Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

προβληματισμός τρίτης - Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΚΙ ΕΣΥ

Καληνωρίσματα. Από μικρό παιδί αποτελούσα ζωντανό κύτταρο της Εκκλησίας μέσω της ενορίας μου. Διακονούσα κρατώντας την λαμπάδα, βοηθώντας στην περιφορά του επιταφίου ή ακόμα, ενθαρρύνοντας νεαρούς φίλους μου να γευτούν την χαρά και την σημαντικότητα της εξομολογήσεως. Αργότερα και καθώς τα χρόνια περνούσα, συνειδητοποιούσα την μακάβρια αλήθεια για την Εκκλησία. Η κοινή γνώμη στέκεται στα παραδείγματα ιερέων που βρέθηκαν να κακοποιούν το όνομα της Εκκλησίας και του Θεού με τις πράξεις τους. Ο κόσμος φεύγει από την εκκλησία, οι νέοι απομακρύνονται από το λόγο Του Θεού και το τελικό αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους.

 

Ανέκαθεν αναζητούσα τρόπους επιστροφής των νέων στην Εκκλησία. Στα Άγια Μυστήρια της θρησκείας μας και παρά το ότι σε περιστασιακές κουβέντες με θεολόγους και ιερείς, έβρισκα το δίκιο μου με διάφορες προτάσεις, εντούτοις ποτέ τίποτα δε γινόταν. Ποτέ, μέχρι που ένας πραγματικά φωτισμένος ιεράρχης, όπως ο Κύριλλος, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των ρωσιών, άρχισε να δημοσιεύει ιδέες και προτάσεις που όχι μόνο κέντρισαν το δικό μου το ενδιαφέρον, αλλά προκάλεσαν αίσθηση στο εκκλησιαστικό κατεστημένο. Ο Κύριλλός προέτρεψε τους απανταχού ιερείς να ασχοληθούν με το διαδίκτυο, να εκμεταλλευτούν την αμεσότητα του facebook για να διαδώσουν τον λόγο Του Θεού, να διδάξουν την αλήθεια του Χριστού μέσα από τα blogs, να φτιάξουν σελίδες για κάθε ενορία τους και να συζητούν με τους νέους χρήστες τα προβλήματά τους βρίσκοντας εν Χριστώ λύσεις μέσω email. Και πράγματι οι πρώτες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει.

 

Την ίδια ώρα που μεγάλη πλειοψηφία ιερέων χαρακτηρίζει το διαδίκτυο imageως όργανο του σατανά (!) καταδεικνύοντας τις φοβίες που προκαλεί η αμάθεια τους, ένας σπουδαίος ιεράρχης με σημαντικό αξίωμα, ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Θεού στις καρδιές και το μυαλό των νέων. Μα, δεν το βλέπετε; Αυτή είναι η λύση. Κάποτε ο Χριστόδουλος πρώην Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, απεύθυνε κάλεσμα στους νέους με το περιβόητο “σας πάω” και “ελάτε όπως είστε”. Ήταν σαφώς ένα πρώτο βήμα, αλλά προφανώς όχι αρκετό. Η Εκκλησία δεν πρέπει να προσκαλέσει τους νέους, πρέπει να τους κυνηγήσει. Δεν είναι αρκετό να περιμένει την επίσκεψή τους στο ναό, πρέπει να παρουσιαστεί εκείνη στα μέρη που οι νέοι συχνάζουν. Ο Ιησούς ουδέποτε έκατσε έξω απ’ τον ναό του Σολομώντα περιμένοντας μαθητές που θα εγγραφόντουσαν στην διδασκαλία Του. Πήγε εκείνος, στα πιο απίστευτα (για διδασκαλία) σημεία και τους προσέγγισε.

 

Στα blogs σήμερα διαβάζω υπέρ του χριστιανισμού, υπέρ του δωδεκάθεου, ακόμα και υπέρ του σατανισμού. Είναι στιγμή η Εκκλησία να εκμεταλλευτεί αυτήν την ελευθερία που προσφέρει το διαδίκτυο. Άλλωστε ο χριστιανισμός πρεσβεύει ακριβώς την ελευθερία, την ισότητα και την διαφορετικότητα. Έχει ήδη αυτά τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μέρος των χαρακτηριστικών του διαδικτύου.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΜΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ :[

11 σχόλια:

  1. σαν ιδεα αλλα και σαν πραξη τηνεχω συναντησει στο διαδυκτιο.Δεν ξερω κατα ποσο θα εχει αποτελεσμα.Εμενα με ξινιζει που οταν εχουν εκκλησιασμο τα παιδια μας με το σχολειο δεν θελει να παει κανενα!! Ξερεις γιατι;;..Για το οτι δεν καταλαβαινουν τι λεει ο παπας.Εγω εδω θα επιμεινω. Μιλαμε την δημοτικη..και ενα παιδι απο τα πρωτα χρονια που παει σχολειο θα πρπει να ξερει τι ειναι ο Θεος..ο Χριστος...τις διδασκαλιες του.Πως θα προσελκυσει αλλιως η εκκλησια τα παιδια;; Η παιδικη ηλικια αλλωστε ειναι και η αρχη ολων.Βαριουνται τα παιδια και κανουν τον Σταυρο τους χωρις ουσια...προσκυνανε τις εικονες γιατι απλα ΠΡΕΠΕΙ!!..Οι ενοριες ας δουν αυτον τον τροπο προσεγγισης πλεον.Ακομα και εγω δυσκολευομαι να καταλαβω και μην μου πει κανεις πως οσο συχνα πηγαινω θα μαθαινω...Εκανα τεστ σε καποιες κυριες που ειναι καθε Κυριακη στην εκκλησια και....μην σου πω το αποτελεσμα!!!..Δεν μας συμφερει λεμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Black~Martini
    Αν και θα ήθελα, δεν μπορώ να σε διαψεύσω σε τπτ από αυτά. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την Εκκλησία, τις διδαχές Του Χριστού και την Αγία Γραφή σε μια γλώσσα που αρχικά θα καταλαβαίνουν ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ύστερα και στα μυστήρια της Εκκλησίας που τελούνται στην αρχαία.
    Το διαδίκτυο είναι άμεσος τρόπος και για μένα ιδανικός. Η προϋπόθεσή που εγώ θέτω όμως είναι η οργανωμένη ηλεκτρονική καμπάνια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρίσκω πως "απολιθωμένη" ηθική της Εκκλησίας είναι αυτή που δεν τραβάει τους νέους, όχι ότι δεν έχει σελίδες στο ίντερνετ.
    Δεν λέω να γίνει "Κύρια Ελευθέρων ηθών" αλλά να μην δαιμονοποιεί τα πάντα προκειμένου να σταματά την νεολαία σε κάποια πράγματα όπως πχ "μην ακούτε ροκ, είναι του σατανα"

    Και η αλήθεια είναι πως
    όλοι λίγο-πολύ έχουμε ακούσει ροκ και δεν έχουμε...δαιμονιστεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Εκκλησία χρειάζεται να επιστρέψει στον Θεό. Τότε τα πρόβατα θα μπουν στην στάνη. "Εγώ είμαι ο ποιμένας ο καλός, και τα δικά μου τα πρόβατα ακούνε την φωνή μου. Αν τα φωνάξει άλλος δεν θα πάνε" έλεγε κάπως έτσι ο Χριστός όταν μάζευε ο ίδιος τα αρνιά του. Λυπάμαι που νοιώθω υποχρεωμένος να λέω μόνο αλήθεια, σαν τον τρελό του χωριού, μα δεν πρόκειται να πάει μπροστά η Εκκλησία με κανέναν απολύτως τρόπο εκτός από την ταπείνωση και επιστροφή στον Θεό... Πως όμως μπορούν να το κάνουν δίχως την πίστη; Όχι την πίστη στην ύπαρξη και παντοδυναμία του Θεού, αλλά στην πίστη της ΠΡΑΞΗΣ; Ποιος το λέει πως η πίστη δεν ανιχνεύεται; Η πίστη είναι πράξη φανερή και προς όλους φανερή. Η λέξη ΠΙΣΤΕΥΩ είναι ΡΗΜΑ. Γι αυτό τελειώνει σε Ω. Τρέχω, σκάβω, οδηγώ, τρέχεις σκάβεις οδηγείς. Στο ΠΙΣΤΕΥΩ τι στον κόρακα κάνεις; Πιστεύω λοιπόν, σημαίνει, πιστώνω, πιστοποιώ, όλα όσα λέει ο Θεός είναι σωστά και εφαρμόσιμα. Όλα. Εκεί που κάνω εκπτώσεις δεν πιστεύω. Τι λέει ο Θεός γι αυτό; Αυτό θα κάνω. Τι λέει για εκείνο; Εκείνο θα κάνω. Αλλιώς δεν πιστεύω. (Μην τα πάρεις προσωπικά, στην Εκκλησία πάει ο διάλογος, κι όποιος τρομάζει ας αφορίζει)
    : (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν. Το διδάσκουν.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ Μαριος
    προσωπικά φίλε μου Μάριε λατρεύω το ροκ και σε καμία περίπτωση ο πνευματικός μου δεν μου το απαγορεύει. Το θέμα είναι να βρίσκεται πάντα η χρυσή τομή ανάμεσα στον εκσυγχρονισμό και την πνευματικότητα :[

    :[ Αχιλλέας
    Αισθάνομαι μέρος της Εκκλησίας. Όχι πως ασχολούμαι με την διοίκηση της, όμως δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω από αυτήν. Είναι όνειρο ζωής σε πολλά χρόνια από τώρα που δεν θα έχω το σημερινό δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα, να ασχοληθώ με την ενορία μου. Η σημερινή διοίκηση της Εκκλησίας δίνει μεγάλη έμφαση στον τύπο και πολλές φορές η πράξη του "πιστεύω" όπως λες, αποτελεί δευτερεύουσα δραστηριότητα. Νομίζω πως η Εκκλησία πρέπει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους νέους να μην συζητήσουν (αυτή τη φορά) για θέματα νέων, αλλά για αυτά της Εκκλησίας. Αυτή τη φορά οι νέοι μπορούν να δείξουν τον δρόμο στην Εκκλησία, διότι οι νέοι έχουν ανάγκη από μια εκκλησία του Θεού και όχι μια τέτοια της διοίκησης :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ , ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ , ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ,ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΔΗΛΩΝΟΝΤΕΣ ΑΘΕΟΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ .ΕΧΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΓΝΩΣΕΩΣ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΩΤΕΡΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ,ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ,ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ .ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΥΡΥ ΠΕΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ,ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ,ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΘΕΣΕΣ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΙΔΑΚΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. :[ markos
    Προσωπικά Μάρκο πιστεύω -όπως έχω ξαναγράψει κάπου, κάποτε, πως όλα είναι θέμα κακού management (διαχείρισης) και νομίζω πάνω σε αυτό πρέπει να κινηθεί η Εκκλησία.
    Προσωπικά δηλώνω υπηρέτης της Εκκλησίας και είμαι ανοιχτό στο άνοιγμα περαιτέρω συζήτησης μέσα ή έξω από το yannidakis κι αν έχεις κάποια ιδέα, είμαι ανοιχτός να την στηρίξω :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν πάμε πίσω θα δούμε την Εκκλησία να θριαμβεύει με αρχηγό τον Χριστό.
    Η Εκκλησία θα πρέπει να κάνει τα βήματα της προς τα πίσω.
    Ο εκσυγχρονισμός την μπερδεύει, της κάνει κακό.
    Η Εκκλησία πρέπει να είναι οπισθοδρομική.
    Να μην ξεφεύγει απ[ό τα αρχικά.
    Αυτήν την στιγμή έχουν γραμμένα στα παλιά παπούτσια την αρχή της Εκκλησίας.
    Θυμήσου πού εξέπεσες και κάνε τα πρώτα έργα λέει στην Αποκάλυψη ο Θεός προς την Εκκλησία.
    Η αρχαία πχ ήταν η καθομιλουμένη εκείνης της εποχής.
    Είναι εξέλιξη και κατάντια να μην καταλαβαίνει πλέον κανείς το λέει ο ιερέας προς τον Θεό. Είναι εκσυγχρονισμός και νεοτερικότητα. Ο Χριστός μιλούσε ότι και ο λαός. Εμείς λατρεύουμε κλειστοφοβικά την αρχαία Ελληνική. Αν το λέγαμε στον Απόστολο Παύλο ότι έπρεπε να μιλάει μια αρχαία διάλεκτο, θα το έβρισκε πολύ μοντέρνο και ταυτόχρονα ανάξιο για την Εκκλησία του Χριστού (και μάλλιστα εσταυρωμένου)
    Συγνώμην για το παραλήρημα, κλειδαμπαρωνώμασται στο κάστρο αντί να επιτεθούμε και να σπάσουμε τις πύλες της κόλασης (μεταφορά)
    : (

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. :[ Αχιλλέας
    εγώ θέλω μια Εκκλησία σύγχρονη, που θα μπορεί να μιλάει στη γλώσσα του λαού, αδιάφθορα ώστε να στέλνει τα ορθά μηνύματα χωρίς παρεμβολές, παράσιτα ή παρερμηνείες :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειλικρινά, λέμε το ίδιο ακριβώς. Μα ακριβώς.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το