Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Καληνωρίσματα. Δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη έννοιες όπως κρίση, χρέος και ύφεση δεν είναι άμεσα συνυφασμένες με την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Και έτσι, η λύση του δεν πρέπει να αφορά μόνο εμάς. Εμείς είμαστε ένα, αλλά μεγάλο μέρος του συνολικού προβλήματος.

 

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης imageπάρθηκαν μερικές πολύ σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της Ένωσης, ιστορικές θα τις χαρακτήριζα εγώ γιατί πάνω απ’ όλα διασφαλίστηκε το γεγονός πως όλοι θα κάνουν το παν για να πετύχει αυτή η ένωση των ευρωπαϊκών κρατών. Η ανακούφιση έρχεται από μια σειρά αποφάσεων που πήραν τα εικοσιπέντε από τα είκοσι επτά μέλη και προβλέπει να λειτουργήσει άμεσα ο Μηχανισμός Σταθερότητας κάτι που περιμένουν οι χώρες σε “κόκκινο” (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία κλπ.) πως και πως, καθώς πλέον θα φαντάζει σαν το σωσίβιο της οικονομίας.

 

Η μεγάλη όμως απόφαση αφορά το επιτέλους νοικοκύρεμα που θα μπει στα δημοσιονομικά των κρατών, καθώς αποφασίστηκε πως τα ελλείμματα πλέον δε θα μπορούν να ξεπερνούν το 0,5% και τα χρέη το 60% του ΑΕΠ. Ναι, είναι ένα αυστηρό μέτρο. Ναι, θα χρειαστεί χρόνος και σκληρά μέτρα μέχρι οι χώρες να εναρμονιστούν στο μέτρο αυτό, όμως όταν γίνει δε θα έχουμε πια να μιλάμε για φτωχά κράτη, αλλά για πλούσια, οργανωμένα και με πολύ καλές συνθήκες δανεισμού. Αν αργεί η Ελλάδα να φτάσει σε αυτά τα μικροσκοπικά νούμερα; Ναι, σίγουρα αργεί, αλλά δείτε το συνολικά. Μπήκε ένα μαξιλάρι, ένας στόχος, δόθηκε ένα τέλος στο χάος των ανισορροπιών μεταξύ των οικονομιών των κρατών. Και επειδή –για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα- δεν εμπιστευόμαστε την φερεγγυότητα των πολιτικών μας, θα υπάρχουν και κυρώσεις σε περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσοστά παραβιάζονται. Η συμφωνία αυτή δεν τρέχει ακόμα. Πρέπει να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία της κάθε χώρας και ύστερα την πρώτη Μαρτίου, θα επικυρωθεί και από το ευρωκοινοβούλιο.

 

Ευρώπη όμως δεν είναι μόνο λιτότητα. Οι “μεγάλοι 27” αποφάσισαν επιτέλους να δώσουν λίγα χρήματα στην αγορά. Εννοώ πολλά χρήματα. Αναφέρομαι σε είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ που λόγω των χωρών που υποφέρουν από την κρίση θα ξεπεράσουν εκτάκτως τα ογδόντα! Είναι ένα τεράστιο ποσό που μέσα από κοινοτικά προγράμματα και πολιτικές απασχόλησης με μεγαλύτερη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, προβλέπεται να δώσει μία τόνωση στην νεκρή αγορά του σήμερα. Παράλληλα προβλέπεται και το άνοιγμα των επαγγελμάτων που όσο κι αν δεν συμφέρει τους λίγους θα ωφελήσει τους πολλούς καθώς ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί και η ανεργία θα μειωθεί.

 

Αυτή τη φορά, οι ευρωπαίοι έδειξαν να το παίρνουν πάνω τους και καλώς ή κακώς δεν έχουμε παρά να ελπίσουμε στις κινήσεις αυτές. Όπως αναφέρω συχνά, είναι ώρα να σκεφτούμε με εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή συνείδηση, αφού η εθνική ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την κοινοτική ανάπτυξη.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το