Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ; ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Καληνωρίσματα. Το ζήτημα της εξεύρεσης πηγών εισοδήματος στην χώρα μας, δεν απασχόλησε μόνο εμάς τους ντόπιους που διακαώς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε λεφτά, αλλά και τους ξένους. Συνολικά αν φτιάχναμε μια λίστα μπορούσαμε κάλλιστα να προσθέσουμε την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, των πλούσιων περιοχών μας που προσφέρονται για επενδύσεις τύπου λιμάνια, ξενοδοχεία κλπ., του τουρισμού μας που με λίγη προσοχή μπορεί και πάλι να επιστρέψει σε ανοδική πορεία όπως έδειξαν τα θετικά αποτελέσματα της περασμένης θερινής περιόδου, αλλά και αρκετά ακόμα.

Ένα από αυτά (τα αρκετά) είναι το πιο “τζάμπα πράμα” που ο καλός Θεός μας χάρισε εδώ στην νότια άκρη της Ευρώπης. Τον ήλιο! Ο ήλιος λοιπόν που –ειδικά εδώ στην Κρήτη- μας χαμογελά τουλάχιστον τριακόσιες ημέρες τον χρόνο, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές απαντήσεις στο ζήτημα της ενέργειας. Με το πετρέλαιο είτε να εξαντλείται, είτε οι ειδικές imageσυνθήκες που επικρατούν στην Μέση Ανατολή να το κάνουν ολοένα πιο δύσκολα προσβάσιμο και άρα ακριβό, ο ήλιος είναι ελεύθερος, δωρεάν και το σημαντικότερο; Υπάρχει στην Ευρώπη!  Και ποιος δε θα ‘θελε να έχει πρόσβαση στην ενέργεια που ο καλός μας ήλιος προσφέρει! Σίγουρα μια σειρά από εταιρείες όπως η Motor Oil Hellas, η Nur Energie και η ολοκαίνουρια SOLAR THERMAL FUTURE EAST – CRETE οι οποίες έτρεξαν κυριολεκτικά να είναι οι πρώτες που θα προλάβουν να βρουν ένα κομμάτι γης για να απλώσουν τα κάτοπτρα αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας.

Ταξιδεύοντας κατά μήκος της εθνικής οδικής αρτηρίας στην Ανατολική Κρήτη θα διαπιστώσει κανείς στον δρόμο πολύ κοντά στην Σητεία, μερικές ανεμογεννήτριες να θυμίζουν στον ταξιδιώτη πως η Κρήτη μπορεί να παράγει ανεξάντλητα ποσά ενέργειας. Μέρος των ανεμογεννητριών αυτών υπάρχουν εδώ και είκοσι χρόνια. Ήταν τότε που κάποτε, κάποιοι το είχαν καταλάβει πολύ-πολύ νωρίτερα. Σήμερα όμως η Κρήτη είναι η νέα τάση στις συζητήσεις για ενέργεια. Τα αιτήματα που έχει λάβει η Περιφέρεια Κρήτης από τις παραπάνω και άλλες εταιρείες είναι καταιγιστικά. Μιλάμε για εξήντα και εβδομήντα MegaWatt, που τα μεταφράζω εγώ σε στρατό κατόπτρων σε εκτάσεις στην Κρήτη, κυρίως την ανατολική όπου ο ήλιος ξεχνάει να κρυφτεί!

Όλα καλά ως εδώ, ίσως γίνουμε πλούσιοι, θα μπορούσε να σκεφτεί imageκανείς, όμως το πράγμα είναι λίγο πιο σύνθετο. Η Περιφέρεια δικαιωματικά προβληματίζεται για αυτήν την επίθεση αιτήσεων καθώς δέχεται έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών που αγωνιούν για τις συνέπειες τέτοιων επενδύσεων στην υγεία των πολιτών και στην κακοποίηση της γης. Η Περιφέρεια πρέπει αφενός να πείσει πως οι επενδύσεις αυτές δε θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ντόπιων και αφετέρου να διαχειριστεί σωστά την ευκαιρία αυτή που παρουσιάζεται. Οφείλει να δημιουργήσει ειδικούς χώρους υποδοχής τέτοιων υποδομών και κατόπιν να οργανώσει με τέτοιο τρόπο τις επιχειρηματικές προσπάθειες ώστε να μην επιβαρυνθεί η γη και το φυσικό κάλλος των περιοχών, να έχει ο τόπος τα μέγιστα δυνατά κέρδη από τις επενδύσεις και φυσικά να εξυπηρετηθούν οι επενδυτές. Άλλωστε ο ήλιος δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της χώρας μας.

Μπορεί στην Ελλάδα μέχρι χθες να ήταν άγνωστη λέξη, όμως στην νέα πολλά υποσχόμενη ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Κρήτη είναι σαφές πως πρέπει να επικρατήσει ο συντονισμός και η οργάνωση. Στο δικό μου το μυαλό είναι πολύ απλό: Έχουν τα λεφτά; Έχουμε τον ήλιο!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΩΣΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το