Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Καληνωρίσματα. Διαβάζοντας την ιστορία της Κρήτης από την εποχή της Μυθολογίας, θα διαπιστώσει κανείς τη σημαντικότητα που κατείχε το νησί μεταξύ άλλων και για τη γεωγραφική του θέση. Πράγματι, η Κρήτη αποτελούσε μια προκλητική όαση για θαλασσοπόρους περαστικούς, για τους αιγύπτιους έμπορες που επιθυμούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στα βόρεια, για τους ενετούς που αξιολόγησαν σωστά την θαλάσσια δύναμη του νησιού εξαιτίας του κομβικού σημείου που ενώνει την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία.

Σήμερα, η Κρήτη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των συμφερόντων imageεξαιτίας αυτού που κρύβει στα έγκατά της. Η συζήτηση για την περίφημη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έφερε στην επιφάνεια έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο που ανήκει στους έλληνες, την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Λέγεται πως ο πλούτος που κρύβει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο γύρω από την Κρήτη είναι τεράστιος και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία. Όμως δεν είναι όλα τόσο απλά. Πολλοί θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την εξόρυξη στα ανοιχτά του νησιού και μαντέψτε, οι τούρκοι θα έχουν ιδιαίτερα προκλητική παρουσία στη Μεσόγειο σε μια τυχόν τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Όπως έχουν δηλώσει ήδη από το Ισραήλ, οι ίδιοι θα υπερασπίσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ελλήνων της ΑΟΖ τους κι έτσι η φαντασία μας μπορεί να φτάσει ακόμα και σε θερμά επεισόδια ανάμεσα στις τρεις χώρες όπως πρόσφατα στην Κύπρο.

Η ουσία παραμένει. Η Κρήτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και χωρίς υπερβολή θα αποτελέσει μια σημαντικότατη συνιστώσα στην ανάπτυξη και ευημερία του κράτους. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση τα σχέδια για την Κρήτη δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ. Σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός τεράστιου υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και ύστερα την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα με σκοπό να μεταφέρονται έτσι τα κοιτάσματα στην ευρωπαϊκή αγορά. Εννοείται πως αυτό είναι ένα κέρδος που απλά δεν μπορούμε να χάσουμε από τη στιγμή που οι σχέσεις Ισραήλ και τουρκίας είναι… εμπόλεμες κι έτσι μένει μόνο η Ελλάδα μέσω της Κρήτης για να επωμιστεί αυτήν την σπουδαία μεταφορά που μεταφράζεται σε σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη.

Έτσι ή αλλιώς, η Κρήτη, συνεπέστατη με την ιστορία της, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην Μεσόγειο και να αποτελεί κυριολεκτικά το σταυροδρόμι των τριών ηπείρων από τη στιγμή που το ενεργειακό αύριο της Ευρώπης θα κρέμεται από τη Μεγαλόνησο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το