Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ AYPIO

Καληνωρίσματα. Η παρατεταμένη περίοδος κρίσης που διανύουμε στα νοικοκυριά μας και κυρίως στις επιχειρήσεις, έχουν επιφέρει την ανάγκη δημιουργίας νέων, εναλλακτικών ή τροποποιημένων μεθόδων προσέγγισης της ανάπτυξης ή της κερδοφορίας. Αυτό είναι θεμιτό. Πως όμως επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως πολλοί ξεκινούν δειλά-δειλά να μελετούν αριθμούς (τομείς) που άλλοτε αγνοούσαν και να επαναπροσεγγίζουν στόχους και τρόπους επίτευξής τους.

Τι μαθαίνουμε λοιπόν όταν κάνουμε τέτοιες αλλαγές; Πολλά μεταξύ των οποίων και τρόπους σύνδεσης των τρόπων διαφήμισης με το αποτέλεσμα που είναι φυσικά το κέρδος. Μη σας φανεί παράξενο αν ακούσετε πως πλέον πολλές επιχειρήσεις έρχονται σε συμφωνίες με διαφημιστικές εταιρείες για την ανάπτυξη μιας διαφημιστικής καμπάνιας που θα πληρωθεί από την επιχείρηση ανάλογα με την κερδοφορία που θα επιφέρει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως η διαφήμιση δεν είναι ο μόνος τρόπος προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών, οπότε καταλήγουμε στο ότι ο διαφημιστής δεν θα πληρωθεί με ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί των πωλήσεων ή κερδών αλλά με μια προσυμφωνημένη φόρμουλα.

Αλλά ας ξεφύγουμε λίγο από το παράδειγμα του marketing και των διαφημίσεων. imageΑς κοιτάξουμε το παράδειγμα στο οποίο ένας εργοδότης που πλήττεται από την οικονομική κρίση και ενώ δεν θέλει να απολύσει προσωπικό δεν του είναι και εύκολο να το διατηρήσει με τις ίδιες συνθήκες. Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν η σύνδεση της αμοιβής με το αποτέλεσμα, την αποδοτικότητα δηλαδή του εργαζομένου. Ξέρουμε ασφαλώς τις συμβάσεις που έχουν επιχειρήσεις με εξωτερικούς πωλητές και οι οποίοι αμείβονται με προμήθειες και ποσοστά, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Ουσιαστικά εδώ μιλάμε για ένα προσύμφωνο που θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να δουλεύει περισσότερο ή πιο σκληρά για να πετύχει κέρδος στο οποίο θα έχει έμπρακτη συμμετοχή.

Το παράδειγμα δεν είναι ουτοπικό. Πρόκειται για μια νέα εργασιακή πραγματικότητα που θα βασιστεί στην ουσία, στον ρεαλισμό και στις δυνατότητες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων κατά αντιστοιχία. Αν δεν το έχετε παρατηρήσει ακόμα, στις επιχειρήσεις το καθεστώς αλλάζει άσχετα αν η νομοθεσία κάνει μικρά-μικρά βήματα μεταρρυθμίσεων και τα οποία τυγχάνουν μεγάλων αποδοκιμασιών από τους συνδικαλιστές. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια πραγματικότητα οι οποία υπαγορεύει ευέλικτους managers με ευέλικτους εργαζόμενους. Η καλή συνεργασία τους θα επιφέρει οφέλη και για τους δύο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το