Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Καληνωρίσματα. Βρίσκομαι σε πολύ άβολη θέση σήμερα με το θέμα που θα αναγκαστώ να θίξω, όμως κάποιες φορές αξίζει να τα βάλεις με ανθρώπους για να προστατεύσεις ιδέες, ή ακόμα καλύτερα τον ίδιο σου τον τόπο.

 

Αναφέρομαι στο ζήτημα των τσιγγάνων εδώ, στο Ηράκλειο. Η παρουσία τους στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες καταφέρνει να είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χαρακτηριστική. Από τη μια μεριά είχαμε αρκετούς τσιγγάνους να ζουν σε καταυλισμούς στην τότε παραλιακή λεωφόρο της πόλης, που κάθε άλλο παρά παραλιακή πόλη θύμιζε, καθώς αντί για καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, πάρκα και χώρους αναψυχής και περιπάτων, οι τσιγγάνοι εκμεταλλευόμενοι την απόλυτη απουσία οργάνωσης και ρυμοτόμησης της πόλης, βρήκαν ευκαιρία να εγκαταστήσουν εκεί τις σκηνές τους και να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την αισθητική της πόλης. Όμως οι τσιγγάνοι είναι άνθρωποι και σαν τέτοιοι, έχουν δικαίωμα να έχουν τον δικό τους χώρο για να, ζουν. Τα πράγματα από το 2003, άλλαξαν. Ο τότε νέος δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης είχε μεγαλεπήβολα σχέδια για την περιοχή, αναμόρφωσε πλήρως την παραλιακή, δημιουργώντας ακριβώς όλα αυτά που έλειπαν από μια σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη. Οι καφετέριες, τα πάρκα και οι χώροι περιπάτου έφτασαν και με τις κατάλληλες αποζημιώσεις, οι τσιγγάνοι έφυγαν.

 

Τώρα οι τσιγγάνοι βρίσκονται σε μια περιοχή έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Θα μπορούσε να πει κανείς πως με δεδομένο πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν κατοικείται, αποτελεί ιδανικό μέρος στέγασης για την ομάδα των ανθρώπων αυτών. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αναλογιστείτε πως σε εκείνο ακριβώς το σημείο οι “κάτοικοι” αυτοί κλέβουν το νερό που καταλήγει στα σπίτια όλων εμάς που το πληρώνουμε και πολύ περισσότερο κλέβουν ρεύμα που καταλήγει στα σπίτια μας και εμείς, επίσης πληρώνουμε. Η ανοχή των τοπικών αρχών κρατάει χρόνια και προσωπικά αν και σέβομαι τον ιδιόμορφο τρόπο ζωής τους, δεν ανέχομαι να έχουν παράνομη και δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες που εγώ πληρώνω.

 

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στη σειρά ζητημάτων με τους τσιγγάνους imageείναι πως πλέον η παρουσία τους είναι επιθετική, ιδιαίτερα στους υπαλλήλους της πολιτικής αεροπορίας που έχουν ενίοτε το ρόλο της συντήρησης του ραντάρ που βρίσκεται σε παρακείμενη περιοχή. Το ραντάρ αποτελεί μοναδικό στο είδος του στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κι όμως η λειτουργία του εξαρτάται από τους τσιγγάνους που περιορίζονται μόνο από την συνοδεία των ΜΑΤ της αστυνομίας που επιστρατεύονται για να προστατεύσουν τους συντηρητές που πηγαίνουν εκεί. Είναι αυτό που λέμε “εμ’ φταίχτες, εμ’ και καβαλάρηδες”!

 

Είμαι υπέρ της εξασφάλισης μιας περιοχής που θα πληροί υγειονομικά και άλλα κριτήρια ασφαλούς διαβίωσης για τους τσιγγάνους του Ηρακλείου και νομίζω πως αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την δική τους σεβαστή και ιδιαίτερη ιστορία, επιθυμούν το ίδιο. Δεν δέχομαι όμως να ζουν εις βάρος της πόλης μου και των κατοίκων της.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ :[

9 σχόλια:

  1. Σε χαιρετώ φίλε, συνοδοιπόρε.
    Παντού στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι τα ίδια προβλήματα με τους κατατρεγμένους τούτους ανθρώπους... Οι κυβερνώντες τους θυμόνται μόνο την εποχή των ψήφων. Και ας βασανίζει όλο τον Ελληνικό λαό, αυτή η ανθρώπινη κατάντια!!!
    Είναι τα στάνταρ "κουκιά" βλέπεις της εκλογής του..
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο, σεβαστό και έγκυρο όπως πάντα! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :[ Annyra Math
    ας ελπίσουμε να δοθεί σύντομα μια λύση στο θέμα. Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση εκατέρωθεν :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλος καταπληκτικός προβληματισμός και πάλι. Συγκρούονται μέσα μου εφτά κόσμοι και βάλε. Η μόνη λύση που μπορώ να φανταστώ πως είναι η καλύτερη, είναι μακρόχρονη και δεν σηκώνει αλλαγή πολιτικής καθώς τα πολιτεύματα αλλάζουν τα πάντα από την μια μέρα στην άλλη με το που έρχονται μπροστά. Να ψηφηστεί νόμος κατ εξαίρεση που να επιβάλει σοβαρότατες κυρώσεις (χωρίς αναστολή) σε όποιον δεν στείλει στο σχολείο το παιδί του στην ηλικία που του πρέπει. Έπειτα, να επιβάλεται δια του ίδιου νόμου να σταματήσει την εκπαίδευση μόνο όταν θα έχει πανεπιστημιακό πτυχίο στα χέρια του. Να απαγορευτεί σε Τσιγκάνο η κυκλοφορία, εκτός αν έχει πτυχείο πανεπιστημίου. Αυτό. Μόνο αυτό. Γίνεται; Όταν αυτά τα παιδιά περάσουν εικοσιπέντε χρόνια τριβής στην εκπαίδευση, με τι κουράγιο αργότερα θα γυρίσουν πάλι στα ίδια όταν θα μπορούν να ζήσουν μιοα πιο όμορφη ζωή από την των πατέρων τους;
    ΟΧΙ ΟΧΙ ΣΒΗΣΤΑ ΟΛΑ, ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ. ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΞΕΧΝΑ ΤΟ. ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ Η ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ Αχιλλέας
    φίλε Αχιλλέα όπως γράφω και στο κείμενο, σέβομαι την ιδιαιτερότητα των ανθρώπων αυτών και ως εκ τούτου σέβομαι το δικαίωμα τους να ζουν όπως και όπου το επιθυμούν. Τάσσομαι υπέρ του εξαναγκασμού της φοίτησης των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά όχι πέρα από αυτό.
    Αυτό που ζητάω είναι να έχουν όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις όπως και τα ίδια δικαιώματα σε αυτόν τον δημοκρατικό τόπο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοι, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, γνωρίζουμε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων......και τα όσα μας δημιουργούν, αλλά χρόνια τώρα είναι αυτή η κατάσταση.....-Λυπάμαι για τον τρόπο ζωής τους αλλά και αγανακτώ γιατί δεν εκτιμούν και πολλές φορές μάλιστα σε προδίδουν με την συμπεριφορά τους.......ThaliaK1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. :[ ThaliaK1
    δεν είμαι ρατσιστής. Αντιλαμβάνομαι όμως την ανάγκη ισόβαθμων υποχρεώσεων από όλους, αντιλαμβάνομαι και για την αγανάκτησή σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το παράκανα με το χιούμορ και ζητώ συγνώμη, από το ΟΧΙ ΟΧΙ και κάτω είναι αποτυχημένο χιούμορ. Φυσικά και δεν τα εννοώ. Πιστεύω πως επειδή ακριβώς είναι ανυπότακτοι στην εκπαίδευση, ένας σκληρότερος νόμος παραδειγματικός για την ως σήμερα αιώνια στάση τους άρνησης της σύγχρονης κοινωνίας όσον αναφορά τις υποχρεώσεις τους, αιτούμενοι όμως τα καλά που απολαμβάνουν παράλληλα με εμάς, θα τους αναγκάσει αν είναι αδέκαστος και σκληρός, να εκσυγχρονιστούν και αναμορφοθούν προς το καλύτερο. Άντε να τους δούμε και γιατρούς δικηγόρους εκπαιδευτικούς συγγραφείς έλα και βουλευτές που σου λέω (μη μας πει κανείς και ρατσιστές, κατάλαβες; χαχα)
    : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το