Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

προβληματισμός δευτέρας - ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ: ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Καληνωρίσματα. Όταν επιχειρείς μια αναδρομή στο παρελθόν, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να υποστείς ως συνέπειες. Δε θα ριψοκινδυνέψω μια ανάλυση στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, όμως σήμερα ας ασχοληθούμε με ένα επί μέρους ζήτημα. Ένα ζήτημα που σχετίζεται με το παρελθόν. Αλλά τι είναι το παρελθόν μας; Είναι μια σειρά από γεγονότα και εμπειρίες που άλλοτε συνέβησαν επειδή προκλήθηκαν από άλλους κι άλλοτε επειδή εμείς τα προκαλέσαμε. Πως; Είτε ηθελημένα, είτε εν αγνοία μας, είτε ασυναίσθητα, είτε στηριζόμενοι στο ένστικτο, στη φιλοσοφία μας, στα πιστεύω μας.

Αν ανατρέξουμε, κάπου μέσα στο παρελθόν (μας) θα βρούμε αρκετά imageπράγματα για τα οποία αξίζει να είμαστε περήφανοι. Προσωπικές επιτυχίες που στιγμάτισαν τη ζωή μας κι απ’ την άλλη… λάθη. Λανθασμένες επιλογές που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουμε αρνητικές συνέπειες. Ίσως ήμασταν αιτία για την αποτυχία του άλλου, ίσως ευθυνόμαστε για την δική μας αποτυχία. Μια λάθος απόφαση μπορεί να επηρέασε την υπόλοιπη ζωή μας, την υγεία μας, την οικονομική, κοινωνική ή οικογενειακή μας εξέλιξη. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως το παρελθόν του δεν είναι γεμάτο από παρόμοια λάθη. Άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο σοβαρά.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις λαθών, όπως αυτή του γιατρού που κάνει λάθος διάγνωση σε μια σοβαρή ασθένεια. Τον οδηγό που από λάθος εκτίμηση του οδοστρώματος προκαλεί ένα τροχαίο ατύχημα. Έναν ποδοσφαιριστή που αναλαμβάνει να εκτελέσει το πέναλτι στο οποίο θα αστοχήσει ή τον οικονομικό σύμβουλο που υποδεικνύει στον επιχειρηματία λάθος επενδύσεις. Λάθη που ασφαλώς επηρέασαν πολλούς ανθρώπους. Πολλά τέτοια λάθη αφορούν ίσως μονάχα τον εαυτό μας, αν και μια δεύτερη εξέταση του θέματος θα σας δείξει πως κάθε προσωπικό μας λάθος, επηρεάζει τελικά και το περιβάλλον μας.

Σε αυτό το σημείο θα επιμείνω: Βρείτε τον χρόνο να αφήσετε παράμερα τον εγωισμό σας και να ανατρέξετε στο παρελθόν σας. Θα βρείτε πολλές επιλογές στις οποίες καταλήξατε λαθεμένα. Για κάποια από αυτά τα λάθη, είμαι σίγουρος ότι προλαβαίνετε ακόμη να ζητήσετε μια συγγνώμη. Κάντε το τώρα! Στο μεταξύ, συμμετέχετε στην διάδραση, καταγράφοντας μερικά από τα λάθη σας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το