Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Χριστός Ανέστη. Όταν η συζήτηση φτάνει στον τρόπο εξεύρεσης χρήματος, τότε προσωπικά την ανακατευθύνω στον κλάδο του τουρισμού. Έχω γράψει πολλές φορές στο yannidakis πως ο τουρισμός είναι η πιο καθαρή εισροή χρήματος σε μια χώρα ακριβώς επειδή προέρχεται από το εξωτερικό. Τι κάνουμε λοιπόν όταν θέλουμε να αναπτύξουμε το τουριστικό μας προϊόν; Προφανώς οι ιδέες είναι ανεξάντλητες μιας και το τρίπτυχο ήλιος-θάλασσα-ιστορία υπάρχει έτοιμο στη χώρα μας.

Μια σκέψη λοιπόν που έχει ήδη γίνει, βασίζεται σε ένα ισπανικό μοντέλο το οποίο στην Ισπανία διαχειρίστηκε λανθασμένα και δεν αποτέλεσε τελικά καλή λύση, εξαιτίας όμως της διαχείρισής του. Πρόκειται για τα “τουριστικά χωριά” τα οποία είναι εκτάσεις γης οι οποίες πωλούνται ή μισθώνονται σε εταιρείες ή απευθείας σε επισκέπτες. Πως φτιάχνεις ένα imageτουριστικό χωριό; Προφανώς χρειάζεται σχέδιο. Δρόμοι, κτίρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, υποδομές, κέντρα υπηρεσιών και ότι άλλο χρειάζεται ένα χωριό για να λειτουργήσει. Την όλη διαδικασία αναλαμβάνει μια εταιρεία η οποία θα έχει την ευθύνη της δημιουργίας και λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, αλλά και την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών από το κράτος. Σε αυτό το σημείο έχει να κάνει το κράτος το οποίο οφείλει να απλοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, στην Κρήτη έχει ήδη ετοιμαστεί μελέτη για περιοχή του νομού Λασιθίου (εικόνα) στην οποία μπορεί να δημιουργηθεί τουριστικό χωριό.

Τα τουριστικά χωριά είναι ένα μεγάλο στοίχημα γιατί αφενός παρουσιάζουν υψηλό κόστος κατασκευής αφετέρου όμως μπορούν με τη σωστή εκμετάλλευση να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τουρισμού σε συγκεκριμένες ομάδες επισκεπτών. Δεν ξέρω αν αυτό περιλαμβάνει και χιονοδρομικά αθλήματα μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει κανένα όριο πέραν της φαντασίας όταν θέλεις κανείς να προσφέρει οτιδήποτε μπορεί κάποιος να επιθυμεί στις ημέρες των διακοπών του και μάλιστα με το κατάλληλο αντίτιμο! Το ζήτημα είναι αυτό της διαχείρισης. Και δε με ενδιαφέρει τόσο η ιδιωτική εταιρεία που θα αναλάβει καθώς είμαι σίγουρος πως έχει τους διαχειριστές της που θα αναλάβουν τις όποιες προκλήσεις. Με ενδιαφέρει το κράτος. Το κέρδος του κράτους. Το πως ελληνικές εκτάσεις ανεκμετάλλευτες και αχρησιμοποίητες, θα μετατραπούν σε “φιλέτα” γης που θα αποφέρουν κέρδος χειμώνα και καλοκαίρι.

Τουριστικά χωριά λοιπόν είναι μια εναλλακτική απάντηση που ήδη εξετάζεται και εμένα με ενδιαφέρει πολύ, άσχετα αν βρεθούν καλοθελητές που θα φωνάζουν περί ξεπουλήματος της γης και άλλα γραφικά. Η ελληνική γη μπορεί να προσφέρει χρήματα κι εμείς έχουμε χρέος στην οικονομία της χώρας να την εκμεταλλευτούμε ωφέλιμα.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το