Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

προβληματισμός δευτέρας - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Καληνωρίσματα και Χριστός Ανέστη. Εδώ και μερικές ημέρες η Ανάσταση του Χριστού δίδαξε για μία ακόμη φορά την έννοια της ανάδυσης του ανθρώπου από το κακό στο καλό, από το αδιέξοδο στις επιλογές. Στην προσπάθεια μου να βρω περισσότερους τέτοιους συμβολισμούς από την Ανάσταση που θα είχαν εφαρμογή στην σημερινή εποχή, μίλησα με τον τελειόφοιτο της Θεολογικής σχολής στη Θεσσαλονίκη και καλό αναγνώστη του yannidakis, Σωτήρη Γυριάδη.

Η Ανάσταση του Κυρίου στέλνει πολλαπλά μηνύματα τα οποία λίγο-πολύ κάθε χρόνο ακούμε. Πως όμως αυτά βρίσκουν εφαρμογή στις σημερινές δύσκολες ημέρες;
Εγώ νομίζω πως φέτος για πρώτη φορά αν θελήσεις να φωτίσεις τα imageγεγονότα και την ιστορία μπορείς να βρεις πολλά κοινά στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε πως την εποχή του Χριστού ο ντόπιος λαός βρισκόταν υπό την κατοχή των ρωμαίων και αυτό μπορεί να μας θυμίσει αρκετά πράγματα με την αιχμάλωτη από το ΔΝΤ Ελλάδα. Αν και ο κόσμος είχε βρει τον τρόπο να ζει ειρηνικά σε πολλές περιπτώσεις με τους κατακτητές δεν έλειπε η δίψα για ελευθερία. Και αφού η ελευθερία από τους ρωμαίους φάνταζε ανέφικτη, έπρεπε να βρεθεί μια διαφορετική ελευθερία, αυτή του πνεύματος. Αυτήν έφερε ο Ιησούς ο οποίος δεν θέλησε ούτε να ρίξει τους τότε κυβερνήτες, ούτε να διώξει τους κατακτητές. Παντού ξεκαθάριζε πως το δικό Του βασίλειο δεν βρίσκεται στη Γη, αλλά στον Ουρανό. Έτσι, διαχώριζε τη θέση του με την πολιτική υλισμού. Προσέφερε μια πνευματική ελευθερία.

Κι όμως ο Χριστός προδόθηκε, σταυρώθηκε και βασανίστηκε σαν μεγάλος εγκληματίας.
Αν κάποιος αμφισβητούσε την εξουσία εκείνη την εποχή έπρεπε να βασανιστεί παραδειγματικά. Μπορεί ο Ιησούς να μην προσέβαλλε τον θρόνο των ρωμαίων ή των τοπικών αρχόντων, δεν δίστασε ωστόσο να τα βάλει με τους Φαρισαίους και του Γραμματείς για να αποκαλύψει τον δόλο και την ψεύτικη ζωή τους. Αν τα πήγαινε καλά μαζί τους, δε θα είχε πρόβλημα, θα πρόδιδε όμως τον ίδιο τον λόγο Του.

Προφανώς το πρόβλημα ήταν η ελευθερία του λόγου λοιπόν.
Κάπως έτσι. Σήμερα μπορούμε να λογοκρίνομε και να κατακρίνουμε ελεύθερα και μάλιστα ακραία πολλές φορές. Το θέμα είναι να το κάνουμε με σκοπό να ωφελήσουμε την κοινή γνώμη και όχι να βλάψουμε.

Τελικά τι ελπίδες δίνει στον σημερινό άνθρωπο η Ανάσταση Του Κυρίου;
Αυτό εξαρτάται από το πόσο πιστεύεις στην Ανάσταση. Όχι απλά σαν γεγονός. Η Ανάσταση νίκησε τον θάνατο. Δηλαδή το τέλος. Απέδειξε πως δεν υπάρχει τέλος, ότι κάθε άνθρωπος έχει ευκαιρίες στη ζωή να μετανοήσει και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Απέδειξε επίσης ότι υπάρχει πάντοτε ελπίδα. Πως με την αγάπη κερδίζεις ακόμα και την τελευταία στιγμή. Θυμηθείτε τον ληστή στον σταυρό που μετανόησε την τελευταία στιγμή! Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η ζωή για τον καθένα μας σήμερα όμως είναι ζήτημα πίστης το αν έχει τη θέληση να ξεπεράσει τα προβλήματα και να προσπαθήσει για το δυνατό καλύτερο. Αυτό μετράει και αυτό ανταμείβεται τελικά: η προσπάθεια.

Ευχαριστώ Σωτήρη και με το καλό το πτυχίο!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΘΕΣΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το