Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ MANAGERS

Καληνωρίσματα. Στα πλαίσια των ριζικών αλλαγών που προωθούνται με το “Νέο Σχολείο” έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο για την διδακτέα ύλη ή τους μαθητές και τα κτίρια, αλλά και για το διοικητικό προσωπικό. Τους διευθυντές και υποδιευθυντές. Δε σας κρύβω πως για μένα οι θέσεις αυτές αποτελούσαν δευτερεύουσα ισχύ στο εκπαιδευτικό σύστημα και το γεγονός πως ο διευθυντής ήταν και αυτός καθηγητής με υποχρεώσεις σαν όλων των συναδέλφων του, μαρτυρά πως είχα δίκιο.

Ξεχάστε όμως τον διευθυντή που ξέρατε και μάλιστα προτείνω να του imageαλλάξουμε και όνομα όπως θα προκύψει από το κείμενο αυτό. Οι διευθυντές δε θα αποτελούν στο εξής μέρος του εκπαιδευτικού δυναμικού, δε θα διδάσκουν και δε θα κατέχουν έναν τυπικό ρόλο που απλά πληρώνεται καλύτερα. Το σχολείο παύει να είναι μια μονάδα του Δημοσίου στα πρότυπα μιας ακόμα δημόσιας υπηρεσίας. Πλέον το σχολείο νοείται σαν Οργανισμός, όπως οργανισμό αποτελεί κάθε ιδιωτική ή δημόσια επιχείρηση. Ο Οργανισμός έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Έτσι όταν πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση, σκοπός είναι το κέρδος, ενώ όταν πρόκειται για δημόσια σκοπός πρέπει να είναι η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την ανώτερη βαθμίδα. Σε ότι αφορά το σχολείο ας βάλουμε ένα “Χ” ποσοστό άριστων μαθητών, την κάλυψη της διδακτέας ύλης στο συμφωνηθέν χρονικό διάστημα, την προώθηση ή συμμετοχή μαθητών σε συγκεκριμένους εξωσχολικούς κλάδους ή δραστηριότητες. Στόχοι που ξεπερνούν την τετριμμένη φιλοσοφία του σημερινού ελληνικού σχολείου.

Ποιός θα μπορούσε να διαχειριστεί επιχειρηματικά μια τέτοια πολύπλοκη διαδικασία; Προφανώς ένας διαχειριστής που θα θέτει στόχους και θα εφαρμόζει πρότυπα υλοποίησης με μια φιλοσοφία έμπρακτων αποτελεσμάτων παρά τυπικής εξάντλησης των σχολικών θεμάτων. Φανταστείτε μια επιχείρηση που επιθυμεί να αλλάξει φιλοσοφία και να θέσει νέους στόχους και απλά προσλαμβάνει τον κατάλληλο manager. Ο manager αυτός θα είναι ο σημερινός διευθυντής του σχολείου, θα αναλαμβάνει το χρέος της αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού και της σχολικής μονάδας. Θα πρέπει να αναλαμβάνει αποφάσεις που θα συντηρούν ένα ανταγωνιστικό σχολείο τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επίπεδο επίδοσης μαθητών. Ο διαχειριστής αυτός θα αναλαμβάνει καθήκοντα έχοντας ένα ισχυρό βιογραφικό που δεν περιλαμβάνει μονάχα υψηλές ακαδημαϊκές και παιδαγωγικές γνώσεις, αλλά και κατάρτιση στο ζήτημα της οργάνωσης και διαχείρισης.

Ουσιαστικά το κράτος επιθυμεί αυτόνομα σχολεία που θα λειτουργούν με γνώμονα τον συναγωνισμό. Όροι όπως η καινοτομία και η οργάνωση αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα νέα σχολεία και γι’ αυτό απαιτείται καλός σχεδιασμός και όραμα ποιότητας και καλών επιδόσεων. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να κάνουν οι καθηγητές και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι μαθητές με το απαραίτητο κίνητρο. Το σχολείο γίνεται τόσο ενδιαφέρον όσο και το μέλλον των παιδιών μας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ MANAGERS :[

2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον ακούγεται και αν όντως υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, πιστεύω πως το σχολείο θα είναι πολύ αποτελεσματικότερο απ'ότι είναι σήμερα.
    Αλλά δυστυχώς, πάσχουμε από ανθρώπους... Δεν πιστεύω πως θα βρεθούν πολλοί που την ιδέα θα την κάνουν πράξη. Κι αν ακόμα βρεθούν 1-2, θα είναι η "εξαίρεση στον κανόνα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Bio-μπαξές
    πολυ φοβαμαι πως εχεις δικιο. Οχι γιατι το προβλημα υπαρχει στα σχολεια. Γενικα στην Ελλαδα δεν υπαρχουν managers. Η "επιστημη" (οπως την αποκαλω εγω) της Διοικησης των Επιχειρησεων ειναι ενα μαγικο ταξιδι στην επιτευξη στοχων και πολυ φοβαμαι πως γενικα οι επιχειρησεις δεν εχουν καταφερει να ενσωματωσουν σημαντικα συστηματα management, ισως επειδη η πλειοψηφια τους αποτελει τον κλαδο των μικρομεσαιων. Αυτο ομως θα αλλαξει καθοτι ο ανταγωνισμος που σιγα-σιγα γινεται θηλια στην επιχειρηματικη Ελλαδα, θα ειναι συντομα ευκαιρια.
    Μια ευκαιρια που ελπιζω να βρουν και να προσαρμοσουν και τα σχολεια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το