Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

προβληματισμός δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΤΙΟΥ: Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Καληνωρίσματα. Δεν είναι καιρός που ανακοινώθηκε πως οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μουσικής σκοπεύουν να σταματήσουν να παράγουν την μουσική τους σε CD, σημαίνοντας έτσι το τέλος της εποχής για το συγκεκριμένο μέσο και επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία των ψηφιακών μέσων. Για τον λόγο αυτό, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Δημήτρη Σαμαρνέα, ιδιοκτήτη ενός δισκοπωλείου στο νομό Αττικής.
Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις από την είδηση αυτή;
Ήδη το επάγγελμα μας φυτοζωεί. Πέρα από την οικονομική κρίση η οποία αποτρέπει τον πελάτη να αγοράσει μουσική για τον ίδιο ή τα αγαπημένα του πρόσωπα, έχουμε και την ανάπτυξη των υπολογιστών και του διαδικτύου όπου ο καθένας μπορεί να αποκτήσει τη μουσική που του αρέσει. Ποιος θα θέλει πλέον να επισκεφθεί ένα δισκοπωλείο; Η απάντηση οδηγεί στο κλείσιμο των καταστημάτων μας.
Ποιες είναι οι δραστηριότητές σας σήμερα μέσα στο κατάστημα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν, το τέλος της εποχής της κασέτας. Ακόμα κι imageόταν το βινύλιο σταμάτησε, οι κασέτες διαδόθηκαν τόσο πολύ που όλοι αγόραζαν κασέτες πολύ εύκολα και σε μεγάλες ποσότητες. Βοήθησε πολύ η φορητότητα με κασετόφωνα στο αυτοκίνητο, στον δρόμο, το γυμναστήριο, παντού. Όταν η κασέτα τελείωσε τα CD δεν είχαν ποτέ ξανά την ίδια κίνηση. Δεν πέρασαν εύκολα στα αυτοκίνητα ή στις τσέπες μας. Επίσης το κόστος παραγωγής τους, ήταν πιο υψηλό και έτσι η τιμή ακρίβυνε με αποτέλεσμα να ελαττωθεί ο τζίρος. Μετά από αυτό ήρθαν τα DVD με ταινίες και άλλα, τα οποία διαθέτουμε, με πολύ μειωμένους τζίρους όμως, καθώς ο καθένας βρίσκει ταινίες τώρα ανοίγοντας μια εφημερίδα.
Γιατί κανείς να προτιμήσει το CD έναντι του ψηφιακού αρχείου;
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν έχω απάντηση! Ο καθένας μπορεί από την άνεση του σπιτιού του να αγοράσει ένα ή περισσότερα κομμάτια που του αρέσουν. Το χειρότερο είναι πως σήμερα οι νέοι αποκτούν τη μουσική δωρεάν, κατεβάζοντας παράνομα οπότε αντιλαμβάνεστε πως όσο αυτή η ανοχή υπάρχει στο διαδίκτυο η επιλογή είναι προφανής. Και ξέρετε δεν είναι πως μόνοι οι νέοι αποκτούν μουσική από το διαδίκτυο. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ζητούν από κάποιον νεαρό γνωστό τους, να τους κατεβάσει τη μουσική που θέλει, οπότε… καταλαβαίνετε. Αν μπορώ να πω κάτι για να ισοσταθμίσω την κατάσταση, αυτό είναι η αισθητική του εξώφυλλου. Φωτογραφίες, εικόνες, γραφικά, μια πολύ δημιουργική πλευρά του κάθε CD.
Εύχομαι καλύτερες μέρες για τα δισκοπωλεία, ίσως με τη διάθεση ενός νέου προϊόντος εν καιρώ.
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΣΚΟΠΩΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το