Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός τετάρτης - ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Καληνωρίσματα. Πριν πολλές δεκάδες χρόνια η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης υπήρξε όραμα του Αδόλφου Χίτλερ, μόνο που η προσπάθεια του να το πραγματοποιήσει ήταν κάπως… βίαιη. Η ιστορία έγραψε. Ο Χίτλερ εγκληματίας. Η ευκαιρία χάθηκε. Πάμε παρακάτω.

Πολλά χρόνια μετά, πολλοί ήταν αυτοί που συμφωνούσαν πως τα κράτη της Ευρώπης έπρεπε να ενωθούν. Αυτό μας έφερε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα με ίσως την πιο διασημότερη δραστηριότητα του, την Κοινή Αγροτική Πολιτική που πέρασε πολλά στάδια και ενίσχυσε σημαντικά των περιφερειακό αγροτικό τομέα.

Στο πέρασμα των χρόνων όμως, η ιδέα ένωσης μετουσιώθηκε σε μια πιο ουσιαστική προσπάθεια που κατέληξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. αποτέλεσε το έναυσμα μιας προσπάθειας ενιαίας ανάπτυξης και πολιτικής σε όλα τα κράτη-μέλη της. Όλα πήγαιναν πραγματικά καλά με πολλά λεφτά να περνούν στα χέρια των τοπικών κυβερνήσεων μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που αποτέλεσαν μια πραγματική αφορμή ανάπτυξης και ευημερίας στην περιφέρεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενσωμάτωνε ολοένα και περισσότερες χώρες στις τάξεις της με την προϋπόθεση πως αυτές ικανοποιούσαν κάποια κριτήρια. Σήμερα τα κράτη-μέλη είναι είκοσι επτά. Το επόμενο βήμα μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης ήταν ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα. Το Ευρώ (). Πραγματικά, πολλές χώρες αντάλλαξαν το νόμισμα τους με το ευρώ και όλα συνέχισαν να δείχνουν αρμονικά δημιουργώντας σε χρόνο μηδέν ένα νόμισμα πιο ισχυρό από το δολάριο.

Έπρεπε να έρθει μια σοβαρή δοκιμασία, αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έπληξε και την Ευρώπη και η οποία τελικά imageκατέδειξε μια σειρά από μακάβριες αλήθειες για την ένωση αυτή, για να διαλυθεί το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης σαν συννεφάκι. Μπορεί όλο αυτό το διάστημα να γινόταν μια μεγάλη προσπάθεια μιας ενιαίας ανάπτυξης, όμως σε καμία περίπτωση αυτή δεν ήταν προσαρμοσμένη στα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Αυτό ήταν λάθος. Ήταν σαν ένας δάσκαλος να δίδασκε το ίδιο μάθημα στους μαθητές της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης τάξης του Λυκείου. Τα αποτελέσματα φάνηκαν την ημέρα των εξετάσεων, όταν δηλαδή η κάθε χώρα ξεχωριστά έπρεπε να δείξει πως μπορεί να ξεπεράσει την κρίση που μάστιζε όλο τον κόσμο. Ε, λοιπόν πολλές χώρες έμειναν μετεξεταστέες και ανάμεσά τους η Ελλάδα. Ακόμα και με πολλές προσπάθειες συλλογικές ή μη, το παράδειγμα της Ελλάδας έδειξε πως τελικά η Ευρώπη δεν είναι τόσο ενωμένη όσο όλοι θα ήλπιζαν.

Το παράδειγμα της Ελλάδας ανέδειξε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και πολιτικών που δε θα αφορούν την οικονομία ή την επιτήρηση χωρών που δεν φτάνουν στο επίπεδο των πιο δυνατών εταίρων τους, αλλά τον τρόπο εναρμόνισης της ανάπτυξης τους με τρόπο που θα είναι προσαρμοσμένος στα δεδομένα της κάθε χώρας. Αν πραγματικά ο στόχος είναι μια ενωμένη Ευρώπη, τότε οι δράσεις πρέπει να σκοπεύουν σε ουσιαστική και όχι καταναγκαστική ενιαία ανάπτυξη, καθώς αυτό μάλλον είναι ουτοπικό. Υπάρχει ακόμα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ή αυτό χάθηκε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΙΑΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το