Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΧΑΘΗ

Mε αφορμή την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, το yannidakis αντικαθιστά τους καθημερινούς προβληματισμούς του με μικρά αφιερώματα για κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι την Ανάσταση. Τα κείμενα είναι από την έγκυρη ιστοσελίδα Σαν Σήμερα.gr. Θεωρώ πως οι προβληματισμοί μας σήμερα, λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο μέρος της ζωής μας κι έτσι κρίνω σκόπιμο τουλάχιστον αυτή την απόλυτη εβδομάδα κατάνυξης, να αφιερώσουμε την προσοχή μας στους συμβολισμούς του Θείου Δράματος και τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας


Η Εκκλησία θυμάται το γεγονός της Αλείψεως του Κυρίου υπό πόρνης γυναικός.
Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.
Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.
• «Ότε οι ένδοξοι μαθητές…» Ρωμανός Μελωδός.
Ευαγγέλιο (Κατά Λουκά): Οι Ιουδαίοι θέλουν να φονεύσουν τον Ιησού, χωρίς να προκαλέσουν το λαό, τον οποίο εφοβούντο. Ο Ιούδας καταστρώνει με τους αρχιερείς και γραμματείς το σχέδιο της προδοσίας. Μυστικός Δείπνος.
Παρακολουθήστε εδώ ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της ΕΡΤ στη Μεγάλη Τρίτη

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία τα αφιερώματά σου και τη Μεγάλη Βδομάδα, yannidaki.
    Καλή υπόλοιπη Μεγαλοβδομάδα και με το καλό Καλή Ανάσταση νά'χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Aaylita
    να διευκρινίσω πως τα αφιερώματα αυτά είναι γραμμένα από το sansimera το οποίο πολύ διακριτικά παρουσιάζει τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι προβληματισμοί μας αυτές τις μέρες είναι τόσο βεβαρημένοι, που νέα διαφορετικά θέματα, θα ήταν δυσβάσταχτα.
    Καλή Ανά(σ)ταση σε όλους μας :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το