Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΗΜΗ ΠΟΥ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ

Καληνωρίσματα. Ελλάδα. Στο άκουσμα της κάποτε σκεφτόταν ο μέσος πολίτης του κόσμου τον ήλιο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραλίες, το φαγητό. Σήμερα; Δεν νομίζω πως κάτι από αυτά έχει εκλείψει, όμως προσθέστε το χρέος, τον μαρασμό, την κρίση, τη διαφθορά, την ευθύνη για την κατάρρευση της ευρωζώνης και άλλα σωστά ή λανθασμένα. Και ξέρετε κάτι; Όσο περνάει ο καιρός η άποψη πολλών αλλάζει αρνητικά και πρέπει να σημειώσουμε πως η φήμη της χώρας μας είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί ευημερίας. Πως λέμε πως ο παππούς έφυγε από τη ζωή με πολλά χρέη αλλά με το όνομά του καθαρό; Κάτι τέτοιο!

Η φήμη της χώρας μας βέβαια δεν εξαρτάται μονάχα από τους κατοίκους imageκαι διοικούντες της. Βλέπετε ένα μεγάλο μερίδιο στην εξάπλωση και διατήρηση της θετικής αύρας που άλλοτε ακολουθούσε τη χώρα μας, εξαρτάται από τους εκατομμύρια έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Έλληνες πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς που είτε κατέφυγαν στο εξωτερικό ψάχνοντας κάποτε για ένα καλύτερο αύριο είτε υπήρξαν σπουδαίοι επιστήμονες που η Ελλάδα δεν μπόρεσε ποτέ να απορροφήσει τις ικανότητες τους. Οι μεν πρώτοι είναι συνήθως πλούσιοι πατριώτες που δημιουργούν μεγάλη περιουσία και αναμιγνύονται στα τοπικά και ομογενειακά κοινά και οι δε δεύτεροι γίνονται ανάρπαστοι από διάσημα ερευνητικά κέντρα του κόσμου. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Λένε πως οι έλληνες της ομογένειας μπορούν (αριθμητικά) να φτιάξουν μια δεύτερη Ελλάδα, όμως τι Ελλάδα θα έφτιαχναν; Την απάντηση δίνουν κατά διαστήματα οι ίδιοι. Πρόπερσι με το περιστατικό των διάσημων καλλιτεχνών των ΗΠΑ που θα πήγαιναν να τραγουδήσουν στα εγκαίνια πανάκριβου ξενοδοχείου του ψευδοκράτους, που εμπόδισαν την τελευταία στιγμή, αλλά και φέτος που με ειδική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και με άδεια ελλήνων ζωγράφων, πολλοί ομογενείς χρησιμοποιούν πίνακες ζωγραφικής αποτυπωμένους σε σουπλά (καλά διαβάσατε) για να προωθήσουν την χώρα στο εξωτερικό. Είχα διαβάσει μάλιστα πως έλληνες του Hollywood με μπροστάρη τον διάσημο ηθοποιό Ζαχαρία Γαλλυφιανάκη, μοίραζαν και κυκλοφορούσαν με μπλουζάκια που έγραφαν θετικά μηνύματα για την Ελλάδα. Σίγουρα τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά αποτυπώνουν όμως πως απλές σκέψεις και πολύ πατριωτική διάθεση, μπορεί να κάνει την διαφορά στην φήμη της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Αν ο καθένας από αυτούς τους έλληνες μπορούσε να μας στέλνει κάθε χρόνο μισό τουρίστα (χωρίς την οικογένειά του) θα είχαμε κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν κάτι πολύ απλό(;). Την φήμη που χτίζουν οι έλληνες του εξωτερικού για να στείλουν τουρίστες στη χώρα μας, να την διατηρούμε κι εμείς εδώ αφού αυτοί φύγουν από εδώ. Το ‘χουμε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΦΗΜΗ ΜΑΣ :[

7 σχόλια:

  1. Κάποτε ένας γείτονας του Νασρεντίν, τον βρήκε γονατισμένο έξω από το σπίτι του να ψάχνει κάτω στο δρόμο για κάτι.
    «Τι έχασες, Χότζα μου», τον ρωτάει.
    «Το κλειδί μου», απαντάει ο Νασρεντίν.
    Αφού τον παρακολούθησε ο γείτονας για λίγα λεπτά να ψάχνει, τον ρωτάει:
    «Και πού σου έπεσε το κλειδί σου, Χότζα μου;»
    «Μέσα στο σπίτι μου», απαντάει εκείνος.
    «Και γιατί τότε, το ψάχνεις εδώ έξω;»
    «Γιατί, εδώ έχει περισσότερο φως», απάντησε ο Χότζας.

    Δύσκολο πολύ δύσκολο το ερώτημά σου σήμερα Yan.Για να καρποφορήσουν οι όποιες ιδέες πρέπει να βγουμε απο τον φαύλο κύκλο της κοντόφθαλμης λογικής.Ο μεν επιχειρηματίας λειτουργεί με τη λογική του take the money and run" σε αλλες χωρες,το δε κράτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κρίση με τη λογική του Χοτζα που ψάχνει τα κλειδιά του.( κλειδί=ιδέες, φως= αύξηση φόρων και μειώσεις μισθών).
    Αν εγω διαφημίσω οτι φτιάχνω καλύτερο γαλλικό νύχι απο τις Γαλλίδες μανικιουρίστες ή πιο νόστιμο κανταίφι απο την Τουρκάλα λες να τη σώσω την Ελλαδίτσα?Δύσκολο πολύ δύσκολο το ερώτημά...
    http://www.youtube.com/watch?v=x2lhFtS4g8s&feature=player_embedded

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ lydia1196
    αν όμως μένεις στο εξωτερικό και μπορείς να επηρεάσεις τον κοινωνικό σου κύκλο, τότε θα έχεις βάλει το δικό σου λιθαράκι για να τη σώσεις :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω δηλώσει και παλαιότερα ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πιο αληθινοί Έλληνες και μεγαλύτεροι πατριώτες από εσάς που ζείτε εκεί! Οι Έλληνες που άφησαν την Ελλαδίτσα για κάτι καλύτερο δεν μένουν με μια πίκρα στο στόμα που η πατρίδα τους δεν μπόρεσε να τους προσφέρει αυτά που αποκτήσανε αλλού αλλά αντίθετα ζουν με μια μόνημη νοσταλγία της γενέτηρας και μια περηφάνια που την μεταδίδουν και στα παιδιά τους.
    Είναι λυπηρό, εσείς που ζείτε εκεί να μην μπορείτε να πενέψετε την χώρα μας και να απαληθέψετε αυτά που εμείς με ενθουσιασμό λέμε στους ξένους!
    Ο κινισμός που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο Έλληνα με απογοητεύει και με κάνει να αμφιβάλω αν πραγματικά υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. :[ Niko Spiridakis
    όπως όλοι οι αναγνώστες και φίλοι μου γνωρίζουν, είμαι ο πρώτος που θα καταδικάσει τα γνωστά φαινόμενα μιζέριας και ανθελληνισμού από τους ίδιους τους έλληνες πολίτες που υποσυνείδητα έχουν συμβολή στην τραγική αυτή κατάσταση, όμως στο σημείο αυτό πρέπει να εκθειάσουμε και την αντίθετη μεριά. Λένε πως "έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις" και αυτό ισχύει και για τους ομογενείς.
    Ας μείνουμε στο ότι ο καθένας οφείλει να πράττει ότι του αναλογεί εντός ή εκτός. Στο ιδανικό σενάριο, εσείς θα διαφημίζετε, εμείς θα σας δικαιώνουμε :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ πως έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις αλλά καμιά φορά πρέπει να βγαίνεις από το χορό και να τον κοιτάς απ' έξω να δεις αν είναι σωστός ο κύκλος... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (σχόλιο από το facebook)
    Kostas Voyiatzis - παρα πολυ καλο αρθρο!αν και δεν βλεπω τον τροπο που μπορει να υπαρχει αυτη η φημη που προυποθετεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :[ Kostas Voyiatzis
    ευχαριστώ Κώστα μου.
    είμαι σε θέση να ξέρω πως οι περισσότεροι έλληνες του εξωτερικού εξακολουθούν να διαφημίζουν τα "καλά" της χώρας μας, το αν εμείς τώρα τα δικαιολογούμε, είναι άλλη υπόθεση :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το