Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΣΕ ΒΟΥΝΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Καληνωρίσματα. Προ ημερών βρέθηκα σε ένα μέρος, σε μια στιγμή που ήθελα να ζητωκραυγάσω, να ενθουσιαστώ, να εκφράσω την έκρηξη χαράς, να πανηγυρίσω για κάποιο γεγονός. Δυστυχώς δεν μπορούσα. Τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό. Θυμάμαι κι άλλες φορές που ενθουσιασμένος ανακοίνωνα κάποιο γεγονός ή επίτευγμα σε κάποιους ανθρώπους, εισπράττοντας όμως τυπικά και χλιαρά σχόλια. Βρισκόμουν απέναντι σε λάθος ανθρώπους, στον λάθος χρόνο για να το ανακοινώσω.

Είναι αλήθεια πως όλες οι εμπειρίες και όλες οι αντιδράσεις δεν είναι για όλους μας. Και βάζω τον εαυτό μου μέσα, διότι θυμάμαι μια φίλη μου να με ενημερώνει ενθουσιασμένη για την καινούρια της σχέση, εισπράττοντας από εμένα τίποτα παραπάνω από επιφυλάξεις ή την απόφαση ενός φίλου να μεταναστεύσει στο εξωτερικό που αντί να λάβει την αναμενόμενη συμπαράσταση μου, δέχθηκε βροχή από αντιρρήσεις. Καλώς ή κακώς ο άνθρωπος είναι ένα σχετικά(…) απρόβλεπτο ον το οποίο δύναται να αντιδράσει ποικιλοτρόπως στο καθετί.

Το πιο αποδεχτό θα ήταν η μοιρασιά της χαράς και του ενθουσιασμού με τον φίλο, τον αδερφό, τον σύντροφο, τον γονέα. Μαζί μπορούν να χαρούν για το επίτευγμα του μαθητή, την προαγωγή του εργαζόμενου, την πρόταση γάμου του φίλου, την απόφαση για μετακόμιση από το τέκνο. Χωρίς ζήλεια ή φθόνο για την πρόοδο, όλοι μαζί μπορούν να μοιραστούν με ειλικρίνεια το όποιο γεγονός.

Από την άλλη μπορεί να υπάρχει η αναπάντεχη αντίδραση που ίσως imageσυμβεί να είναι αρνητική. Σκεφτείτε πως αντί για χαρά εκφράζονται αντιρρήσεις και αντί για ενθουσιασμό, προβληματισμός. Η νέα ευκαιρία στα μάτια του ενός φαντάζει ως πηγή κινδύνων στα μάτια του άλλου. Ξέρετε και πάλι ο αρνητισμός δεν προκύπτει από φθόνο και ζήλεια κατ’ ανάγκη, αλλά από ανησυχία που μόνο το αντικειμενικό μάτι ενός τρίτου προσώπου μπορεί να εκλάβει. Είναι αλήθεια πως η έκρηξη ενθουσιασμού και χαράς δεν επιτρέπει στον καθένα να διοχετεύσει την όποια πληροφορία στα άτομα που πρέπει για να λάβει και την αρμόζουσα αντίδραση.

Με άλλα λόγια θα βοηθούσε να μοιραστείς την χαρά σου, με εκείνους που ξέρεις πως θα χαρούν μαζί σου. Όταν ο ενθουσιασμός εξασθενήσει και είσαι έτοιμος να δεις το όποιο γεγονός πιο ψύχραιμα, τότε μπορείς να μιλήσεις με εκείνα τα άτομα που θα σε συμβουλεύσουν ή θα σε προειδοποιήσουν προβάλλοντας ίσως, την αρνητική πλευρά.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΡΟΣΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ :[

2 σχόλια:

  1. Είναι όντως μια άσχημη προσγείωση όταν ο ενθουσιασμός σου δεν μοιράζεται από τον άλλο ή τους άλλους. Καμιά φορά μπορεί και να σε πληγώσει εκείνη τη στιγμή, αλλά ίσως αργότερα να μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα και να αιτιολογήσεις την αντίδραση που δεν περήμενες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συχνά διαπιστώνεις πως ήταν σωστή η προσγειωμένη αντίδραση των τρίτων, όμως είναι μεγάλη η πίεση που αισθάνεται κανείς όταν δεν μπορεί να μοιραστεί την στιγμιαία του χαρά :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το