Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Καληνωρίσματα. Αν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε με “νύχια και με δόντια” την πιθανότητα χρεωκοπίας και εξόδου απ’ το ευρώ, τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη; Στις χώρες που παρά τα δικά τους προβλήματα, είναι πιο σταθερές και οικονομικά ισχυρές; Η απάντηση αφορά το μέλλον της Κοινότητας και δόθηκε προσφάτως διά στόματος του προέδρου της πολωνικής δημοκρατίας, Bronisław Komorowski ο οποίος δήλωσε: “Η ιστορία της Ευρώπης είναι ιστορία συγκρούσεων, διχασμών και πολέμων αλλά και μάρτυρας ανίκητης επιθυμίας για ενοποίηση”.

Πράγματι, προσπαθώντας να λύσουμε τα (κυρίως οικονομικά) προβλήματα της Ένωσης καταλήγουμε συνήθως σε αδιέξοδα και πολιτικούς τριγμούς. Ακόμα συζητάμε για την έξοδο μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα και αυτό κάθε άλλο παρά στοιχεία κοινοποιημένης ομάδας δείχνει. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα. Προσπαθεί να διατηρεί την διαφορετικότητα στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής κάθε κράτους-μέλους, όμως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει και ένα οριοθετημένο πλαίσιο πέρα από το οποίο θα απειλείται η ταυτότητα της Ευρώπης. Μιλάω για κοινή πολιτική σε θέματα μετανάστευσης (Συνθήκη Σέγκεν), οικονομίας (ευρώ), πολιτισμού (αθλητικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μουσικοί διαγωνισμοί) και πολλά άλλα. Σε αυτήν την ομοιογένεια στην οποία αναφέρομαι, είμαστε ακόμα στα πρώτα μας βήματα, ακόμα κι αν η ΕΟΚ, μετράει αρκετές δεκαετίες. Μόλις τώρα προσπαθούμε να βρούμε έναν κοινό προσανατολισμό για να πορευτούμε στα εκάστοτε προβλήματα, ενωμένοι.

Η οικονομική κρίση είναι εξαιρετικό παράδειγμα διδαχής και εφαρμογής. imageΌσοι αρνούνται να δουν πως η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν τους αφορά, όχι απλά διαψεύδονται αλλά πλέον αναγκάζονται να προσφέρουν και οικονομική βοήθεια. Προσφάτως γινόντουσαν δημοσκοπήσεις για το αν οι ευρωπαίοι πολίτες ήταν υπέρ της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι απαντήσεις τους έδειξαν πως και εκείνοι δεν είναι καθόλου περισσότερο ευρωπαίοι από εμάς. Αν η Περιφέρεια Δωδεκανήσου είχε ανάγκη από χρήματα, θα αποτελούσε θέμα συζήτησης για το αν όλοι οι υπόλοιποι μακεδόνες, κρήτες, στερεοελλαδίτες, πελλοπονήσιοι κλπ. θα βοηθούσαμε; Κάτι τέτοιο έχουμε και εδώ. Σήμερα, το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι λίγο-πολύ (εμείς πολύ) είναι η μοναδική ευκαιρία για την Ένωση να φανεί δυνατή και ενωμένη και όχι σε κρίση ταυτότητας για επανεξέταση των κριτηρίων διατήρησης των μελών της σε αυτή.

Ο πολωνός πρόεδρος το είπε εύστοχα. Το επόμενο βήμα προόδου για την Ευρώπη, θα είναι η ένταξη της επόμενης χώρας στην οικογένεια της Κοινότητας και του ενιαίου νομίσματος και όπως θα ξέρετε, οι χώρες σε εκκρεμότητα είναι πολλές. Είμαστε όλοι ευρωπαίοι! Δεν υπάρχει πολύ ή λίγο. Το ποτάμι τώρα δε γυρνά, μονάχα την πρόοδο όλων μπορούμε να κοιτάζουμε.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΥΡΩΠΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το