Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥναιΝΕΣΗ

Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας ιδιόμορφης προσπάθειας της κυβέρνησης να αποσπάσει –λέει- συναίνεση από τα άλλα πολιτικά κόμματα της χώρας στις νέες αλλαγές που ήταν απαραίτητες να γίνουν για την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης του δανείου που λαμβάνουμε από τις ξένες δυνάμεις. Μετά από αυτό βέβαια, είχαμε δραματικές εξελίξεις με σενάρια περί παραίτησης πρωθυπουργού, κυβέρνηση συνεργασίας και τελικά… ανασχηματισμό. Ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, το ζήτημα της συναίνεσης παραμένει όχι απλά επίκαιρο, αλλά και εξαιρετικά αναγκαίο.

Το πιο εύκολο και γι’ αυτό θα ξεκινήσω από κει, είναι να μελετήσουμε γιατί ήταν/είναι απαραίτητη αυτή η συναίνεση. Από τη μεριά της κυβέρνησης είναι βασικό να μοιραστεί κατά κάποιο τρόπο το πολιτικό κόστος τέτοιου είδους αντιλαϊκών αποφάσεων ακόμα κι αν γίνονται με γνώμονα το κοινό καλό. Αν τα άλλα κόμματα συναινούσαν τότε σίγουρα θα ήταν μια πολιτική ανάσα για την κυβέρνηση. Σε ότι αφορά όμως την Ευρώπη και τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, η αναγκαιότητα έχει διαφορετική υπόσταση. Αν για κάποιο λόγο τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση συμπαρασέρνοντας το… αγανακτισμένο πλήθος, τότε κανείς δεν εγγυάται τη συνέχιση της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και προπαντός τη συνέχιση της συνεργασίας μας με τους ευρωπαίους εταίρους. Και τότε το σενάριο γίνεται εφιαλτικό. Οι έλληνες κινδυνεύουν να μην ξαναμπούν στις διεθνείς αγορές και φυσικά οι ξένοι θέλουν τα λεφτά τους πίσω. Αποτέλεσμα; Χάος!

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Γιατί αρνούνται πεισματικά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτές τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση; Την απάντηση είχε εκφράσει πολύ εύστοχα ο Γιώργος Καρατζαφέρης πριν αποφασίσει να γίνει μέρος της απάντησης αυτής. Είχε λοιπόν, πει πως τα κόμματα έχουν ιστορική ευθύνη να ξεπεράσουν τα μικροπολιτικά πείσματα και να στηρίξουν την κυβέρνηση για το κοινό καλό. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο τέως της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεγονός που με είχε εντυπωσιάσει. Τελικά το ΛΑΟΣ υπέκυψε (στα “μικροπολιτικά πείσματα”  και αρνήθηκε να συναινέσει επικαλούμενο ανυπόστατες αιτίες.

Σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να κερδίσουν από imageτη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Τα κέρδη είναι σχετικά, καθώς προς το παρόν εξαργυρώνονται σε σύγκλιση στις δημοσκοπήσεις και προφανώς από αυτό είναι ευχαριστημένοι! Είναι τραγικό. Όλοι ξέρουμε πως ουσιαστικά ο κόσμος δεν είναι αγανακτισμένος (μόνο) με το ΠΑΣΟΚ και προσδοκά μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, προφανώς όμως το μήνυμα αυτό δεν φτάνει στην Ρηγίλλης ή στον Περισσό καθώς έτεροι ονειρεύονται πολιτικά κέρδη από την κατεδάφιση του ΠΑΣΟΚ. Αντιλαμβάνομαι πως ο λαός δεν συναινεί καθώς επιθυμεί πλήρη ανατροπή όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και όλου του πολιτικού συστήματος, όμως τι αυταπάτες τρέφουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πιστεύοντας πως αν καταφέρουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση θα είναι οι αυριανοί ηγέτες της χώρας;

Πρεσβεύω πως η συναίνεση είναι μια πράξη ευθύνης. Μετά το 2004 και πριν από αυτό, πολύ πιο πίσω, έχουμε μεγάλη ανάγκη να δείξουμε μια ενιαία εικόνα μιας μονοιασμένης Ελλάδας που από κοινού θα παλέψει σε πολιτικό επίπεδο για τα προβλήματα της Ελλάδας. Την “πάσα” γι’ αυτό έχει κάνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που καλεί τα κόμματα να δώσουν την συναίνεσή τους μαζί με τις προτάσεις τους σε κοινές ομάδες εργασίας. Δυστυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν την πολιτική ωριμότητα και ακόμα περισσότερο την κοινωνική ευαισθησία μιας καλύτερης Ελλάδας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ :[

4 σχόλια:

  1. Συναίνεση σε τί; Στην καταστροφή μας; Στο να αφήσουμε τους κερδοσκόπους να καταστρέφουν λαούς για να ελέγχουν έθνη; Και για ποιο καλό μας συμβαίνουν όλα αυτά; Όπου έχει περάσει το ΔΝΤ έχει φέρει καταστροφή και εξαθλίωση, απέτυχε παταγωδώς ΠΑΝΤΟΥ!!! Το μόνο που πέτυχε είναι να αναδιανείμει τον πλούτο της εκάστοτε χώρας σε μια ελιτ οι αριθμοί να ευημερούν καθώς όλη η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στα χέρια αυτής, ενώ ο λαός βρίσκεται σε τρομακτικά ποσοστά άνω του 50-60% σε απόλυτη εξαθλίωση. Όχι φτώχεια, εξαθλίωση! αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή είναι η " πατριωτική" της στάση!!! Αν δεν το έχεις κάνει σε προτρέπω να διαβάσεις το Δόγμα του Σοκ της Ναόμι Κλάιν και θα δεις πόσο βρώμικο είναι το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των λαών του κόσμου από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις θιασωτών της παγκοσμιοποίησης, όπως η δική μας σήμερα και ίσως να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ filologos10
    δε θα ήθελα να επαναλαμβάνομαι. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που μου απευθύνεις βρίσκονται ακριβώς στο σώμα του κειμένου.
    Φυσικά όλα είναι θέμα επιλογής. Θέλεις να πιστέψεις και να ακολουθήσεις θεωρίες συνωμοσίας και καταστροφολογίας ή να παλέψεις ενωμένος για το μέλλον αυτού του τόπου; Να συνεισφέρεις δημιουργικά υπέρ των παιδιών που θα μεγαλώσουν "αύριο" σε αυτή τη χώρα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρία συνωμοσίας ήταν όταν κάποιοι έλεγαν ότι το Μνημόνιο 1 δεν θα πετύχει τίποτα και όντως δεν πέτυχε, παρά να βαθύνει την ύφεση, να εκτοξεύση την ανεργία και η χώρα να αιμορραγεί αφού μια ολόκληρη γενιά σκέφτεται να μεταναστεύσει... Δες σε παρακαλώ το Μνημόνιο 2, Μεσοπρόθεσμο το βάφτισαν, το χρέος μας αυτήν την στιγμή είναι περίπου 350 δισ ευρώ, αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα αυτό το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο και συναινέσουμε όλοι, κόμματα, πολίτες στην "εθνική" προσπάθεια όπως παρουσιάζεται, το 2015 που λήγει το χρέος της χώρας θα είναι 510 δισ ευρώ. Αυτή είναι η πρόβλεψη του ίδιου του Μεσοπρόθεσμου!!!! Δηλαδή θα ματώσουμε για τόσα χρόνια θα φτωχύνουμε και θα εξαθλιωθούμε για να μεγαλώσουμε εν τέλει το χρέος μας και επιπλέον να μην έχει μείνει τίποτα από κρατική περιουσία για να μπορέσουμε να στηριχθούμε από κάπου!!! Ε όχι! πες με συνωμοσιολόγο πες με ότι θέλεις αλλά αυτό είναι εθνική αυτοχειρία. Ήδη ο κοινωνικός ιστός διαλύεται... Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις ταμπέλες... Πάντως το βιβλίο στο συστήνω ανεπιφύλακτα καθώς φάνηκε, από τον χαρακτηρισμό ότι δεν το έχεις διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://kdrasi.files.wordpress.com/2011/06/02_mesoprothesmo_sxedio_nomou.pdf

    Με τις καλύτερες προοπτικές το χρέος πάει στα 510 δις το 2015 (σελ 129), ενώ οι πληρωμές για τόκους θα διπλασιαστούν σε σχέση με τα ποσά που δίνονταν το 2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το