Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

προβληματισμός τετάρτης - ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠ’ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Καληνωρίσματα. Μέσα στην ιστορία θα δούμε γεωγραφικές περιοχές να αλλάζουν έθνος, κρατική υπόσταση και κυριαρχικά δικαιώματα σε μια διαδικασία που δείχνει να μην έχει τέλος. Ας παραδειγματιστούμε από την Ελλάδα όπως την ξέρουμε σήμερα. Κάποτε υπήρξε πολύ μεγαλύτερη και σε άλλη περίοδο μικρότερη απ’ ότι είναι σήμερα. Η Ρωσία κάποτε αποτελούσε ένα θεόρατο κράτος, την Σοβιετική Ένωση και σήμερα η διάλυσή της επέφερε την δημιουργία πολλών χωρών.
Είναι αλήθεια λοιπόν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Σύγχρονο παράδειγμα αποτελεί το πριγκιπάτο του Μονακό που δεν αποτελεί μέρος του κράτους της  Γαλλίας. Είναι ανεξάρτητο και το μόνο που την ενώνει με τη Γαλλία είναι τα σύνορα. Το Μονακό έχει εισήχθη στο Ευρωπαϊκό νόμισμα (€) και απολαμβάνει ιδιαίτερης ευημερίας λόγω των υποδομών που προσέφερε το παρελθόν της περιοχής. Εκεί λοιπόν όλα καλά, λίγο πιο νότια όμως τα πράγματα είναι http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Escudo_de_Catalu%C3%B1a.svg ταραχώδεις. Αναφέρομαι στην Καταλονία η οποία αποτελεί γεωγραφική περιφέρεια της Ισπανίας. Η Καταλονία υπήρξε ανεξάρτητο κράτος στο παρελθόν και έκτοτε οι ντόπιοι διαμόρφωσαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερη κουλτούρα και στοιχεία ξεχωριστής εθνότητας. Πολλές είναι οι προσπάθειες του λαού της Καταλονίας να αποσχιστούν από την Ισπανία και τελικά εκείνο που κατάφεραν ήταν να αναγνωριστεί η περιοχή από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας το 2006 σε μια ημιαυτόνομη περιοχή με δικούς της φόρους, νομοθεσίες και να αναγνωριστεί μια ξεχωριστή εθνότητα. Τότε, ήταν μια σαφής νίκη, όμως σήμερα, λίγα χρόνια μετά ο λαός της Καταλονίας διαδηλώνει σε κάθε ευκαιρία την επιθυμία του για την πλήρη απόσχιση και δημιουργία του πάλαι ποτέ πριγκιπάτου της Καταλονίας. Η πρωτεύουσα, Βαρκελώνη όμως, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικονομικό κύτταρο ανάπτυξης και ευημερίας για την Ισπανία κι έτσι τα συμφέροντα είναι πολλά. Οι Καταλανοί διοργανώνουν συχνά δημοψηφίσματα τα οποία καταλήγουν συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας, όμως η κεντρική διοίκηση γυρνά την πλάτη στα αιτήματα του λαού.

Ψίθυροι ανεξαρτησίας ακούγονται και εδώ στην Ελλάδα με την Κρήτη να αρχίζει να βρυχάται ολοένα και περισσότερο για μια ενδεχόμενη απόσχιση. Η http://malia-crete-kgrek.blogspot.com/αλήθεια είναι ότι από τα 9000 χρόνια ιστορίας του νησιού μόλις τα τελευταία 99 η Κρήτη αποτελεί ελληνικό κράτος, δηλαδή το 0,14% της ιστορίας της Κρήτης. Σε αυτήν την περίοδο η Ελλάδα και η Κρήτη έχουν βρεθεί μάλιστα αντιμέτωπες στην Μυθολογία με την Αθήνα να υποδουλώνεται στον Βασιλιά Μίνωα. Είναι χαρακτηριστικό πως η σύγχρονη Κρήτη με βάση τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα μπορεί να παρουσιάσει αξιόλογη αυτάρκεια και η κουλτούρα και γλώσσα του λαού παρότι έχει πλέον αφομοιωθεί με την ελληνική, παραμένει με ανεξάντλητα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φήμες θέλουν τους Κρήτες να διοργανώνουν δημοψήφισμα απόσχισης στο τέλος του 2012 οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια απ’ την ένταξη στην Ελλάδα.

Η ιστορία έχει δείξει πως λαοί συνασπίζονται για την οικονομική και πολιτική τους ανάπτυξη και ύστερα, με την ίδια ευκολία χωρίζονται για πολιτικούς κυρίως λόγους. Πόσες τέτοιες αλλαγές άραγε μας περιμένουν εν καιρώ;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ή ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ :[

2 σχόλια:

  1. Μεγάλο θέμα άνοιξες σήμερα και με έκανε να αναρωτηθώ και να κάνω μια αυτοκριτική. Τελικά ποια είναι η εθνική μου ταυτότητα; Πάντα λέω πως είμαι Κρητηκός αλλά νιώθω και Έλληνας με τη γενική σημασία της λέξης. Εμείς που γεννηθήκαμε σε μια ενωμένη Κρήτη με την Ελλάδα δεν έχουμε τα βιόματα των προπάππων μας. Σίγουρα οι φωνές ανεξαρτησίας πλγθαίνουν με την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας αλλά και πάλι διχάζομαι στη σκέψη και στην αναγνώρηση πως μια ανεξάρτητη Κρήτη θα μου αφαιρέσει την Ελληνική μου ταυτότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν έχεις άδικο. Και ασφαλώς είναι ένα μεγάλο και πολυδιάστατο θέμα.
      Εγώ θα φέρω ένα παράδειγμα λίγο μακρινό από εμάς για να μην ταράξω τα πνεύματα. Στην Ισπανία, οι καταλωνοί έχουν εθνικό ύμνο αλλά και εθνική ομάδα ποδοσφαίρου! Κι όμως ο ίδιος λαός, οι ίδιοι ποδοσφαιριστές φορούν το εθνόσημο της Ισπανίας όταν χρειαστεί.
      Μπορεί το έθνος να είναι το ισπανικό, απλά το κράτος όπως διεκδικούν είναι αυτό της Καταλωνίας :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το