Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ

Καληνωρίσματα. Στις μέρες μας μπορούμε να βρούμε πολλά προβλήματα στην κοινωνία μας, κάποια από τα οποία καθιστούν την ζωή μας ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μεταξύ αυτών αναφέρω την εγκληματικότητα.

Η εγκληματικότητα στις μέρες μας έχει ανέβει κατακόρυφα και αυτό βασικά οφείλεται σε δύο παράγοντες ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Αφενός στην βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας βυθίζοντας αμέτρητους πολίτες στην εξαθλίωση με αριθμούς που σοκάρουν και πέραν της ανεργίας καταδεικνύουν και επίπεδα χαμηλότερα από τα όρια της φτώχιας. Ο κόσμος μη έχοντας εναλλακτικές λύσεις καταφεύγει στην παρανομία και την εγκληματικότητα, κάτι το οποίο εννοείται πως καταδικάζω. Αφετέρου μελετάμε τις στατιστικές που αναφέρουν πως η ανεξέλεγκτη εισχώρηση λαθρομεταναστών στην χώρα είχε σαν αποτέλεσμα την γκετοποίηση συγκεκριμένων περιοχών όπως για παράδειγμα το κέντρο των Αθηνών και την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας υπό την αδυναμία της αστυνομίας να ελέγξει την δραστηριότητά τους. Άνθρωποι από χώρες όπου η βία και η παρανομία δεν είναι τόσο κατακριτέα όσο στις δυτικές κοινωνίες.

Εντάξει, η εγκληματικότητα είναι μεγάλο πρόβλημα. Και τώρα τι κάνουμε; Οι λύσεις στις δύο αιτίες που ανέφερα παραπάνω, είναι πολιτικές και δεν μας απασχολούν στο σημερινό κείμενο. Έτσι, με δεδομένη την κρίση εγκληματικότητας οφείλουμε να εξετάσουμε τρόπους αντιμετώπισης. Μία απλή λύση είναι να αυξήσουμε την αστυνομική δύναμη και τις περιπολίες στις γειτονιές και στις εμπορικές ζώνες. Μια άλλη να αυξήσουμε τους χώρους των φυλακών και να κάνουμε πιο αυστηρές και πολύχρονες τις ποινές των διαφόρων εγκλημάτων με αποτέλεσμα να “χωρέσουμε” περισσότερο κόσμο στις φυλακές.

Η πιο επαναστατική όμως λύση μας έρχεται από την Καλιφόρνια όπου στην περιοχή του Σάντα Κρουζ η αστυνομία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια την εφαρμογή ενός λογισμικού προγράμματος πρόβλεψης εγκλημάτων. Αν έχετε παρακολουθήσει την κινηματογραφική ταινία Minority Report, μην ενθουσιάζεστε. Δεν μιλάμε για θεούς εδώ, αλλά για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί με μια μεγάλη βάση δεδομένων στην imageοποία εισάγονται δεδομένα από όλες τις υπάρχουσες εγκληματικές ενέργειες, καθώς και ένα σωρό σχετικές και –φαινομενικά- άσχετες πληροφορίες που τις συνόδευαν. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών εξάγει κάποια αποτελέσματα με βάση τα οποία η αστυνομία εντείνει τους ελέγχους της σε συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμα και χώρους, ορισμένες χρονικές στιγμές της ημέρας. Μην το γελάτε καθόλου διότι το πρόγραμμα είχε ακρίβεια προβλέψεων 25% και κατά συνέπεια συνέβαλλε αποδεδειγμένα στη μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή!

Η τεχνολογία εξελίσσεται και τα μηνύματα που μας αφήνει στον τομέα της πρόληψης εγκλημάτων είναι άκρως ενθαρρυντικά. Ίσως να μην είναι εφικτό να προβλεφθεί το ‘ποιός’ θα διαπράξει το έγκλημα (αλλά καλομελέτα κι έρχεται), όμως το να ξέρουμε πως σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προβλεφθεί το ‘που’ και το ‘πότε’ μας παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας. Δε νομίζετε;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟ :[

5 σχόλια:

  1. Άκρως επίκαιρο και, δυστυχώς, πάντα διαχρονικό το θέμα που περιγράφεις.
    Πράγματι, η εγκληματικότητα στις μέρες μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες να αυξάνεται ολοένα περισσότερο. Η λύση που εφαρμόζεται στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια, μου φαίνεται πολύ καλή, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να έχει ανάλογη επιτυχία και στη χώρα μας, που η χρήση της τεχνολογίας δεν βρίσκεται - ακόμη, στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Τουλάχιστον, όχι σε όλους τους χρήστες της. Ίσως, με μια σωστή εκπαίδευση να λειτουργούσε αυτό το μέτρο αποτελεσματικά, δεν ξέρω.
    Μερικές φορές, έχω την αίσθηση ότι η Αστυνομία (στη χώρα μας), είτε αδιαφορεί, είτε φοβάται να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα.
    Χρειάζεται αναδιοργάνωση και ενίσχυση σε έμψυχο υλικό στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερος εξοπλισμός, εφόσον από προσωπική έρευνα, έχω διαπιστώσει ότι σε πολλά τμήματα δεν έχουν καν υλικό να γράψουν μια απλή αναφορά!
    Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να γίνουμε πιο υπεύθυνοι και οργανωμένοι. Δεν γίνεται να βλέπεις τον κύριο μπροστά σου στη λαϊκή, ή στο λεωφορείο και να έχει το πορτοφόλι του στην πίσω τσέπη του παντελονιού και μετά να διαμαρτύρεται, ότι τού το βούτηξαν! Με άλλα λόγια, πρέπει κι εμείς να πάρουμε κάποια στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης. Δεν κυκλοφορούμε με χρήματα στην τσάντα, αφήνουμε τα σημαντικά έγγραφα σπίτι μας (ταυτότητα κ.τ.λ., έχοντας μόνο μια φωτοτυπία τους)και, όταν κυκλοφορούμε πεζή, προσέχουμε όσο μπορούμε γύρω μας τυχόν ύποπτες κινήσεις. Δεν ξεχνιόμαστε, ούτε περπατάμε αφηρημένοι...
    Καλή συνέχεια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Theresa
    ναι, πρέπει να προσέχουμε σίγουρα. Αλλά αδυνατώ να δεχτώ πως πρέπει να κυκλοφορώ με ελλείψεις επειδή ίσως με κλέψουν. Είναι μια βεβήλωση της προσωπικότητάς μου την οποία δεν αποδέχομαι. Και δεν την ακολουθώ κιόλας. Προσέχω, δεν προκαλώ, όμως δεν κάνω εκπτώσεις..
    Το μόνο μου πρόβλημα ήταν ανέκαθεν τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Για αυτούς ναι, φοβάμαι :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Yanni...Μα, ούτε εγώ το δέχομαι και, βεβαίως έχεις δίκιο. Όμως, τουλάχιστον, μέχρι να βρεθεί μια λύση, γλυτώνεις τη βάσανο της γραφειοκρατίας προκειμένου να ξαναβγάλεις τυχόν σημαντικά έγγραφα.
    Όπως και νάχει, για την αντιμετώπιση του θέματος απαιτείται συλλογική προσπάθεια Κράτους και φορέων. Μέχρι τότε, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαφώς συμφωνώ με τις απόψεις ότι κάτι χρειάζεται να γίνει ώστε να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα πιο αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα δε θέλουμε να στερήσουμε από τους πολίτες τις βασικές ελευθερίες που υποτίθεται υπάρχουν σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. :[ Niko Spiridakis
    κάπου ενδιάμεσα οι δύο έννοιες συγκρούονται. Εκεί που η προστασία του πολίτη συναντάται με την ελευθερία του, έχουμε αυτά τα νέα συστήματα ασφαλείας.
    Εγώ ψηφίζω με βάση το γνωμικό, όποιος δεν έχει κ΄τι να κρύψει, δεν φοβάται :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το