Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΜΙΑ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΝΕΡΟ

Καληνωρίσματα. Με το τέλος αυτού του χρόνου σε λίγες μέρες τελειώνει και η προεδρεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια προεδρεία που συνέπεσε με την χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια χώρα. Το ξέσπασμα, ή μάλλον την εξάπλωση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη. Πως τα πήγε λοιπόν η Πολωνία;

Σε μια αξιολόγηση που το 5 είναι το άριστο και το –5 το χείριστο, η imageΠολωνία επάξια κερδίζει το μηδέν! Ναι, αυτό το ταπεινωτικό νούμερο σε μία χώρα που δεν κατάφερε να κάνει απολύτως τίποτα. Σίγουρα δεν της χρεώνουμε την κατάσταση στην Ευρώπη. Δεν φταίει η Πολωνία για την κατάσταση στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και αργότερα την Ιταλία. Δεν ευθύνεται που η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάλυση και το ευρώ τείνει να γίνει περίγελος της οικονομίας που αντιπροσωπεύει. Στις δράσεις τις χρεώνεται η προσπάθεια ανασυγκρότησης των χωρών σε μια σειρά από ζητήματα που δεν αφορούν όμως την οικονομία.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ήταν αρκετό. Αν κάτι έγινε στην Ευρώπη, οφείλεται στην Ελλάδα. Με το πρόβλημα της Ελλάδας αναδύθηκε το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης που δεν είναι απλά οικονομικό, αλλά πολιτικό. Ουσιαστικά οι γάλλοι και οι γερμανοί έκοβαν και έραβαν κατά το δοκούν. Εκείνοι όριζαν νέες συνθήκες και νέα μνημόνια, νέες συνεργασίες και άλλαζαν συμφωνίες. Εντάξει, δε θα γίνω γραφικός, εξάλλου όλοι γνωρίζουμε πως ακόμα και η Αγγλία μη μπορώντας να υποστηρίξει τα συμφέροντά της τέθηκε εκτός των τελευταίων εξελίξεων που και πάλι έτρεξαν από τον γαλλογερμανικό άξονα. Που υπήρξε σε όλα αυτά η Πολωνία; Πουθενά! Είχε τουλάχιστον χρέος να οργανώσει τις συνομιλίες και να φροντίσει για την ομαλότητα των εξελίξεων. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να τις καθορίσει, αλλά θα μπορούσε τις οργανώσει.

Η προεδρία της Πολωνίας ολοκληρώνεται χωρίς να έχει φανεί σε τίποτα. Ενσωματώθηκε πρόσφατα στην Ένωση, έγινε η πολυπληθέστερη χώρα της Κοινότητας αυξάνοντας τον πληθυσμό της κατά πολλά εκατομμύρια και τώρα παραδίδει την προεδρία ταπεινωμένη που δεν μπόρεσε να αφήσει το στίγμα της στην δύσκολη αυτή συγκυρία. Αντίο 2011, αντίο Πολωνία. Και οι δυο… μας υποχρεώσατε!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το