Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός δευτέρας - ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καληνωρίσματα. Το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι ευχάριστο για δύο βασικούς λόγους που θα προσπαθήσουμε να θίξουμε λίγο παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός πως πλέον ο καθένας αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της τεχνολογίας και τους κινδύνους που ελλοχεύει.

Όπως προείπα αυτό είναι μια ευχάριστη είδηση για την ελληνική κοινωνία διότι αποδεικνύει πως άφησε πίσω της την αναγνωριστική imageπερίοδο. Τι εννοώ όμως με αυτόν τον αυτοσχέδιο όρο; Καθετί καινούριο όταν πρωτοκυκλοφορεί υπόκειται σε μια συμφόρεση από άποψης χρήσης. Οι χρήστες προσπαθούν να μάθουν το νέο μέσο εκμεταλλευόμενοι τις υπηρεσίες τους αλόγιστα και χωρίς κάποιο σχέδιο. Ας μιλήσω με παραδείγματα. Ο καθένας στις αρχές έκανε εγγραφές σε αμέτρητες σελίδες, έφτιαχνε πολλές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διαφορετικές εταιρείες και σήμερα το πιθανότερο είναι πως δεν θυμάται τους κωδικούς του για τις περισσότερες από αυτές. Ε, λοιπόν την πρώτη αυτή περίοδο γίνονται και τα περισσότερα λάθη. Ο χρήστης κάνει γνωστά πολλά προσωπικά του στοιχεία σε ηλεκτρονικές τοποθεσίες που δεν έχει την κατάρτιση να κρίνει αν είναι ασφαλείς και επαρκείς για να τα προστατέψουν. Ο σημερινός χρήστης όμως δρα διαφορετικά. Είναι πιο επιλεκτικός, περνά περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο μα πιο οργανωμένο, επισκεπτόμενος συγκεκριμένες σελίδες και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αυτό δεν τον εμποδίζει από το να πειραματίζεται, αλλά αυτή τη φορά θα το κάνει με προσοχή και σύνεση σε ότι αφορά τα προσωπικά του στοιχεία που θα μοιραστεί με την υπηρεσία.

Το δεύτερο ευχάριστο είναι πως –έστω κι αργά- οι διάφοροι κρατικοί και μη, φορείς, έχουν αρχίσει να ευαισθητοποιούνται στο ζήτημα της προστασίας στο διαδίκτυο. Το πρώτο βήμα έγινε με την δημιουργία του τμήματος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία “ευθύνεται” για πολλές αποτροπές αυτοκτονίας νεαρών χρηστών ή για την συμμετοχή της στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρόσφατα προχώρησε σε μια καμπάνια που είχε σα σύνθημα το «@σφαλώς πλοηγηθείτε» και μέσα από αυτό, ειδικοί της τεχνολογίας, αλλά και ψυχολόγοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση του διαδικτύου όπως ο εθισμός, η επιληψία, αλλά και η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων, οικονομικών στοιχείων ή η πορνογραφία κλπ.

Ας μην ξεχνάμε πως οι μισοί έλληνες είναι χρήστες του διαδικτύου και από αυτούς το 93% αποτελείται από νεαρούς 13-18 ετών. Άτομα που ίσως είναι κατά πολύ πιο… εξειδικευμένα από εμάς στο διαδίκτυο, όμως δεν παύει να έχουν ακόμη την παιδική αφέλεια. Οφείλουμε να είμαστε όλοι ενημερωμένοι για τους κίνδυνους μα και τις δυνατότητες του διαδικτύου. Καλή πλοήγηση!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ :[

2 σχόλια:

  1. nomizo pos den eimaste pia toso psaromenoi opos stis arhes.
    gnvrizoume pos na apofevgoume tin pliopsifia ton kindinon.
    oso omos iparhei exelixei panta tha iparhoun arhariioi i neoi kindinoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μένω στο τελευταίο που αναφέρεις. Η εξέλιξη της τεχνολογίας φέρει νέους κινδύνους, άγνωστους ως σήμερα και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να πει με σιγουριά κανείς ότι είναι ασφαλής :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το