Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

προβληματισμός δευτέρας - CASE STUDY: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Kodak)

Καληνωρίσματα. Είμαι σίγουρος πως το όνομα George Eastman δεν σας λέει πολλά πράγματα. Το 1878 όμως, ήταν εκείνος που βρήκε μία πατέντα για να αποτυπώνει σε πλάκες εικόνα που μία φωτογραφική μηχανή θα έβγαζε. Πολύ σύντομα θα έκανε την πατέντα του ανάρπαστη στο κοινό και θα έβγαζε πολλά λεφτά τα οποία επένδυσε σε μία εταιρεία που δημιούργησε και η οποία σύντομα τύπωνε χαρτί πάνω στο οποίο αποτυπώνονταν οι φωτογραφίες.

Μπορεί τον Eastman να μην τον ξέρετε, γνωρίζετε σίγουρα όμως την KODAK που δημιούργησε και που είχε την ευκαιρία μέσω αυτής να συνεργαστεί με τον πρωτομάστορα της κινούμενης εικόνας, Thomas Edison. Η συνεργασία τους μας έφερε τις πρώτες ταινίες! Πριν το 1900 η KODAK κατάφερε να δημιουργήσει φωτογραφικές μηχανές για ιδιώτες imageπου ήταν μικρές σε μέγεθος και επέτρεπαν την αυτοεξυπηρέτηση. Αν η εταιρεία είναι σήμερα γνωστή για κάτι, αυτά είναι τα φιλμ της, τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια κατέκλεισαν την αγορά με χρονιά σταθμό το 1950 όπου βγήκε το πρώτο που μπορούσε να αποτυπώσει έγχρωμες φωτογραφίες. Τη δεκαετία του ογδόντα η KODAK εξαργύρωσε την πρωτοκαθεδρία της και το μονοπώλιο στα φιλμ, λανσάροντας κασέτες για το βίντεο, αλλά και λίγο αργότερα, μπαταρίες, ενώ πριν φύγει η χρυσή της δεκαετία λάνσαρε την τελευταία διάσημη πατέντα που ήταν οι φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης. Τις επόμενες δύο δεκαετίες η KODAK απολάμβανε τα κέρδη των προϊόντων της ενώ λάνσαρε περισσότερες υπηρεσίες στην ιατρική και την ψυχαγωγία.

Όλα άλλαξαν το 2000, οπότε και εισήλθαμε στην νέα ψηφιακή εποχή. Οι φωτογραφίες σιγά-σιγά γίνονταν ψηφιακές και ενώ η KODAK ανταποκρίθηκε σύντομα, έχασε εύκολα την πρωτοκαθεδρία της από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Σε συνδυασμό με τον ισχυρό ανταγωνισμό που στο μεταξύ είχε αναπτυχθεί με την fujifilm στα φιλμ και σε άλλα προϊόντα, η KODAK είδε τους τζίρους της να πέφτουν κατακόρυφα. Το 2003 έκλεισε 13 εργοστάσια και απέλυσε 47000 άτομα. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Η εταιρεία κατέθεσε πρόσφατα αίτηση πτώχευσης και η χρηματοδότηση που έλαβε από τους πιστωτές της, δε θα την βοηθήσουν σε τίποτα πέρα από την συγκράτηση της για όσο διαρκεί η πτώχευση.

Η KODAK δεν είναι απλά μια ακόμα εταιρεία. Είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας καθώς ανήκει δίπλα στους εφευρέτες της. Δυστυχώς δεν κατάφερε να ακολουθήσει επιτυχώς την ψηφιακή εποχή και όπως τα φιλμάκια της στα ράφια των περιπτέρων άδειασαν, έτσι έσβησε η χρυσή της ιστορία.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ KODAK ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ :[

4 σχόλια:

  1. "Η KODAK δεν είναι απλά μια ακόμα εταιρεία. Είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας καθώς ανήκει δίπλα στους εφευρέτες της. Δυστυχώς δεν κατάφερε να ακολουθήσει επιτυχώς την ψηφιακή εποχή και όπως τα φιλμάκια της στα ράφια των περιπτέρων άδειασαν, έτσι έσβησε η χρυσή της ιστορία."
    Είναι θλιβερό όταν συμβαίνουν τέτοια, είναι σαν να πεθαίνει κάτι προσωπικό μας, κάτι από τον "κόσμο μας"...
    Πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχώς (ή ευτυχώς στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού) είναι κρίμα όταν ένα δεδομένο με το οποίο μεγαλώσαμε, έρχεται η στιγμή να χαθεί. Είναι ένα σημάδι πως τα πράγματα αλλάζουν και ο άνθρωπος από τη φύση του δεν είναι οπαδός των αλλαγών :[

      Διαγραφή
  2. ναι, έτσι είναι...
    Πλέον, τα παιδιά μας ούτε την θυμούνται, ενώ τα εγγόνια μας ούτε θα ξέρουν οτι κάποτε υπήρχε ο κολοσσός με το όνομα KODAK...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχουν πάντα και τα βιβλία της ιστορίας για αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν, αν θα υπάρχουν :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το