Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Καληνωρίσματα. Το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει την πιο βαθιά της κρίση από τότε που δημιουργήθηκε σαν Κοινότητα ή θεσμός αν προτιμάτε. Λίγο η κρίση, λίγο οι διαφωνίες για το ύψος της βοήθειας για υπό πτώχευση μέλη τύπου Ελλάδας και τώρα οι διαφωνίες με την Βρετανία.

Είναι κοινό μυστικό πως η Βρετανοί αποτελούν τα τσιράκια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ευρώπη. Η σχέση τους με τα imageυπόλοιπα μέλη της Ένωσης είναι ελεγχόμενη. Σκεφθείτε απλά πως οι βρετανοί δεν άλλαξαν το νόμισμά τους όταν το νόμισμα του ευρώ ενεργοποιήθηκε. Κι αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα. Η συνεχής απουσία των βρετανών από τους θεσμούς και τις πολιτικές της Ένωσης, τους αποξένωσε σιγά-σιγά από τα υπόλοιπα μέλη. Ουσιαστικά, οι άγγλοι θυμόντουσαν πως ήταν ευρωπαίοι μόνο όταν τους συνέφερε κάποια πολιτική απόφαση και κατέληξαν να αποτελούν ένα μάλλον ανεξάρτητο κράτος που ανήκε γεωγραφικά στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε πως οι θέσεις τους στα ευρωπαϊκά συνέδρια αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά αμερικανικές θέσεις!

Σε κάθε περίπτωση, η κατάληξη ήταν τελικά αναμενόμενη και ήταν η δημιουργία μιας τάσης που θα αποσκοπούσε στην περαιτέρω εξουσία χωρών που ήδη ασκούσαν επιρροή στα ευρωπαϊκά πράγματα. Αυτές ήταν φυσικά η Γαλλία και η Γερμανία. Ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας ήταν γεγονός! Οι δύο χώρες συνεργάστηκαν άψογα σε πολλές φάσεις και δοκιμασίες που συνάντησε η ευρωζώνη. Έκοψαν, έραψαν και υπό την αδιάφορη παρουσία-απουσία των βρετανών δημιούργησαν μια Ευρώπη η οποία βέβαια σήμερα κάθε άλλο παρά τους δικαιώνει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αποτελεί κάποιου είδους βρετανικής δικαίωσης.

Οι ίδιοι γάλλοι και γερμανοί έσκυψαν τα κεφάλια (λέμε τώρα) για να βρουν μια λύση απέναντι στο θηρίο που ονομάζεται κρίση και όταν όλη η Ευρώπη κλήθηκε να βάλει πλάτη για το καλό της Ευρώπης και πάλι οι βρετανοί έκαναν πίσω. Και πάλι θέλησαν να εξαιρεθούν της οποιαδήποτε απόφασης, της όποιας προσπάθειας, του κάθε κατά τ’ άλλα ενιαίου σχεδίου.

Καταλήγω σκεπτόμενος πως μπορεί να ακούγονται πολλά σενάρια για έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, όμως αν κάποιος ουσιαστικά είναι ξένο σώμα της, αυτή είναι η δύστροπη Βρετανία που άλλοτε αποτελεί αμερικανική παροικία, άλλοτε ανεξάρτητο σύμπλεγμα χωρών (της Μεγάλης Βρετανίας) και κατά το συμφέρον τους ενίοτε και μέλος της Ευρώπης!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το