήσεις, ίσως επειδή πάντοτε ήθελα να ντύνομαι Batman και οι γονείς μου μη βρίσκοντας την κατάλληλη στολή κατέφευγαν στην παραπλήσια επιλογή του Zoro! Όμως όταν αποφασίζεις να πεις τα πράγματα με το όνομά τους, τότε δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια στη βασίλισσα Βραζιλία και την πριγκίπισσα της Ευρώπης, Βενετία. Φυσικά όταν η συζήτηση έρχεται στα της Ελλάδας, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάτρα. Όλοι; Όχι και όλοι, αφού το δεύτερο διασημότερο καρναβάλι είναι αυτό της Ξάνθης και ύστερα του Μοσχάτου, ενώ η μεγάλη εκπροσώπηση της Κρήτης, ήταν πάντοτε στο Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι.

Όλες αυτές οι πόλεις κινούνται ήδη στον ρυθμό του καρναβαλιού βάζοντας στο κλίμα τους ντόπιους αλλά και όσους επισκέπτες τυχαίνει να βρίσκονται εκεί. Το μεγάλο κίνητρο για να γράψω σήμερα για αυτό το τόσο προσφιλές έθιμο μου το έδωσε η πόλη μου, το Ηράκλειο ή το Μεγάλο Κάστρο όπως άλλοτε λεγόταν. Από πέρσι η Δημοτική Αρχή πήρε μια τολμηρή απόφαση και αφορά την αναβίωση ενός πολύ παλιού καρναβαλιού που εξαιτίας της κακής διαχείρισης έμεινε στον «πάγο» για πολλά χρόνια. Κυρίες και κύριοι, το «Καστρινό Καρναβάλι»! Το Ηράκλειο και φέτος έχει αρχίσει να κινείται σε πολύχρωμους ρυθμούς με έντονα συναισθήματα και δυνατή μουσική καθώς φέτος, δεύτερη χρονιά του σύγχρονου καστρινού καρναβαλιού ο Δήμος έχει θέσει τον πήχη ψηλά.

Σε μια περίοδο έντονων προβλημάτων και χαμηλού ηθικού των πολιτών, imageτο καρναβάλι μπορεί να είναι η απάντηση, ακόμα κι αν αυτή είναι πρόσκαιρη. Χαμόγελο, χορός, ξεφάντωμα, μπορούν να είναι η αντίδραση στην καταπίεση που ολοένα και σφίγγει τα χαμόγελά μας. Και τότε, που η ανάταση ψυχής που εκφράζει ένας τέτοιος θεσμός αρχίζει να αναπτερώνει το ηθικό, εγώ προβληματίζομαι. Ξέρετε, οι μέρες εκδηλώσεων της πόλης στην οποία διεξάγεται ένα καρναβάλι, αποτελούν μια οικονομική (και κοινωνική) ανάσα για όλη την περιοχή. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες σφύζουν από κόσμο, τα ξενοδοχεία ξεκινούν τις κρατήσεις διαγράφοντας την «παγωμένη» περίοδο του χειμώνα και ακόμα και τα εμπορικά καταστήματα καταγράφουν απροσδόκητες πωλήσεις στην δύσκολη εποχή μετά το τέλος των εκπτώσεων. Τι γίνεται λοιπόν όταν ένα καρναβάλι βρίσκει απέναντι του ένα... ανταγωνιστικό καρναβάλι; Όταν το μονοπώλιο του Ρεθύμνου «σπάει» από το Ηράκλειο; Πολλές φορές έχουμε ακούσει τους διοργανωτές να υποστηρίζουν πως πρόκειται για παράλληλες εκδηλώσεις, όμως κακά τα ψέματα: ο ανταγωνισμός δεν ωφελεί τον επιχειρηματία (βλέπε διοργανωτή) αλλά τον καταναλωτή (βλέπε επισκέπτη).

Το Καστρινό Καρναβάλι ανοίγει τις πόρτες του για τους πολίτες και επισκέπτες του Ηρακλείου και το Ρέθυμνο θα δώσει τη μάχη για να διατηρήσει τα σκήπτρα του βασιλιά καρνάβαλου της Κρήτης. Το ζήτημα δεν είναι ανταγωνιστικό, είναι όμως δημοσιονομικό και αφορά την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ας συμμετάσχουμε όλοι στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του τόπου μας, ας προωθήσουμε τη θετική ενέργεια στο περιβάλλον μας. Αν είναι δυνατό να στηρίξουμε όσες περισσότερες περιοχές διοργανώνουν καρναβάλια. Υπόσχομαι στο τέλος της ημέρας να έχετε περάσει υπέροχα!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΝΤΥΘΕΙΤΕ ΦΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ :[

2 σχόλια:

  1. Εγώ λοιπόν είμαι από πόλη όπου το καρναβάλι της είναι παράδωση. Ενα ιδιαίτερο, με το εντελώς δικό του, τοπικό χρώμα. Δεν μοιάζει με κανενός άλλου τόπου και όταν προσπάθησαν να το αντιγράψουν κάποιοι, μόνο γελοιοποιήθηκαν...
    Θα συμφωνήσω σε ελάχιστα μαζί σου. Ίσως γιατί οι περιοχές μας διαφέρουν πάρα πολύ τόσο όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες όσο και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ακόμα και τις μέρες Αποκριάς βλέπουμε πόσο πολύ έχει μαραζώσει η Νάουσα. Την τσικνοπέμπτη και την προηγούμενη κυριακή που άρχισαν επίσημα οι εκδηλώσεις, ο κόσμος που βγήκε να γλεντήσει ήταν ελάχιστος. Από την μιά το κρύο ( 0-3 βαθμοί), και από την άλλη (και κυρίως πιστεύω) το μούδιασμα του κόσμου που συνεχώς ακούει για περικοπές και βλέπει την τσέπη του να αδειάζει σε χρόνο μηδέν.Νομίζω πως απλά ο κόσμος δεν έχει όρεξη πια να διασκεδάσει και φοβάται το αύριο.
    Επισκέφθηκα χθες όλα τα ξενοδοχεία της πόλης και έπεσα από τα σύννεφα που τα μισά τα βρήκα ΚΛΕΙΣΤΑ!!! Στο χιονοδρομικό των 3-5 Πηγαδιών δούλευε μόνο το ένα από τα έξι... Πιστεύω πως το επόμενο Σ/Κ, που είναι και το αποκορύφωμα του καρναβαλιού, όλα τα ξενοδοχεία θα είναι γεμάτα. Αλλά... θα είναι μόνο για ένα Σ/Κ...
    Πέρασαν εκείνες οι εποχές που οι επιχειρηματίες έπαιρναν ανάσα λόγω του καρναβαλιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Bio-μπαξές
    ειναι πραγματικα κριμα και αντικειμενο προβληματισμου, η κατασταση που επικρατει και θα επικρατει.
    Η ουσια ομως παραμενει, πως εστω και για λιγο το καρναβαλι θα ειναι μια ευκαιρια για προσκαιρη αναταση :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το