Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

προβληματισμός πέμπτης - ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΙΔΟΣ

Καληνωρίσματα. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ανεργίας και ολοένα περισσοτέρων φαινομένων δύσκολης διαβίωσης, οι εναλλακτικές προτάσεις και έξυπνες ιδέες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες. Άλλοι χρησιμοποιούν στην περιοχή τους εικονικά νομίσματα, άλλοι ψωνίζουν “βερεσέ” από την αγορά και άλλοι προσπαθούν  να βρουν λεφτά με τους πιο πρωτοτύπους τρόπους.

Στον σημερινό προβληματισμό όμως, ας παραμερίσουμε τα λεφτά. Τα λεφτά λένε πως δεν αγοράζουν τα πάντα και σήμερα θα σας αποδείξω πως τίποτα δεν αγοράζεται (μόνο) με τα λεφτά. Για να είμαι πιο σαφής, θα δούμε το φαινόμενο του αντιπραγματισμού, δηλαδή αυτό που λέμε… πληρώνω σε είδος και χωρίς να εννοούμε οτιδήποτε πονηρό! Ο αντιπραγματισμός αποτελεί μια παλαιά συνήθεια σε περιφερειακές περιοχές σε όλο τον κόσμο που λειτουργούσε με την ανταλλαγή υλικών ή υπηρεσιών που περίπου εξίσωναν το προσφερόμενο ή επιθυμητό αγαθό.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένος επ΄ αφορμής μιας νέας επανεμφάνισης του imageαντιπραγματισμού στην Ιταλία όπου μικρά ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν διαμονή στα δωμάτια τους, αν ο επισκέπτης/πελάτης μαγειρέψει ή βάψει κάποιον χώρο, τραγουδήσει στο κοινό με την κιθάρα του, επιμεληθεί με δικά του στολίδια τον χριστουγεννιάτικο στολισμό και πάει λέγοντας. Προσωπικά δεν μου ακούγεται καθόλου άσχημο και ανακαλώ μια τελευταία τάση στις ΗΠΑ όπου γνωστοί και άγνωστοι μαζεύονται σε σπίτια ή αυλές και ανταλλάσσουν τα (άχρηστα για αυτούς) υπάρχοντά τους στα λεγόμενα swap parties! Εσύ θα φέρεις την φούστα που δε σου κάνει πια κι εγώ τις φόρμες μου που λόγω δουλειάς δεν χρησιμοποιώ πλέον. Εσύ θα φέρεις την συλλογή από τρομακτικές ταινίες σε DVD κι εγώ παλιά comics τα οποία παλαιότερα συνέλλεγα.

Αλλά ας γίνουμε πιο πρακτικοί και ουσιαστικοί. Ο ελαιοχρωματιστής μπορεί να αναλάβει να βάψει το κρεοπωλείο της γειτονιάς του εξασφαλίζοντας κρέας για ένα χρονικό διάστημα στην οικογένειά του. Και ο ηλεκτρολόγος μπορεί να αναλάβει να στήσει τον καινούριο φούρνο της γειτονιάς εξασφαλίζοντας το ψωμί του για κάνα-δυο χρόνια. Ο άνεργος καθηγητής μπορεί να αναλάβει τα ιδιαίτερα των παιδιών του μανάβη εξασφαλίζοντας στην οικογένεια του φρούτα και λαχανικά για όλο το χρόνο!

Ομολογώ πως σήμερα αναλώθηκα βασικά σε παραδείγματα, όμως δεν σας κρύβω πως όσο τα σκεφτόμουν, τόσο η ιδέα με ενθουσίαζε. Και ο κοινός παρανομαστής όλων αυτών; Δεν υπάρχει  ανάμιξη χρήματος σε καμία των περιπτώσεων! Γιατί να μην επικρατήσει το σενάριο; Δώστε για να πάρετε και επωφεληθείτε εκμεταλλευόμενοι τις ικανότητές σας. Μάθε τέχνη κι ας την και τώρα πλήρωσε σε είδος!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ :[

2 σχόλια:

  1. Ηδη και λογω της καταστασης το ειδος αυτης της οικονομιας εχει ξεκινησει και στην Ελλαδα!!!!...Στην Αργεντινη δε,καθιερωθηκε ακριβως μετα την πτωχευση της χωρας! Κοσμος χωρις λεφτα...θεσπεσιο αλλα...????....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ας μην αναλύσουμε το "αλλά", ας μείνουμε στο ότι μπορεί να αποτελέσει μία αξιοπρεπής λύση ανάγκης :[

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το