Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Καληνωρίσματα. Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι αναμφισβήτητα  αυτή στην Εκπαίδευση. Οι αλλαγές αφορούν σε όλες τις βαθμίδες όπως έχει παρουσιαστεί από το yannidakis σε ειδικό αφιέρωμα.

Ειδικότερα όμως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια όπου τα προβλήματα είναι επίσης πολύ σοβαρά, το Υπουργείο προωθεί σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και σε επίπεδο διοικητικό όσο και πρακτικό. Μια παγιωμένη αδικία που συντελείται όποτε υπάρχουν πρυτανικές εκλογές, έρχεται να ξεπεραστεί από την ψηφοφορία φοιτητών, πανεπιστημιακών και διοικητικών με ποσοστιαία βαρύτητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κάθε τομέας από τους τρεις θα έχει βάρος στην μέτρηση της ψήφου του ανάλογα με την συμμετοχή που υπάρχει στα μέλη του. Στο ίδιο ζήτημα που αφορά την διοίκηση έχει να κάνει και η μείωση των εκλεκτορικών ομάδων που έως τώρα ο μεγάλος αριθμός τους είχε σαν αποτέλεσμα συνεχόμενα ταξίδια και κακό συντονισμό.

Το σημαντικότερο όλων βέβαια αφορά την αξιολόγηση των τμημάτων imageτων σχολών. Επιτέλους είναι σημαντικό να περνούν από αξιολόγηση το σύνολο των υπηρεσιών ενός τμήματος ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο και ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Καθηγητές και διοικητικό προσωπικό αποτελούν τον “καθρέφτη” ενός τμήματος και στην προσπάθεια δημιουργίας ανταγωνιστικών σχολών των αντίστοιχων στο εξωτερικό. Ένα από τα μέτρα που προωθούνται είναι και ο έλεγχος στις μεταγραφές φοιτητών. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι μεταγραφές ως τώρα γινόντουσαν με αθέμιτα κριτήρια και μέσο, ενώ πλέον με την ομαδοποίηση των τμημάτων, θα υπάρχει δικαιότερη και πιο διάφανη πολιτική στο ζήτημα. Στο Υπουργείο προωθείται και η πλήρης ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών με τον εξοπλισμό των τμημάτων με e-readers και άλλες ηλεκτρονικές παροχές όπως η δημιουργία forum στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές ώστε να ανταλλάσσουν γνώσεις απομακρυσμένα συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη ενός μεγάλου εκπαιδευτικού δικτύου.

Φυσικά η δημόσια διαβούλευση που χαρακτηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης, μπορεί να αφήσει αισιόδοξα μηνύματα για την αρτιότητα των αλλαγών, καθώς σε αυτή συμμετείχαν απλοί πολίτες, φοιτητές και διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα χάνουν θέσεις στους πίνακες αξιολόγησης των πανεπιστημίων παγκοσμίως και αυτό όχι μόνο προβληματίζει, αλλά χρήζει άμεσης διόρθωσης, μέρος της οποίας ας ελπίσουμε πως είναι τα παραπάνω μέτρα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το