Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ e-ΚΑΚΟΥΣ

Χριστός Ανέστη. Αν θέλαμε να “βάλουμε κάτω” τα θετικά και αρνητικά του διαδικτύου ή να βρούμε τα χαρακτηριστικά του, θα χρειαζόμασταν πολύ χρόνο, χώρο και αντοχή για τις πολλές εντάσεις από τις διαφωνίες μας. Σε ένα όμως θα συμφωνούσαμε πλήρως και αυτό δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα που μας προσφέρει να μεταμορφωνόμαστε σε κάτι πέρα από αυτό που είμαστε, κάτι ιδεατό, αρεστό, απωθημένο.

Αυτό το χαρακτηριστικό όμως, πέρα από ένα είδος εκτόνωσης, αποτελεί και έναν βασικό κίνδυνο από τον οποίο οι έμπειροι χρήστες γνωρίζουν –πλέον- να προφυλάσσονται, όμως τι συμβαίνει και για τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου; Μια ευρωπαϊκή έρευνα ενημερώνει πως το 60% των ανήλικων χρηστών ψεύδεται στην επικοινωνία του με άλλους χρήστες. Πολλοί χρησιμοποιούν άλλο όνομα, ψεύτικη ηλικία ή ακόμα και το αντίθετο φύλο! Άλλωστε ποιός θα το μάθει; Το 43% των χρηστών έχουν επαφές με “φίλους” που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ από κοντά. Και αν όλα αυτά ακούγονται απλά… νούμερα, τι θα λέγατε αν γνωρίζατε πως οι πρώτες επαφές με το διαδίκτυο γίνονται τώρα στις ηλικίες 4-8;

Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες. Ουσιαστικά οι νεαροί χρήστες imageσήμερα αντιμετωπίζουν δύο βασικούς κινδύνους και δεν είναι άλλοι από την σεξουαλική εκμετάλλευση και την πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες. Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά που εμπιστεύτηκαν τον “αόρατο” συνομιλητή τους, αποστέλλοντας φωτογραφίες τους, προσωπικά τους στοιχεία και ίσως ακόμα και γυμνές φωτογραφίες τους. Το επόμενο βήμα είναι –δυστυχώς- γνωστό: Ιστοσελίδες που κατακλύζονται από γυμνές φωτογραφίες παιδιών με πρόσβαση που απαιτούν την ανάλογη συνδρομή. Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τα… ανήσυχα παιδιά που από νωρίς μπαίνουν στη διαδικασία να εξερευνήσουν σελίδες που η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε ενήλικες, όπως η σελίδες σκληρού αισθησιακού περιεχομένου ή εκείνες που δίνουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τζόγου.

Ναι, τα παιδιά είναι ανήσυχα και μπορούν να κάνουν όλα αυτά ή και παραπάνω. Οι γονείς όμως τι κάνουν; Αναρωτιέμαι πέρα των περιπτώσεων που αφήνουν εκτεθειμένες τις πιστωτικές τους κάρτες και τις οποίες χρησιμοποιηθούν τα παιδιά τους σε παράνομες ηλεκτρονικές δραστηριότητες. Δυστυχώς οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές. Το πρόβλημα είναι ότι οι γονείς βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο γνώσεων των υπολογιστών και του διαδικτύου. Οι ίδιοι πολλές φορές μαθαίνουν μαζί με τα παιδιά τους οπότε σίγουρα δεν μπορούν να τα προστατέψουν. Για να είμαστε ρεαλιστές, οι περισσότεροι βρίσκουν το διαδίκτυο ως ένα τρόπο να απασχολείται το παιδί χωρίς να χρειάζεται η δική τους παρέμβαση, άλλωστε είναι βέβαιο πως δεν γνωρίζουν τους κινδύνους ή τη σημαντικότητά τους.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα αλλάξει στην επόμενη γενιά. Τα παιδιά θα γίνουν γονείς και θα είναι γονείς με παιδεία στο χώρο του διαδικτύου. Θα έχουν γνώση βασισμένη και στην εμπειρία και στην θεωρία εφόσον η τεχνολογία σιγά-σιγά ενσωματώνεται στο πρόγραμμα σπουδών των μαθητών. Αυτό είναι μια ευχάριστη προοπτική, όμως τι γίνεται σήμερα; Η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή επιτροπή έχουν δημιουργήσει ιστοχώρους που αποτελούν εργαλεία για παιδιά και γονείς κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ένα από αυτά είναι και το saferinternet που θα πρέπει να βρίσκεται στους σελιδοδείκτες κάθε χρήστη.

Δεν είναι δύσκολο να προστατευτεί κανείς από τους κινδύνους του διαδικτύου. Το βασικό είναι να τους αναγνωρίσει και να ξέρει πως πρέπει να τους αποφεύγει. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό δεν είναι δεδομένα στα μικρά παιδιά και για αυτό αποτελεί χρέος μας να προστατεύουμε και να επιβλέπουμε με σεβασμό τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το