Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΟΤΕ ΓΙΝΑΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟΙ

Καληνωρίσματα. Ο άνθρωπος ήταν πάντοτε κτητικό ον. Οποτεδήποτε στην ιστορία ήθελε κάτι, το κατακτούσε ακόμα κι αν αυτό απαιτούσε να πολεμήσει για να το καταφέρει. Άλλες φορές ένα κομμάτι γης, άλλοτε ο χρυσός, το πετρέλαιο, ακόμα και ένα ωραίο λιμάνι. Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε καθώς ο δυνατός πάντα προσπαθεί να επιβληθεί στον αδύναμο και πολύ περισσότερο στον αδύναμο με δυνατότητες. Τα παραδείγματα πολέμου για αυτόν τέτοιου είδους λόγους είναι αμέτρητα.

Η λέξη κλειδί σήμερα στην ενέργεια δεν είναι πια το πετρέλαιο ή τα πυρηνικά, αλλά κάτι πολύ πιο προσιτό και αυθεντικό όπως είναι το αέριο. Το φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως τα τελευταία 15 χρόνια οι ανάγκες παραγωγής αερίου τριπλασιάστηκαν και οι πιο αξιόπιστοι προμηθευτές είναι και θα παραμείνουν η Ρωσία, η Αλγερία και η Νορβηγία. Για την Ευρώπη αυτό παραμένει αγκάθι. Σιχαίνεται να είναι ενεργειακά εξαρτημένη από την Ρωσία και την Αφρική, καθώς θα ήταν πολύ πιο οικονομικό να έχει πρόσβαση από ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Η ΕΕ προσανατολίζεται σε μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να πάρουν όλες οι χώρες της Κοινότητας και τα οποία θα δεσμεύουν τα κράτη για μείωση κατανάλωσης του ηλεκτρικού.

από https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIYNCSIss1zH1qXb4zwO31qGHX4bA1OKKtVrUBX2h8B7tfs9jmYOeRMDo6jGg_GBUKyJrvt_w0TfKDlKD8tMH-Pm2-oRCD8GwYapl8QsjfaHXKOGooUJ1_jklhJF0dBcPPaoF0o3MbfFpL/s1600/%CE%B1%CE%BF%CE%B6.jpgΤο πρόβλημα όμως παραμένει. Πως το φυσικό αέριο θα φτάνει στα σπίτια μας εύκολα και οικονομικά; Η απροσδόκητη απάντηση έρχεται μάλλον από την Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες όπως όλα δείχνουν διαθέτουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στα χωρικά τους ύδατα. Μια σημαντική περιοχή που αξίζει να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις δυο ελληνόφωνες χώρες. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο συνορεύουν όπως θα δούμε στον πρώτο χάρτη ενώ ακολουθούν όλες οι παρακείμενες χώρες της Μεσογείου. Γιατί ενδιαφέρει τόσο πολύ η ΑΟΖ; Την απάντηση μας δίνει οαπό http://www.newskosmos.com/images/stories/10-10/xartis_koitasmaton_fisikou_aeriou.jpg δεύτερος χάρτης στον οποίο θα διαπιστώσουμε τις περιοχές που είναι πλούσιες σε κοιτάσματα αερίου. Μάλιστα! Η Ελλάδα είναι ένα κομβικό σημείο εξυπηρέτησης της νέας τάσης (trend θα ταίριαζε καλύτερα) της ενέργειας. Ακριβώς δίπλα μας. Φυσικά μέχρι αυτήν την στιγμή η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και φυσικά το ερώτημα είναι εύλογο: Γιατί; Προφανώς η απάντηση δεν είναι απλή και σίγουρα δεν είναι ελεύθερη προς δημοσιοποίηση, όμως όπως και να το κάνουμε, είναι κοινή λογική πως η χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από την Κρήτη, σφύζει από φυσικό αέριο το οποίο είναι το μεγάλο μας όπλο, το νέο σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας.

Δε με φοβίζει η έως τώρα αδράνεια που επιδεικνύει πολιτικά η Ελλάδα. Άλλωστε είμαι πεπεισμένος πως δεν είναι τυχαία. Το βέβαιο είναι πως σύντομα θα αξιοποιηθεί καθώς δεν είναι μόνο το κρυφό χαρτί της οικονομίας μας, αλλά και μια μεγάλη ανάγκη στις τάξεις της Ευρώπης. Για μια ακόμη φορά η γεωγραφική μας θέση, μας έσωσε!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ :[

4 σχόλια:

  1. Καλό απόγευμα να έχεις φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Μακάρι να διαβάσουν το εξαίρετο άρθρο σου οι πολιτικοί ιθύνοντες και μακάρι να αξιποιήσουν το φυσικό αέριο για να "σουθούν" η Κύπρος και η Ελλάδα...
    Ας ελπίσουμε σε καλύτερες οικονομικές ημέρες λοιπόν!!!
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    ξερεις πως ειμαι παντα αισιοδοξος.
    Παντοτε οταν η Ελλαδα γονατιζε μια αορατη δυναμη την βοηθουσε να σηκωθει και παλι ψηλα. Πολλα τα αυτα παραδειγματα στην αρχαια και συγχρονη ιστορια μας.
    Λιγη υπομονη ακομα χρειαζεται :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ γιατί είμαι συνεχώς απαισιόδοξη;
    Γιατί πιστεύω πως αν κάτι καλό γίνει για την χώρα ο λαουτζίκος το πληρώνει ακριβά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Bio-μπαξές
    ετσι ειναι, ομως καποια στιγμη ερχονται οι συνεπειες, τα οφελη της πληρωμης αυτης. Αυτο περιμενουμε με το καλο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το