Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΙΚΗΣΕ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Καληνωρίσματα. Όλοι βιώσαμε έντονα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, ο Παπανδρέου απέσυρε την πρόταση δημοψηφίσματος και πήρε τον ψήφο εμπιστοσύνης με την προϋπόθεση πως θα διαλύσει την κυβέρνηση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας ή σωτηρίας.

Όπερ και έγινε με τη διαφορά πως δεν κύλησαν όλα τόσο ομαλά. Υπήρξαν σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι να καταλήξουμε σήμερα να imageέχουμε πρωθυπουργό. Η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε να συμμετέχουν τα στελέχη της στο νέο κυβερνητικό σχήμα, προφανώς για να μη στιγματιστούν εν όψει της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά προσεχώς. Η ευθυνοφοβία της συνεχίστηκε όταν έθεσε την 19η Φεβρουαρίου ως κόκκινη γραμμή για ημερομηνία εκλογών. Ασφαλώς και η πλευρά του κυρίου Σαμαρά επιθυμεί να γίνουν το συντομότερο εκλογές πριν η δημοτικότητά του κόμματός του πέσει ή ανακάμψει αυτή του ΠΑΣΟΚ. Τέλος η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ζητούσε αλλαγές σε πέντε Υπουργεία, χωρίς όμως να θέλει να αντικατασταθούν από δικά της στελέχη! Το μόνο σίγουρο είναι πως η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει από αυτήν την διαδικασία. Κατάφερε να “ρίξει” την κυβέρνηση Παπανδρέου έστω και χωρίς εκλογές και πλέον η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανήκει στο παρελθόν ανοίγοντας το δρόμο στη Νέα Δημοκρατία και πάλι μετά από δύο μόλις χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο (πρώην) πρωθυπουργός της χώρας κατάφερε με έναν κινηματογραφικό ελιγμό να ταρακουνήσει όλο τον πολιτικό και οικονομικό (βλέπε χρηματιστήρια) πλανήτη, όταν από το δημοψήφισμα που πρότεινε δέχθηκε με μια πράξη αυτοθυσίας και πάταξης του πολιτικού εγωισμού να ρίξει την κυβέρνηση του αφού πρώτα έπεσε ηρωικά λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία αλλά και την ευθύνη στον μεγάλο της πολιτικό αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία. Η πράξη αυτή, αποτελούσε εντολή λαού και ικανοποιήθηκε ενώ το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος του κόμματος ήταν ακριβώς η μέρα της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, όταν ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος συνεργάστηκαν πολύ στενά συσπειρώνοντας το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά μετά το 2009. Δεδομένων των γεγονότων το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε από την εξουσία κυνηγημένο (όπως πολλοί προέβλεπαν) αλλά ανοίγοντας παράθυρο συνεργασίας για το κοινό καλό κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Η μεγάλη απογοήτευση έρχεται από τα μικρότερα κόμματα, κυρίως της Αριστεράς. Στο κάλεσμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην πρόκληση συμμετοχής στην ιστορική κυβέρνηση συνεργασίας, τα Αριστερά κόμματα αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων όχι μόνο αρνούμενα να συμμετέχουν εκπροσωπώντας τις ιδέες και τον λαό που τα στηρίζει, αλλά και επειδή από την πρώτη ημέρα με δηλώσεις των στελεχών τους αντιτάθηκαν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία του λαού και έλαβαν ήδη επιθετική στάση σε αυτήν. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στη ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη: πως οι έλληνες δεν μπορούν ποτέ να είναι μονοιασμένοι.

Οι εκκρεμότητες δεν τελειώνουν εδώ. Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό ο οποίος αφότου ολοκληρωθεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ως τότε αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η διακύμανση της πολιτικής στη χώρα μας μέσα από την προετοιμασία των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των υπολοίπων, για την εκλογική αναμέτρηση και πολύ περισσότερο, για τον τρόπο που αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας θα επηρεάσει την διακύμανση αυτή.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ :[

6 σχόλια:

  1. ....!!!!
    Καμιά φορά αναρωτιέμαι, αν αυτα που γράφεις τα πιστεύεις ή τα γράφεις με ύφος ειρωνικό... (βλέπε 3η παράγραφος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα δες εδώ!

    http://pasokhtefra.blogspot.com/2011/11/blog-post_07.html

    Η σοβαροφάνεια του χώρου δεν σημαίνει και σοβαρότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην μπαίνεις στον κόπο να το διαβάσεις απλά ρίξε μια ματιά στα σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ biobaxes
    Ελένη μου δεν είναι καθόλου ειρωνικό ή απίστευτο πως τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος κρεμόταν κυριολεκτικά από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δηλαδή από τις αποφάσεις του πρώην -πλέον- πρωθυπουργού :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι βρε Γιαννιδάκη μου, δεν αντιλέγω, ολονών τα αυτιά ήταν στραμμένα στις ειδήσεις. Αλλο είπα εγώ, οτι κατα κάποιον τρόπο μας παρουσιάζεις τον Πρώην προθυπουργό μας σαν ήρωα ενώ, τουλάχιστον κατα την άποψή μου, ο άνθρωπος έχεις γελοιοποιηθεί πολλές φορές εντός και εκτός χώρας. Την ψήφο εμπιστοσύνης την πήρε από πολλούς αφού υποσχέθηκε παραίτηση αμέσως μετά, κάτι το οποίο και δεν έκανε. Ε, για ποιόν ήρωα μιλάμε τώρα...

    Ο ανώνυμος καλά είναι να βάζει και το όνομά του. Η ανωνυμία δεν μας λέει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :[ biobaxes
    ο Παπανδρέου δεν είναι ήρωας. Αν θέλουμε να πούμε πως το γεγονός πως ανέλαβε το πολιτικό κόστος 30 ετών, είναι ηρωικό, τότε ναι, είναι.
    Όμως ο τρόπος που έπεσε η κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρος και αξίζει να το επισημάνουμε αυτό.

    Όσο για τον φίλο αναγνώστη που δεν καταθέτει το όνομά του, πρέπει να δηλώσω κολακευμένος. Δε διαβάζει μονάχα το yannidakis, αλλά και τα blogs στα οποία σχολιάζω. Ευχαριστώ.
    Άλλωστε μετά από έξι χρόνια στον χώρο κατάφερα να περάσω στην σοβαροφάνεια. Μέχρι την σοβαρότητα έχω ακόμα χρόνο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το