Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Καληνωρίσματα. Από το 2004 το Ηράκλειο περηφανεύεται για μια σπουδαία ευρωπαϊκή κατάκτηση που δεν είναι άλλη από την ίδρυση και εγκατάσταση του Οργανισμού Ασφάλειας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ENISA) στην πόλη, τον πρώτο ευρωπαϊκό οργανισμό που έχει ως έδρα μια περιφερειακή της Ευρώπης, χώρα και μάλιστα όχι την πρωτεύουσά της, αλλά το Ηράκλειο. Φυσικά σε αυτό συνέβαλαν οι πρότυπες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που λειτουργούν στην πόλη και έχουν παρακείμενο αντικείμενο με μοναδικές στην Ευρώπη δράσεις.

Το ΙΤΕ ήταν το εισιτήριο του ENISA στο Ηράκλειο και όλα έδειχναν πως ο οργανισμός θα είχε ζωηρή και πετυχημένη παρουσία στα χρόνια imageλειτουργίας του –όπως και έγινε- όμως ήδη από πέρσι ένας βρετανός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε την μετεγκατάσταση του ENISA ή μάλλον την παύση λειτουργίας και ίδρυση ενός άλλου παρεμφερή οργανισμού σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Περιέργως η ελληνική αντίδραση ήταν ακαριαία κι έτσι πολύ σύντομα έγιναν μια σειρά από αναφορές στις οποίες παρουσιάστηκε το έργο του οργανισμού και το κατά πόσο αυτό είναι επαρκές για τις ανάγκες της Ευρώπης. Στο μεταξύ μεσολάβησαν διάφορες προσπάθειες αφαίρεσης της έδρας από το Ηράκλειο, όπως προβλήματα με το Ευρωπαϊκό Σχολείο στο οποίο φοιτούν παιδιά των ξένων ερευνητών που εργάζονται στον Οργανισμό. Σύντομα όλες οι εκκρεμότητες επιλύθηκαν και σύμφωνα και με τελευταία δημοσιεύματα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην κινδυνέψει η έδρα του οργανισμού.

Εκεί θέλω να εστιάσω σήμερα. Στην ικανότητα των ελλήνων παραγόντων να συντονίζονται και να επιτυγχάνουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας μας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και στέλνει πολλαπλά μηνύματα αν αναλογιστεί κανείς πως ο Οργανισμός σχετίζεται με ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αντικείμενο όπως αυτό της έρευνας και της τεχνολογίας. Η συνεργασία με το ΙΤΕ έχει πολλαπλά οφέλη και για τους ερευνητές της ελληνικής πλευράς αλλά και για την Ευρώπη αφού συχνά γίνονται κοινές δραστηριότητες. Άλλωστε, εδώ στο Ηράκλειο ο ENISA αποτελεί το καμάρι της έρευνας και μην ξεχνάμε πως η πόλη έχει να επιδείξει σπουδαία ερευνητική δραστηριότητα μέσα από το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ και παλαιότερα από το πρόγραμμα FORTH.

Ο ENISA ανήκει στο Ηράκλειο επειδή αν τον κερδίσαμε σε πολιτικό επίπεδο πίσω στο 2003, συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε στην ορθότητα αυτής της κατάκτησης αυτής, πολλά χρόνια μετά μέσα από τις δράσεις και τα αποτελέσματα του ίδιου του οργανισμού. Οι ερευνητές είναι ευχαριστημένοι, οι πολίτες συμβάλλουν όσο μπορούν και σε τελική ανάλυση… η δουλειά γίνεται! Κάποιοι όμως εξακολουθούν να επιθυμούν να “κλέψουν” την έδρα του. Θα μας βρουν μπροστά τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ENISA :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το