Τρίτη 12 Απριλίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΧΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑ ΧΩΡΙΑ

Καληνωρίσματα. Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την ιδιομορφία και την ποικιλομορφία της σε κουλτούρα, πολιτισμό, παραδόσεις, απολαύσεις και φυσικά αξιοθέατα. Μπορεί η Ελλάδα στο σύνολο της να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά όμως μια περαιτέρω εξέταση θα μας δείξει για το εύρος των χαρακτηριστικών αυτών από τόπο σε τόπο.

Το μυστικό σε όλα αυτά βέβαια, είναι ο τρόπος που ο κάθε τόπος imageδιαχειρίζεται τα χαρακτηριστικά του. Βελτιώνει τα προβλήματα; Προβάλλει τις παραδόσεις του; Και αλήθεια, πόσο εύκολο είναι για μια κοινότητα να δημιουργήσει μια δική της ανεξάρτητη καμπάνια τουριστικής προβολής; Η απάντηση δίνεται από τον νέο σύνδεσμο που αποτελούν οι 15 ιδρυτικοί δήμοι της Περιφέρειας Κρήτης, με την ονομασία “Τα όμορφα χωριά της Κρήτης”. Πρόκειται για μια μεταφορά αντίστοιχων συνδέσμων χωριών και κοινοτήτων σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.α. που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν μια συντονισμένη, ενιαία και δυναμική παρουσία στα τουριστικά δρώμενα, προβάλλοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Εδώ στην Κρήτη, μπορώ να σκεφτώ πολλά σημεία, πολλές παραδόσεις που μένουν στην αφάνεια και γίνονται γνωστές ή εφαρμόζονται τοπικά στην ευρύτερη περιοχή και μόνο. Ρυάκια που αποτελούν φυσικούς θησαυρούς, σπηλιές με μυστικά με μυθολογικές προεκτάσεις, σπάνιες διαδρομές για φυσιολάτρες, τοπικά προϊόντα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, όπως τυριά, τσικουδιά, μέλι, αλλά και στιβάνια, σαρίκια, και μουσικά όργανα. Άλλωστε στον χθεσινό προβληματισμό της Διάδρασης Απριλίου σας καλώ να προτείνετε κι εσείς παρόμοια στοιχεία για τον τόπο σας.

Οι 15 ιδρυτικοί κρητικοί δήμοι που στο εξής θα ονομάζονται συνεταιρικά ως “Τα όμορφα χωριά της Κρήτης”, έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την συνεννόηση με τους άλλους αντίστοιχους συνδέσμους. Είναι σημαντικό να υπάρξει μεταφορά της τεχνογνωσίας και εμπειρίας στον τρόπο συντονισμού και στις διαθέσιμες δραστηριότητες μεταξύ των δήμων που απαρτίζου τον σύνδεσμο. Σε επόμενο βήμα, θα χαραχτεί η πολιτική που θα διαμορφώσει την παρουσία των περιοχών αυτών στα παγκόσμια δρώμενα. Πως; Μα, με ένα περίπτερο σε τουριστικές εκθέσεις, με ένα παγκόσμιο συμβάν (event) που θα έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει τα φώτα της διασημότητας του μεγαλύτερου δυνατού βεληνεκούς και φυσικά η λίστα είναι απεριόριστη εφόσον υπάρχει φαντασία και δημιουργικότητα.

Σε περιόδους κρίσης, όπου τα οικονομικά των φορέων σε γενικό και τοπικό επίπεδο, είναι στενά, η λύση δίνεται από τη συνεργασία, από την προσπάθεια με κοινή ωφέλεια. Σκεφτείτε το. Έχει βάση. Προτείνετέ το στη δική σας περιοχή.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΧΩΡΙΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το