Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

προβληματισμός τρίτης - ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Καληνωρίσματα. Εδώ και μήνες αναζητώ μια αφορμή για να γράψω έναν προβληματισμό σχετικά με έναν από τους πιο εύστοχους και μυστηριώδεις λεκτικούς όρους της ελληνικής. Θυμάμαι που ως πιτσιρικάς είχα κλέψει κάτι σαν καραμέλες από το γειτονικό ψιλικατζίδικο. Όταν ο φίλος μου άρχισε να νοιώθει τύψεις για το συμβάν και εξέφρασε την επιθυμία του να με μαρτυρήσει, τον απείλησα πως αν το κάνει θα μπλέξει και εκείνος το ίδιο άσχημα. Έκτοτε κανείς μας δεν είπε τίποτα. Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζω τον λόγο που εξακολουθεί να υπάρχει η κοινωνία μας –ακόμα- όπως την ξέρουμε, την “Ισορροπία του Τρόμου”!

Ήλπιζα πως ξεκινώντας να γράφω για την ισορροπία του τρόμου θα ξεδιάλυνα στο μυαλό μου αν πρόκειται για κάτι καλό ή κακό. Μάταια όμως. Εκεί που τελικά καταλήγω είναι πως πρόκειται για μια αόρατη δύναμη που συγκρατεί καταστάσεις πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο και διατηρεί την τάξη. Κάτι σαν τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα που λέει πως “οι  δυνάμεις που εξασκούνται από την αλληλεπίδραση δύο σωμάτων είναι πάντα ίσες κατά το μέτρο και αντίθετες κατά τη φορά”, έτσι –συμπληρώνω εγώ- διατηρείται μια ισορροπία, η ισορροπία του τρόμου!

Αν κάνετε μια βόλτα στο διαδίκτυο θα διαβάσετε για πολλές θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με μερικά από το πιο διάσημα μυστικά της κοινωνίας μας. Τι ξέρει η NASA για την ύπαρξη εξωγήινων; Ποιος σκότωσε τον πρόεδρο Kennedy; Τι πραγματικά είναι οι illuminati; Καθορίζει τα παγκόσμια δρώμενα η συνάντηση της λέσχης bilderberg; Πόσο κοντά στην Αποκάλυψη βρισκόμαστε; Που ήταν η χαμένη Ατλαντίδα; Είναι γνωστή η ημερομηνία για το τέλος του κόσμου; Ερωτήματα στα οποία λέγεται πως κάποιοι γνωρίζουν πολύ καλά τις απαντήσεις και σε κάποιους ίσως λανθασμένα αποκαλύφθηκαν. Τι θα γίνει αν όλες αυτές οι αλήθειες αποκαλυφθούν; Χάος υποστηρίζουν πολλοί.  Ο λαός θα επαναστατήσει και ανεξέλεγκτη βία θα επικρατήσει παντού. Έτσι όλοι κρατούν έντρομοι τα στόματα τους κλειστά φοβούμενοι τις συνέπειες μιας τέτοιας αποκάλυψης.

Το διασημότερο παράδειγμα ισορροπίας του τρόμου ανήκει στις σχέσεις imageαμερικανών και ρώσων όταν μαθεύτηκε πως και οι ρώσοι έχουν στο οπλοστάσιο τους πυρηνικά. Οι αμερικανοί συνειδητοποίησαν πως δεν είχαν πλέον το πάνω χέρι και προτίμησαν να προβάλλουν ειρηνικές θέσεις ολοκληρώνοντας τον ψυχρό πόλεμο. Αν κάποια χώρα χρησιμοποιούσε τα πυρηνικά της θα σήμαινε το τέλος του κόσμου και αυτό δεν ήταν ένα ρίσκο που θα ήθελε να πάρει καμία από τις δύο πλευρές. Σήμερα τα φώτα στρέφονται στο Ιράν που ξεκίνησε την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οι ιρανοί διαμηνύουν στον κόσμο πως δεν σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν καθώς προορίζονται για την ασφάλεια τους, όμως ποιος τους πιστεύει; Το ζήτημα είναι πως μια πυρηνική επίθεση θα κόστιζε ελάχιστα στο Ιράν, όμως πάρα πολλά στην εύθραυστη κοινωνία της Δύσης. Και κάπως έτσι σπάζει η ισορροπία του τρόμου.

Στον θρύλο του Batman λέγεται πως ο πιο επικίνδυνος κακοποιός είναι εκείνος που δεν έχει τίποτα να χάσει, εκείνος που δεν έχει φόβο μέσα του. Παράλληλα στον Χριστιανισμό διδασκόμαστε πως πρέπει να έχουμε “φόβο Θεού”, δηλαδή σεβασμό στον Θεό και τις εντολές Του. Η ισορροπία του τρόμου προϋποθέτει ακριβώς αυτό: την ύπαρξη φόβου αρκετού ώστε να διασφαλιστεί η τάξη και να αποτραπεί το χάος. Ένας ανεξέλεγκτος άνθρωπος χωρίς φόβο, χωρίς την έννοια του ορίου, δεν μπορεί να συμμετέχει στην ισορροπία του τρόμου.

Η ισορροπία του τρόμου αποτελεί ένα ανθρώπινο τέχνασμα για να διατηρείται η τάξη και να αποφεύγεται το χάος. Μπορεί να συγκρατήσει κοινωνίες από την καταστροφή και να οικοδομεί γενιές πάνω στο σημερινό πρότυπο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το