Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

προβληματισμός τρίτης - Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΚΟΣ

Καληνωρίσματα. Υπάρχουν στιγμές που απλά θέλεις να μείνεις μόνος. Να συσκεφθείς με τον εαυτό σου ακόμα κι αν δεν βγάλεις κάποιο σίγουρο πόρισμα. Εκείνες τις στιγμές βγάζεις τα πιο καθαρά συμπεράσματα, παίρνεις τις πιο ορθές και σημαντικές αποφάσεις.

Σε μια τέτοια στιγμή αναρωτήθηκα τι χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο καλό ή κακό στις μέρες μας. Σίγουρα οι εγκληματικές ενέργειες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αποσαφήνιση. Σκοτώνεις κάποιον, είσαι κακός. Κλέβεις, κακοποιείς, εκμεταλλεύεσαι, είσαι κακός. Αντίθετα, προστατεύεις τους απροστάτευτους, είσαι καλός. Ωραία, αυτό είναι το τετριμμένο, το δεδομένο, όμως πέρα από αυτό υπάρχει κι άλλο περιθώριο ορισμού του καλού και του κακού. Απλά χρειάζεται λίγο περισσότερο μελέτη.

Μια ουσιαστική και βαθύτερη μελέτη δύναται να αναδείξει περισσότερες διαστάσεις του ίδιου ζητήματος. Αναφέρομαι στις σκέψεις, στα συναισθήματα, στα… απόκρυφα του κάθε ανθρώπου. Ας δούμε λοιπόν. imageΞέρετε υπάρχει ο άνθρωπος που σταματάει στη διάβαση πεζών, φιλάει τη γυναίκα του το πρωί, πληρώνει τον λογαριασμό του πριν λήξει, στέλνει μήνυμα αξίας πέντε ευρώ στον τηλεμαραθώνιο και είναι πάντα εκείνος που αγαπούν όλοι οι γείτονες στο απογευματινό κουτσομπολιό τους. Αυτός ο άνθρωπος όμως έχει τις “στιγμές” του. Μπορεί τις Κυριακές να επισκέπτεται τα πεθερικά του, μέσα του όμως θέλει να σκοτώσει την πεθερά του, μπορεί να πηγαίνει τη μητέρα του στο γιατρό, όμως θέλει να κλειδώσει σε μια σκοτεινή αποθήκη για πάντα ως αντίποινα για τις αιώνιες ανοησίες που βγαίνουν απ’ το στόμα της. Ίσως και αυτόν τον μήνα να ανακηρύχτηκε ως ο πιο αποδοτικός υπάλληλος στην εταιρεία, αλλά το όνειρό του είναι να απολυθεί ο προϊστάμενός του. Μπορεί να δηλώνει ειρηνιστής και υπέρμαχος της ευγενούς αντιπαράθεσης, όμως στον αγώνα που διακόπηκε από επεισόδια οπαδών, προτιμά να δει τους οπαδούς να χτυπούν ο ένας τον άλλο, από τα τέρματα και τις φάσεις του αγώνα.

Λένε για αυτούς τους ανθρώπους πως όσο φαινομενικά ήσυχοι κι αν είναι, όσο νηφάλιοι κι αν φαίνονται, κάποια στιγμή μια αφορμή είναι ικανή για να προκαλέσει ένα ξέσπασμα άνευ προηγουμένου. Εγώ σήμερα τους διαψεύδω όλους αυτούς. Γιατί αυτή η θεωρία μπορεί να πραγματοποιείται συχνά, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση όμως και κανόνα. Λοιπόν, η αλήθεια είναι πως αυτοί οι άνθρωποι είναι κακοί. Κρύβουν κακία μέσα τους. Ίσως έχουν ένα σωρό ορθές δικαιολογίες για τα προβλήματα που τους απασχολούν, όμως αυτά που φαντασιώνονται δεν έχουν καμία σχέση με χαρακτηριστικά ενός καλού ανθρώπου. Εγώ λοιπόν, έχω κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά και άλλα που δεν αναφέρω. Εγώ ανακάλυψα πως είμαι κακός. Εσείς;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΣ ή ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ :[

8 σχόλια:

  1. Aχχχχ γμτ.....
    τι κανω τωρα που θελω να εκφραστω και δεν μπορω να γραψω;;;;
    γκρρρρρ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ biobaxes
    κοίταξε. η συγκεκριμένη ενότητα είναι λίγο ιδιαίτερη. Όποιος τολμά υπογράφει το σχόλιο του. Για τους υπόλοιπους, υπάρχει πάντα η επιλογή του ανώνυμου σχολιασμού :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι Γιαννιδακη, δεν εχω θεμα με την επωνυμια, με το πληκτρολόγιο εχω προβλημα...με καποια γραμματα που δεν πατιουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιν Γιαν, υπάρχει μέσα μας έτσι κι αλλιώς. Απλώς τον κακό εαυτό μας τον κρύβουμε περισσότερο από τον καλό. Εξάλλου, υπάρχει και η συνείδηση που μας βοηθά, το κακό να το κρατάμε περισσότερο σαν σκέψη και να μην το κάνουμε πράξη.....
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ stavroulazerva
    συμφωνώ πως το ένα από τα δύο το κρύβουμε περισσότερο και πως και τα δύο υπάρχουν.
    Αυτό που με απασχολεί είναι σε τι αναλογία υπάρχουν στον κάθε άνθρωπο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι πολύ που μπορώ να ΞΑΝΑσχολιάσω σε αυτόν τον γνώριμο, αγαπημένο και φιλόξενο χώρο!
    Σου εύχομαι καλη δύναμη με τα πολλά που έχεις να αναρτήσεις για όλες τις προηγούμενες μέρες και καλή συνέχεια, χωρίς άλλες "εκπλήξεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου δεν είσαι κακός!!!Είσαι αξιόλογος άνθρωπος, καλός, από τους καλύτερους εδώ μεσα!!!
    Όλοι εκτιμούν την κρίση σου και τις απόψεις σου, όπως και την ποιότητα αυτών που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. :[ Μαριος
    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Άλλωστε η γνωριμία μας πάει κάποια χρόνια πίσω.
    Όμως πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει μία...κακή πλευρά στον εαυτό του. Καλό είναι να την ανακαλύψει :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το